JORNADES SOBRE LA COVID-19

Valentín Fuster: «El coronavirus ens ha fet humils tots»

El cardiòleg català remarca que s'ha de parar atenció a les conseqüències psicològiques de la pandèmia

zentauroepp53503484 01 01 1970 el cardi logo valent n fuster  director general d200523215600

zentauroepp53503484 01 01 1970 el cardi logo valent n fuster director general d200523215600 / CNIC

2
Es llegeix en minuts

Aquest dissabte el prestigiós cardiòleg espanyol Valentín Fuster va participar en el tancament de les jornades medicocientífiques organitzades per la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) i va destacar que «el coronavirus ens ha fet humils a tots» pel poc que se’n sabia.

Fuster, director general del Centre Nacional de Recerques Cardiovasculars Carlos III (CNIC), director de l’Institut Cardiovascular, ‘physician-in-chief’ del Mount Sinai Medical Center de Nova York, i editor en cap del ‘Journal of the American College of Cardiology’ (JACC), va parlar sobre la seva experiència en la lluita contra el coronavirus.

Calma amb els passos

Va detallar els estadis que han seguit per aprendre sobre la pandèmia i va opinar que tot i que la malaltia és «dramàtica», els investigadors han de tenir «molta calma» amb els passos per seguir, i va remarcar que s’ha de parar atenció a les conseqüències psicològiques que pot tenir en el personal sanitari. «Hem de parar molta atenció al tema psicològic. Hi ha d’haver institucions i centres especialitzats que tinguin cura d’aquest aspecte tan important que és el residu psicològic d’haver viscut un drama com aquest», va afirmar.

El doctor, nascut a Barcelona fa 77 anys, va reconèixer que hi ha un augment de confiança per part de la població i que aquesta cada vegada la perjudicar més la por d’acudir a l’hospital en meitat d’aquesta situació: «Soc molt optimista per temperament, però també perquè hem après dels errors que hem comès».

«Estem molt preparats amb els tests i la responsabilitat per tirar endavant. La part psicològica i socioeconòmica, que afecta molts individus, potser serà el punt més sensible en què hem de parar moltíssima atenció. Respecte al virus, tinc una visió més positiva i més optimista», va dir.

L’estigma d’estar malalt

Amb Fuster, van participar altres experts com Carlos Cordón Cardó, president del Departament de Patologia de l’hospital Mount Sinai, a Nova York, que va declarar: «En gent jove i altament competitiva hem d’aconseguir que estiguin segurs que podem ser honestos». «Hi ha un estigma per estar malalt. Hem de compartir amb els jugadors [en al·lusió al futbol] que el millor metge és un mateix i aconseguir que aquests individus altament competitius acceptin dir que no es troben bé», va afirmar.

«És molt important que sapiguem qui ha produït anticossos i qui no perquè ens permetrà saber qui té protecció i qui no. Si fem una nova vacuna, haurem de saber a qui hem d’intentar vacunar al principi per saber si funciona», va dir.

Col·laboració sense precedents

Col·laboració sense precedentsAdolfo García Sastre, catedràtic de microbiologia en la School of Medecine Mount Sinai, va manifestar que «és una malaltia tràgica, amb moments molt difícils. Però d’altra banda ha donat lloc a una col·laboració científica sense precedents fins al moment per poder fer front a aquesta pandèmia, que avança molt ràpid».

«Si diagnostiquem la gent i trobem que hi ha persones que ja estan infectades d’una manera primerenca, podem aïllar els infectats, aïllar els contactes dels infectats i evitar que es produeixin més contagis. És la manera d’intentar contenir la resta de brots en absència d’una vacuna», va afirmar.

Notícies relacionades

García Sastre també va parlar sobre la possible vacuna: «Al final tindrem una vacuna, però portarà temps perquè els assajos d’eficàcia en necessiten. Per això diem que estarà llesta a principis de l’any que ve».

1011208 

Temes:

Coronavirus