Pandèmia mundial

Les infermeres demanen gestionar des dels CAP la vacunació de la Covid

  • El col·lectiu destaca la seva experiència en immunitzacions massives per accelerar un circuit que ha patit demores per una «mala organització»

  • Salut busca la manera d’«acostar» el fàrmac contra el coronavirus als centres d’atenció primària

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Les infermeres de Catalunya demanen que la vacunació de la Covid-19 es gestioni directament des dels centres d’atenció primària (CAP). «Demanem gestionar nosaltres, des dels centres de salut, els torns de les infermeres que vacunaran», diu la presidenta de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), Alba Brugués.

«Salut ho ha volgut gestionar a nivell macro i nosaltres demanem que es faci a nivell micro perquè som les que millor coneixem el territori», assegura Brugués, que confia que la conselleria «recondueixi» la situació perquè la campanya d’immunització contra el coronavirus «baixi» a la primària. Serà, creu, aviat: entre aquesta setmana i la que ve. Fonts de Salut confirmen que el departament està buscant la manera d’«acostar» la vacuna al CAP. «Sabem que és un treball difícil. Volem ser facilitadores. Però escolteu-nos a nosaltres», demana Brugués.

Catalunya ha vacunat, fins al 4 de gener, 10.475 persones (un 8,73%) del total de 120.000 dosis de Pfizer que ha anat rebent des del 28 de desembre (una remesa de 60.000 cada dilluns). Aquesta lentitud a l’hora de vacunar és una cosa que ha passat en altres comunitats (així com en altres països), però no a totes, ja que les Canàries i Astúries ja han inoculat totes les dosis.

«És una logística complexa. A finals d’aquesta setmana anirà rodat, perquè ja està resolt el problema de les neveres que no havien arribat», justifica Brugués. Moltes neveres per mantenir les vacunes de Pfizer (que han d’estar a -80 graus) van quedar atrapades al túnel de Calais durant el tancament fronterer amb el Regne Unit, un problema que es va solucionar a finals de la setmana passada.

Torns de treball

Les infermeres es queixen, essencialment, de la mala organització dels torns de treball del col·lectiu imposat per Salut. «Per exemple, jo treballo en un CAP de Castelldefels i m’han enviat a vacunar a Mataró», il·lustra Brugués. També ho diu Esther Rodríguez, infermera del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i vicepresidenta del sindicat Infermeres de Catalunya. «Ens posen horaris incompatibles. Si surts de treballar del CAP a les 15.00 no pots ser a aquella hora en un altre lloc per vacunar. A d’altres les criden a una hora i mitja vista», diu Rodríguez, que assegura que hi ha moltes infermeres, del total de 6.000 d’apuntades per vacunar contra la Covid-19, que estan esperant que el departament les truqui.

Notícies relacionades

De moment, estan vacunant unes 500, xifra que Salut considera necessària per aquesta primera fase. No obstant, Infermeres de Catalunya pensa que n’haurien de participar més per agilitar la campanya. «Hi ha gent que treballa 12 hores al CAP i només pot vacunar un dia a la setmana. Per això tenir 6.000 infermeres dona més opcions, permet que més gent vacuni tot i que sigui durant menys temps», diu Rodríguez, que també lamenta que l’Administració no hagi preguntat al col·lectiu, amb àmplia experiència en vacunacions massives, com organitzar-se. «És bàsic: el referent de les vacunes és una infermera. Pregunta a les infermeres per organitzar-ho», acaba dient.

Fonts de la conselleria entenen que hi pugui haver queixes, però asseguren que el circuit ja està començant a «rodar» i que en les pròximes setmanes «tot anirà millor». També recorda que la campanya acaba de començar. Encara queden setmanes per davant, en què el departament confia a seguir el calendari fixat: 748.000 persones vacunades per Setmana Santa.