SEGONA ONADA

Només el 8% de menors amb Covid-19 van ser transmissors a Catalunya

Un estudi de la Vall d'Hebron confirma que els nens provoquen menys infeccions que els adults

Tot i que el risc és baix, «s'han de mantenir les precaucions amb la gent gran», adverteixen els pediatres

zentauroepp54928321 barcelona 14 09 2020 vuelta al cole regreso a la escuela en 201103153936

zentauroepp54928321 barcelona 14 09 2020 vuelta al cole regreso a la escuela en 201103153936 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Només el 8% dels pacients pediàtrics amb diagnòstic de Covid-19 confirmats a Catalunya entre l’1 de juliol i el 31 d’octubre van ser transmissors de la infecció per SARS-CoV-2 a la resta de membres del seu nucli familiar, segons la part prospectiva de l’estudi ‘Covid pediàtric a Catalunya’ de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona.

Aquest estudi demostra que els nens són poc transmissors del virus, però no «zero transmissors», com matisa el cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria, Pere Soler, a EL PERIÓDICO. «Els nens han de continuar veient les persones grans amb precaució: amb mascareta, rentat de mans i en llocs oberts», diu Soler, que crida a «continuar protegint la gent gran» de la Covid-19.

L’estudi ha sigut realitzat a partir de 1.081 pacients pediàtrics amb una PCR positiva i 3.515 contactes familiars diagnosticats entre l’1 de juliol i el 31 d’octubre, ha informat aquest divendres l’hospital en un comunicat, que ha assenyalat que s’ha disposat de capacitat diagnòstica amb PCR de manera generalitzada per a l’estudi de contactes.

Aquesta segona part de l’estudi es va realitzar durant els mesos d’estiu i durant les primeres set setmanes després de l’inici de les escoles, després de la desescalada i en fase de nova normalitat, a diferència de la part retrospectiva de l’estudi, en la qual els casos diagnosticats corresponien al període de confinament.

En la part retrospectiva de l’estudi, presentat el mes d’agost passat, el 3,4% dels pacients pediàtrics amb diagnòstic de coronavirus confirmat a Catalunya entre l’1 de març i el 31 de maig (en ple confinament) van ser els transmissors del SARS-CoV-2 dins del seu nucli familiar.

En aquesta segona part de l’estudi, en 783 dels casos (72,4% dels casos) es va identificar un altre membre de la família amb PCR o diagnòstic microbiològic anterior als del menor, o que clarament tenia símptomes de Covid-19 diagnosticat abans que el menor i en contacte directe amb ell.

Només en 86 casos (8%) es va determinar després de l’estudi de contactes que el pacient pediàtric havia contagiat altres membres de la seva família, tot i que en 55 casos addicionals el cas índex era un altre menor de la família (5%).

«L’estudi prospectiu reafirma que els nens són menys transmissors del SARS-CoV-2 que els adults en l’entorn domiciliari, com ja apuntava la primera part», explica Soler. 

Soler ha assegurat que es constata que la lliure circulació dels nens i el retorn a les aules no han suposat una «transmissió més elevada» del SARS-CoV-2 per part d’ells.

La meitat, asimptomàtics

L’estudi prospectiu també assenyala que el 47% dels pacients pediàtrics amb Covid-19 (un total de 506) són asimptomàtics, i en els casos amb símptomes, el més habitual és la febre (70,6%, 406 nens), seguit de tos (36,9%, 212 nens), mal de cap (24,5%, 141 nens), fatiga (24,3%, 140 nens) i diarrea (16,3%, 94 nens).

«Gairebé la meitat dels nens i nenes amb infecció per SARS-CoV-2 són asimptomàtics i s’ha observat que el nombre de nens que requereixen un ingrés hospitalari per la Covid-19 continua sent molt baix», explica l’investigador Antoni Soriano, de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria.

Només el 2,5% dels pacients pediàtrics (27, d’un total dels 1.072 de l’estudi dels quals es tenia informació sobre hospitalització) han requerit hospitalització de l’1 de juliol al 31 d’octubre, mentre que en l’estudi retrospectiu (de l’1 de març al 31 de maig) van ser el 19%.

Un total de 118 nens (11%) presentaven comorbiditats o altres malalties prèvies, sense que aquestes hagin suposat un augment del risc d’ingrés: el 99,2% (1.006 pacients) es va recuperar totalment i només cinc (0,4%) van presentar seqüeles i no s’ha registrat cap mort.

Notícies relacionades

«L’afectació de la Covid-19 en els menors d’edat de Catalunya continua sent escassa després del període de confinament, amb els nens amb plena mobilitat», remarca la cap del Servei de Medicina i Epidemiologia Preventiva, Magda Campins, que ha assenyalat que en més d’un 70% dels casos el cas originari del focus ha sigut un adult.

L’hospital també ha assenyalat que la realització de PCR ha augmentat «de manera exponencial» en els últims mesos, passant de 38.400 a l’agost a més de 140.000 a l’octubre, i ha assenyalat que en les vuit primeres setmanes d’escola s’han realitzat 287.046 PCR a menors de 18 anys a Catalunya.