Més ingressos que altes

Máxima pressió sobre les ‘ucis Covid’ : Així és un matí a l’Hospital del Mar

  • L’Hospital del Mar alerta que encara no es veu l’efecte complet del Nadal: aquesta setmana arribaran els contagiats per cap d’any

  • Els metges adverteixen que aquesta onada epidèmica arrenca amb més ocupació hospitalària que a l’octubre: el pic de la corba serà més gran que llavors

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La unitat de cures intensives (uci) per a pacients amb Covid-19 de l’Hospital del Mar, a Barcelona, ja està tenint més ingressos que altes. Passa el mateix a l’Hospital Vall d’Hebron, el més gran de Catalunya. El de Sant Pau, per la seva banda, encara no està vivint aquesta situació. Fonts del Clínic asseguren que, tot i que la xifra d’ingressos diaris és canviant, «venen corbes». «En els últims dies estem ingressant més pacients que les altes que donem. El nombre d’ingressos diaris és una xifra variable: un dia ingressa un, un altre cap, però al següent tres», explica el cap de l’uci del Mar, Joan Ramon Masclans. La situació, com fa uns mesos, torna a ser molt complicada, molt més si es té en compte que les ucis encara no estan vivint els efectes complets del Nadal. De moment, no s’estan desprogramant altres cirurgies.

«Tot i que és molt difícil saber quan es van contagiar els pacients, probablement ara estem veient els que es van infectar al voltant del 24 o el 25 de desembre. Encara falten per arribar els contagis produïts per cap d’any, asimptomàtics fins al 8 de gener aproximadament. Aquests començaran a ingressar aquesta setmana que arrenca i un percentatge empitjorarà i vindrà a intensiu a finals de setmana i principis de la següent», assenyala Masclans. Aquesta unitat tenia, aquest diumenge, 20 pacients amb Covid. A més, n’hi havia uns altres 81 a la planta convencional de l’hospital. «Estem convençuts que aquesta setmana estarem pitjor», afegeix Masclans amb preocupació.

Una visita a aquesta uci fa tenir una idea de la situació. Els malalts, la majoria inconscients i intubats, tenen edats diferents. Hi ha persones grans, però també joves. «Els efectes de veritat del Nadal [amb cap d’any i Reis inclosos] es notaran aquesta setmana», apunta Desirée Ruiz, cap d’infermeria de l’uci del Mar. És a dir, el pitjor està per venir.

Entre els pacients d’aquesta unitat hi ha una dona de Bangladesh de 38 anys que va ingressar el dia 6 immediatament després de donar a llum. Li van practicar una cesària urgent a les 40 setmanes perquè el seu estat de salut va empitjorar a causa de la Covid-19. Ella està conscient, tot i que encara s’ha de recuperar, i el nadó, sa i sense el virus, a casa. Aquest diumenge, la dona seguia a l’uci.

Hi ha un aspecte que preocupa especialment aquest metge, que parla sense embuts d’una «tercera onada»: el punt de partida d’aquest nou creixement de la pandèmia. «La diferència és que, en la segona onada, partíem d’un nombre de pacients hospitalitzats molt més baix que ara. Llavors hi havia cent i escaig malalts amb Covid a l’uci; ara n’hi ha més de 400 [458 ahir a tot Catalunya i 2.356 als hospitals]», apunta. Està convençut que el pic d’aquesta tercera onada serà més gran que el de la segona precisament per això, perquè ara es parteix d’una base amb més ocupació hospitalària.

Masclans confia que les restriccions aprovades recentment a Catalunya facin efecte, però tampoc les té totes. «El gener serà complicat i el febrer dependrà de com funcionin les mesures. Si no millorem prou i, tot i així, obrim les portes, hi pot haver fins i tot una quarta onada», opina. Aquesta situació, destaca, «no es pararà» fins que hi hagi una «immunitat col·lectiva important». Aquí entra en joc la vacuna. «Però cal donar-li temps. La vacuna és una fita importantíssima, però no podem vacunar alhora set milions i mig de catalans».

Notícies relacionades

La vacuna (o, més aviat, les vacunes, perquè ja n’hi ha dues d’autoritzades, les de Pfizer i Moderna, i d’altres en camí) és la llum al final del llarg i fosc túnel que és aquesta pandèmia, que compleix ara un any. Masclans ja s’ha vacunat. De fet, la campanya d’immunització de la Covid-19 entre els sanitaris està sent un èxit. Aquest metge crida la població a vacunar-se també quan li toqui i a deixar de banda la desconfiança que en algunes persones produeix el fet que el fàrmac hagi sigut desenvolupat en un temps rècord.

«Aquesta vacuna no ha sortit del no-res. Des del SARS o el MERS [malalties produïdes per altres variants de coronavirus] ja hi havia laboratoris que testaven vacunes. És a dir, hi havia ja molt treball de base fet. I, si a això hi sumes que aquesta pandèmia és un problema planetari i que per això s’han posat tants fons públics i privats, la vacuna contra la Covid-19 s’ha accelerat molt», explica. Tot i així, demana a la gent continuar mantenint la distància social, la mascareta, la higiene de mans i la ventilació. Perquè això, adverteixen els sanitaris, no acabarà d’un dia per l’altre.