a madrid

Realitzat el primer trasplantament de cor a Espanya d'un donant mort per aturada cardiorespiratòria

Fins ara les donacions procedien només de pacients amb mort encefàlica

voyage

voyage

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’Hospital Puerta de Hierro Majadahonda ha realitzat, per primera vegada a Espanya, un trasplantament de cor procedent d’un mort per parada cardiorespiratòria, que, a més, ha aconseguit una tècnica que permet recuperar altres òrgans i teixits del pacient. Espanya es converteix així en el cinquè país del món a fer aquest tipus de trasplantament cardíac, que ja es feia a Austràlia, Bèlgica, el Regne Unit i els Estats Units, i la seva novetat consisteix, a més, que «el cor del mort és recuperat abans de la seva extracció», ha dit en roda de premsa el doctor Alberto Forteza. 

Fins ara les donacions de cor procedien només de pacients amb mort encefàlica, al considerar-se que, després d’una parada cardiorespiratòria, «el cor no era apte per a la donació», ha explicat aquest dilluns el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, al costat de l’equip mèdic i al pacient trasplantat, Jorge Washington. 

Aquest trasplantament suposa «una fita sense precedents, fruit de l’extraordinària tasca» de l’equip mèdic que ha realitzat un treball «plurimultidisciplinar» en què han intervingut una vintena de professionals, va dir Escudero.

Aquesta tècnica obre «una nova via per ampliar la disponibilitat d’òrgans» davant de la creixent demanda, segons la directora general de l’Organització Nacional de Trasplantaments, Beatriz Domínguez-Gil, que ha agraït la generositat de la família que va acceptar la donació i trasllat del mort des d’un altre hospital.

En els últims anys s’han fet més de 120 trasplantaments de cor després de parada cardiorespiratòria, però en aquests casos l’òrgan, una vegada extret, es recuperava en una màquina de perfusió abans d’implantar-lo. 

En el procediment utilitzat al Puerta de Hierro el cor és recuperat «abans de ser extret, gràcies a una màquina de circulació extracorpòria (ECMO) que manté l’òrgan oxigenat i en funcionament» dins del cos del mort.

Només després de confirmar amb electrocardiogrames «la bona funció, el cor és extret i implantat en el receptor», un procés en què «no han de transcórrer més de 25 minuts», per la qual cosa és crucial la destresa i experiència de tot l’equip. A més, durant l’oxigenació per ECMO s’han recuperat també el fetge, els ronyons i teixits del pacient mort.

L’ús de l’ECMO per recuperar el cor pot suposar «un estalvi de costos» respecte a les tècniques utilitzades en altres països, a més de permetre «una avaluació del cor més completa. Aquest procediment s’ha realitzat amb èxit prèviament només en quatre ocasions a la resta del món», segons Sanitat.

Notícies relacionades

Jorge Washington, el pacient trasplantat, va dir que es troba «bastant bé», tot i que seguirà ingressat unes tres setmanes més, i que en tot moment va tenir «confiança total» en l’equip mèdic malgrat que el van informar del nou de la tècnica.  Actualment, només hi ha dos hospitals a Espanya avalats per fer trasplantaments de «donació en asistòlia controlada», el de Majadahonda i el de Bellvitge barceloní. 

El Puerta de Hierro, amb 945 trasplantaments cardíacs en els últims 36 anys, és líder a Espanya en aquest tipus d’implants. L’èxit d’aquest trasplantament pioner és fruit de l’«estreta col·laboració» entre professionals de la Coordinació de Trasplantaments, Cirurgia Cardíaca, Cardiologia, Medicina Intensiva, Anestèsia, Neurologia i equips d’Infermeria.