INVESTIGACIÓ D'IRSICAIXA

Detectat el primer cas de VIH resistent a tots els antiretrovirals

'The Lancet Microbe' es fa ressò d'un fet aïllat que, no obstant, podria comportar un «risc» de salut pública

L'estudi remarca la importància de desenvolupar nous medicaments que funcionin per vies alternatives

undefined53694157 descrit el primer cas de vih resistent  a totes les combinac200608182428

undefined53694157 descrit el primer cas de vih resistent a totes les combinac200608182428

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La comunitat científica ha registrat el primer cas descrit d’una persona portadora del VIH, virus que és resistent a les cinc famílies de fàrmacs orals que s’utilitzen habitualment contra aquesta infecció. El cas és una cosa aïllada, però ha despertat les alarmes dels experts perquè «una cosa que ocorre una vegada podria ocórrer més vegades», en paraules de Javier Martínez-Picado, investigador ICREA a l’Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa) i líder de l’estudi que recull aquesta troballa i que acaba de ser publicat a la revista ‘The Lancet Microbe’. «No hem trobat més casos com aquest, però podria suposar un risc que virus tan resistents comencessin a circular en el nostre context geogràfic», explica Martínez-Picado a EL PERIÓDICO. 

Sense tractament antiretroviral, el VIH és una malaltia mortal. Més de 750.000 persones moren a l’any a tot el món a causa del virus de la sida. No obstant, els antiretrovirals han anat canviant la fisiognomia de la infecció i, per això, una de les lluites recents més importants és evitar que el virus generi mutacions que resisteixin a aquests medicaments. Així, aquest estudi remarca la importància de desenvolupar nous medicaments que funcionin per vies alternatives i a les quals aquests virus no presentin resistències. El text destaca també la necessitat de realitzar estudis de monitoratge que detectin aquest tipus de casos i n’evitin la transmissió. 

Una de les lluites més importants és evitar que el virus generi mutacions que resisteixin a aquests medicaments

«Des de 1995, la forma que hem tingut d’evitar les resistències a tractaments han sigut teràpies que combinen diversos fàrmacs. Des d’aleshores s’han desenvolupat 26 medicaments orals contra el VIH, cada vegada més eficaços. I el 2008 va arribar l’última generació de fàrmacs: els inhibidors d’integrasa viral», explica Martínez-Picado. Però els científics han començat a veure, en els últims temps, que la resistència als fàrmacs és, cada vegada, una «amenaça major». El 2019, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va alertar que en alguns països més del 10% de les noves infeccions pel VIH es produeixen amb virus que han desenvolupat resistències. Fins al moment, la literatura científica havia registrat dos casos amb resistències a alguns fàrmacs de cadascuna de les cinc famílies d’antiretrovirals existents, però no a tots els medicaments simultàniament.

Resistent a 25 dels 26 fàrmacs

El cas descrit a ‘The Lancet Microbe’ és el d’un home diagnosticat de la sida el 1989, quan tenia 41 anys. Va començar a prendre tractament antiretroviral als 90, amb els primers medicaments de baixa eficàcia i, des d’aleshores, ha utilitzat 14 fàrmacs diferents que només han aconseguit controlar parcialment la infecció. El 2015 se li va començar a administrar un inhibidor d’integrasa de nova generació, més eficaç i amb menys possibilitats de generar resistències. Però després d’una millora inicial, el tractament va tornar a fracassar el 2016. El virus d’aquest pacient és resistent a 25 dels 26 medicaments disponibles.

Tot i així, aquest home es troba bé i «no s’està morint». «Per una raó: perquè, tot i que els virus generen múltiples mutacions, aquestes li fan pagar un preu, i és que es multipliquen al cos més lentament», assenyala l’investigador d’IrsiCaixa.

«La novetat d’aquest cas és la panresistència del virus en aquest pacient»

Javier Martínez-Picado

Investigador d’rsiCaixa

Notícies relacionades

«La novetat d’aquest cas és la panresistència del virus. Les teràpies de diversos medicaments no ens serveixen amb aquest pacient. I la transmissió de virus panresistents és un problema de salut pública», afegeix Martínez-Picado. Els científics suggereixen que les resistències del VIH en aquest cas s’han generat a causa de dos motius: l’exposició durant els primers anys a fàrmacs antiretrovirals que no eren tan eficaços com els actuals i una possible falta de regularitat a prendre els medicaments. És a dir, no és que hi hagi un virus panresistent circulant, sinó que s’ha generat en aquest cas concret. 

En tot cas, fan una crida a la cautela. «Estem aixecant una alerta: hem detectat un cas que no havíem detectat abans. Hem de ser conscients que això és possible, hem de ser previnguts i tenir-ho present», conclou Martínez-Picado.

Temes:

Sida