Polèmic debat sanitari

¿És més eficaç posar-se dues mascaretes per evitar la Covid?

  • Utilitzar doble tapaboques podria no només no ser necessari, sinó fins i tot contraproduent

2
Es llegeix en minuts

La mascareta s’ha convertit en un element indispensable des de l’inici de la pandèmia per coronavirus. I, cada vegada més, sembla que també s’ha popularitzat la pràctica del doble tapaboques. No obstant, ha sigut el doctor Anthony Fauci, director de l’Institut Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels EUA, qui ha tornat a posar sobre la taula el debat sobre l’eficàcia d’utilitzar dos tapaboques. I és que l’ús de la doble mascareta podria no només no ser necessari, sinó fins i tot contraproduent.

Polèmiques declaracions

«La mascareta és una coberta física per evitar l’entrada de gotes i virus. Llavors, és de sentit comú que, sempre que totes dues s’utilitzin bé, probablement sigui més efectiu si es col·loca una altra capa», assegura l’epidemiòleg nord-americà.

No obstant, la mascareta quirúrgica sol ser la més complicada de totes per ajustar-la correctament al rostre, per la qual cosa col·locar una altra mascareta per sobre podria dificultar la respiració i l’ajust de totes dues. Tal com explica el professor de Química a la Universitat nord-americana de Colorado Boulder, José Luis Jiménez: «Si [les mascaretes] es porten malament poden crear mes buits i al final funcionar pitjor».

«Em sembla una recomanació molt confusa», respon l’especialista a les paraules de Fauci. «Pot ser útil, però depenent de la forma i mida de les dues mascaretes poden empitjorar la situació: l’empenta de la segona mascareta pot empitjorar l’ajust de la primera. Fins i tot amb el mateix ajust, la resistència més gran a l’aire pot augmentar fugues».

Per tant, l’ús de dues mascaretes no millora la filtració de partícules i sí que dificulta la respiració de qui les porta, cosa que pot portar sudoració, la creació de filtracions d’aire, que es mulli la mascareta i altres resultats que podrien reduir-ne l’efectivitat.

Jiménez posa més èmfasi en la importància del bon ajust de la mascareta i menys en el nombre de capes que es portin. És fonamental que els tapaboques que utilitzem disposin d’un clip nasal i un correcte ajust de les gomes.

Beneficis d’una doble mascareta

Notícies relacionades

Sí que és cert que portar doble mascareta pot tenir els seus beneficis. Utilitzar una mascareta quirúrgica sobre una FFP2 podria ser útil per evitar esquitxades i aerosols de pacients en un entorn sanitari. A més, també pot ajudar a preservar la durabilitat de la mascareta de sota. Marian García, farmacèutica i responsable del canal de divulgació científica Boticaria García, ha compartit aquest vídeo a les seves xarxes socials amb els múltiples beneficis que suposa utilitzar doble tapaboques.

Com en molts altres aspectes de la vida, la qualitat ha d’anar sempre per davant de la quantitat.