Benefici per a la salut

Fer exercici físic al matí pot reduir el risc de càncer

Un estudi realitzat pel ISGlobal de Barcelona ha analitzat el risc de càncer de mama i de pròstata en gairebé 3.000 persones a Espanya

17817696 59

17817696 59

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Institut de Salut Global de Barcelona ha realitzat un estudi en el qual s’ha acabat que l’hora del dia en què es fa esport influeix en el risc de càncer per la disrupció circadiària, és a dir, el desajust entre factors ambientals (hores de llum i ingesta d’aliments) amb els nostres ritmes circadiaris endògens.

Fins ara se sabia que l’activitat física durant tota la vida reduïa el risc de tenir càncer, però aquesta opció podria augmentar la seva eficàcia si l’esport es fa regularment al matí, concretament entre les 8 i les 10 hores. Així ho explica aquest estudi coordinat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació La Caixa, en el qual ha col·laborat el Departament d’Epidemiologia de la Medical University of Vienna.

Manolis Kogevinas, coordinador de l’estudi i investigador del ISGlobal, ha explicat en declaracions a l’agència Efe que la majoria de les investigacions sobre la possibilitat de càncer i la disrupció circadiària s’havien enfocat en el treball nocturn, però les recents investigacions adverteixen que l’exposició a la llum a la nit i sopar tard poden incrementar el risc de càncer.

L’estudi

L’anàlisi va comptar amb 2.195 persones de l’estudi multicas-control (MCC-Spain) a Espanya. Els científics van analitzar l’efecte de l’hora del dia d’activitat física recreativa sobre el risc de càncer de mama i pròstata en un estudi poblacional de casos i controls.

Arran d’aquest estudi, es va deduir que l’activitat física a la tarda i a la nit retarden la producció d’una hormona que es genera durant la nit i té propietats anticancerígenes, la melatonina. En els homes, l’efecte és igual de bo si l’activitat física es fa entre les 19 i les 23 hores. La pràctica d’esport al matí semblava especialment protectora per als cronotipus tardans, persones que prefereixen estar actives durant la nit.

Els resultats

Notícies relacionades

En general, les troballes d’aquest estudi indiquen que «l’hora del dia en què es practica l’activitat física és un aspecte important que pot potenciar el seu efecte protector sobre el risc de càncer», ha resumit Kogevinas.

«Aquests resultats, si es confirmen, poden millorar les recomanacions actuals d’activitat física per prevenir el càncer. El que és clar és que tothom pot reduir el seu risc de càncer simplement fent una activitat física moderada durant almenys 150 minuts a la setmana», ha conclòs.