Testimoni

El primer reinfectat de Covid-19 a Espanya: «Em sento un cas estrany»

Els segons contagis de coronavirus són escassos, però li va passar al metge de l’Hospital de Palamós Ramon Valls. Els qui es reinfecten solen passar la segona infecció més lleu: ell, no obstant, va estar 20 dies a semicrítics. La ciència estudia el seu cas.

El primer reinfectat de Covid-19 a Espanya: «Em sento un cas estrany»
3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El reumatòleg Ramon Valls és un cas d’estudi mèdic. Es va reinfectar de Covid-19 en només cinc mesos, com va confirmar l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti) de Badalona. Valls, metge a l’Hospital de Palamós, va ser el primer cas de reinfecció a Espanya i dels primers del món. I, fins ara, l’únic cas registrat pel Ministeri de Sanitat a Espanya. Però, a més, a diferència del que els sol passar a aquests pocs pacients que es reinfecten de Covid-19, ell va emmalaltir greu la segona vegada que es va contagiar. «La segona vegada va ser més greu que la primera. Vaig estar en semicrítics uns 20 dies, però no em van intubar. Vaig ser el primer pacient en reinfectar-se de Covid-19 a Catalunya i Espanya», afirma Valls a aquest diari a l’altre costat del telèfon.

Creu que es va contagiar, com tants sanitaris, a l’hospital. En la primera onada, el març de l’any passat, una PCR va confirmar que tenia la Covid-19. Una altra PCR posterior, que va donar negatiu, va confirmar que havia superat la malaltia. «Em vaig fer un test serològic i les immunoglobulines van sortir negatives. No vaig generar defenses», diu. La seqüenciació del virus va revelar que tenia la variant de Wuhan, la que va desencadenar la pandèmia. Al setembre, després del segon contagi, Can Ruti li va tornar a seqüenciar el virus i la variant era diferent: procedia d’Escòcia. Allà es va confirmar la reinfecció.

«Jo no contemplava la reinfecció, però pels símptomes sabia que era Covid-19», diu Valls convençut. Va començar a notar-los el 31 d’agost en un restaurant de Palamós. Ell, en aquell temps, es trobava treballant, no de vacances. A la nit es va trobar molt malament i «tot va anar molt de pressa». Dilluns una PCR va confirmar el positiu en Covid i es va quedar ingressat a l’Hospital de Palamós, el seu lloc de treball. Els doctors Bonaventura Clotet i Roger Paredes, de Can Ruti, li van preguntar si volia ingressar a l’hospital de Badalona per poder estudiar-lo i, als dos dies, se’l va traslladar allà. «Normalment el segon episodi és més lleu, però en el meu cas va ser al revés. La primera vegada no vaig tenir afectació respiratòria», afirma.

Notícies relacionades

A l’agost la seva dona també es va contagiar de coronavirus, però per sort ho va passar de manera lleu. No va requerir ingrés hospitalari i, a més, ella sí que va desenvolupar anticossos. Els mateixos que va desplegar Valls després de la reinfecció. «Ara tinc anticossos alts. A més, fa poc vaig rebre la segona dosi de la vacuna i les defenses són molt elevades», explica Valls satisfet. A l’haver passat la Covid-19 recentment, ell havia de vacunar-se als cinc mesos de la infecció, però els metges, com que havia passat el virus dos vegades perquè la primera vegada no va generar defenses, van decidir vacunar-lo juntament amb la resta de sanitaris.

Valls reconeix que tenia «por» d’infectar-se una tercera vegada. El seu cas ara està pendent de ser publicat a la revista científica ‘Open Forum Infectious Diseases’. «Tinc la sensació de ser un cas estrany. ¿Què tinc jo perquè em passi això?», comenta amb humor. Després hi ha la part més dura de la malaltia: les seqüeles. Tot i que Valls ja ha tornat a treballar després de quatre mesos i mig de baixa, pateix la síndrome de la Covid persistent. Mesos després d’haver superat la infecció, continua sentint-se cansat i admet no estar «al 100%». «Però cada dia vaig estant millor», diu amb optimisme. Té 62 anys.