El camí de la immunitat

El Govern sondejarà la confiança dels espanyols en les vacunes després de l’embolic amb AstraZeneca

  • Ciència impulsarà una altra enquesta nacional per testar l’actual grau de compromís amb la immunització

  • Madrid insisteix que els vaivens amb l’antigen d’Oxford ja ha provocat la cancel·lació de moltes cites

El Govern sondejarà la confiança dels espanyols en les vacunes després de l’embolic amb AstraZeneca
Es llegeix en minuts

L’última setmana el president del Govern ha comparegut diverses vegades davant la premsa per, entre altres coses, aconsellar tranquil·litat als espanyols davant el procés de vacunació en marxa. Un senyal inequívoc que tant ell com el seu equip intueixen el desconcert que pot estar patint una part de la població just quan el pla d’inoculació podria agafar, en virtut de les dosis ara disponibles, «velocitat de creuer».

El desgavell que s’està vivint al voltant de la gestió del preparat d’AstraZeneca no ajuda: A Espanya, l’Executiu central i les autonomies han decidit, fa només uns dies, que aquesta marca no s’administrarà a menors de 60 anys fins que no hi hagi més dades científiques sobre la seva possible vinculació amb trombos. O sigui, que s’ha passat de negar que els escassíssims, però existents, episodis de trombosi detectats en vacunats tinguessin res a veure amb la substància inoculada a admetre la probabilitat i optar per la sobreprotecció.

En aquest enrevessat context i mentre es continua reclamant calma (els riscos de qualsevol dels antígens en ús són infinitament menors als derivats de contagiar-se de Covid), és a punt d’engegar un sondeig per testar la confiança dels espanyols en les vacunes i el que les envolta, segons informen a EL PERIÓDICO fonts governamentals. 

Campanyes de comunicació

Campanyes de comunicacióSerà la tercera entrega d’una enquesta sobre la percepció social de la campanya de vacunació, només que aquesta vegada la data triada per impulsar-la –les anteriors van ser el juliol del 2020 i el gener del 2021– coincidirà amb un sot de credibilitat arran dels problemes de subministrament i els vaivens en la pauta del preparat d’AstraZeneca. I en l’estratègia per comunicar dels responsables polítics, també. 

El sondeig està sent preparat pel Ministeri de Ciència i Innovació i es farà telefònicament, com els dos anteriors, a tot el territori nacional. Els seus resultats serviran a Sánchez i els seus per prendre decisions sobre el tipus de plans de comunicació i pedagogia que puguin ser necessaris en els pròxims mesos, mesos claus per anar cap a la immunització com a única via d’escapar-se d’un virus global i letal.

Mantenir el rumb

Mantenir el rumbA l’espera de les dades que doni la demoscòpia professional, hi ha comunitats autònomes que comencen a arribar a conclusions arran del suposat nombre de convocatòries anul·lades en les últimes hores: des de Madrid, el territori que continua mantenint més nivell de confrontació amb el Govern sense que les vacunes siguin una excepció, es recalca que «al voltant del 60 o 70%» dels convocats per ser inoculats amb AstraZeneca han renunciat a la seva cita després de l’últim cop de volant de dimecres passat, el que va decretar al si del Consell Interterritorial de Salut que únicament els més grans de 60 anys poden utilitzar actualment aquest producte. Just els que fa unes setmanes el tenien vetat. 

Notícies relacionades

I mentre el viceconseller madrileny de Salut Pública i Pla Covid-19, Antonio Zapatero, donava aquestes dades, Pedro Sánchez, des del Senegal, se cenyia al discurs optimista que manté inalterable malgrat els canvis de criteri amb el preparat anglosuec: la vacuna d’AstraZeneca és «segura» i es continua utilitzant a Espanya. A més, el president ha estat insistint que ni les ensopegades amb aquesta vacuna ni els canvis en el full de ruta de la seva administració afectaran el calendari i els objectius de vacunació que ell mateix va defensar, dimarts passat des de la Moncloa, al finalitzar la reunió setmanal del Consell de Ministres.

Sánchez va garantir aleshores que amb la planificació oficial, la «més prudent i conservadora», a finals d’agost el 70% de la població espanyola estaria immunitzada davant el coronavirus, això és, 33 milions de persones. Per això, a més del treball del Govern central i les autonomies, sap que cal comptar amb les dosis necessàries i la col·laboració ciutadana, per a la qual cosa és imprescindible que la por no s’acabi imposant a la raó. La nova enquesta pretén testar què va guanyant en aquest complex estira-i-arronsa.