INVESTIGACIÓ A EUROPA

La Vall d'Hebron estudiarà la relació entre el còlon irritable i la depressió

L'hospital lidera un macroprojecte europeu en què participen hospitals, universitats i empreses

Uns 85 milions d'europeus pateixen aquesta síndrome i gran part pateixen també un trastorn mental

undefined52249742 11 02 2020   barcelona  sociedad   el doctor javier santos c200211165235

undefined52249742 11 02 2020 barcelona sociedad el doctor javier santos c200211165235 / Jorge Gil

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

El macroprojecte europeu Discoverie, liderat per l’Hospital de la Vall d’Hebron, estudiarà la relació de la síndrome de l’intestí irritable (o còlon irritable) amb trastorns mentals com l’ansietat i depressió i també amb trastorns somàtics, com és el cas de la fibromiàlgia i la síndrome de fatiga crònica. La comorbiditat (els trastorns associats a una malaltia) influeix en la gravetat clínica, afecten la qualitat de vida i augmenten el consum de recursos sanitaris, socials i econòmics.

Aquest macroprojecte posa de manifest, una vegada més, la importància que la microbiota intestinal (la població de bacteris que habita a l’intestí, òrgan denominat com el «segon cervell» de l’ésser humà per la quantitat de neurones que té) està guanyant en la investigació mèdica al descobrir-se que està relacionada amb múltiples malalties.

«La síndrome de l’intestí irritable és un trastorn gastrointestinal crònic que es caracteritza per dolor abdominal recurrent, diarrea o restrenyiment, excés de gasos i intoleràncies alimentàries i que s’observa principalment en dones joves i de mitjana edat», ha explicat aquest dimarts el doctor Javier Santos, facultatiu de la Unitat de Gastroenterologia de la Vall d’Hebron i investigador principal del grup de Fisiologia i Fisiopatologia Digestiva del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

Aquest macroprojecte prova la importància que està guanyant la microbiota intestinal en la investigació de múltiples malalties

A Europa s’estima que fins a 85 milions de persones pateixen aquesta síndrome, de les quals entre el 25% i el 44% també pateixen trastorns mentals com ara ansietat i depressió, els més comuns. Entre el 14% i el 32% pateixen altres comorbiditats somàtiques com ara la fibromiàlgia i la síndrome de fatiga crònica.

Malgrat aquesta elevada prevalença i l’impacte socioeconòmic (estimat en uns 43 milions d’euros a Europa només en el cas de la síndrome de l’intestí irritable), fins ara no s’havia impulsat des de les institucions europees un gran projecte d’investigació global com el Discoverie, en el qual participaran 19 institucions sanitàries, universitats, centres d’investigació i empreses de tot el continent. «El còlon irritable sempre ha sigut una malaltia estigmatitzada. Malgrat que afecta 85 milions d’europeus, no rep un finançament conforme al que reben altres que afecten molta menys gent», ha dit Santos.

Projecte públic i pioner

Discoverie (Desenvolupament, diagnòstic i prevenció de malalties somàtiques i trastorns mentals relacionats amb el gènere en la síndrome de l’intestí irritable a Europa) és un projecte públic, pioner a Europa i emmarcat en el programa d’investigació europeu Horitzó 2020. Ha rebut un finançament de sis milions d’euros.

Els investigadors de Discoverie faran una caracterització clínica, psicosocial i biològica d’uns 800 de pacients amb el còlon irritable afectats per trastorns mentals i comorbiditats somàtiques. A més, un grup de 500 pacients serà seguit per un període de fins a tres anys per identificar els factors i mecanismes que puguin influir de manera determinant en l’aparició de trastorns mentals i somàtics.

«Estudis demostren que la pèrdua de dies de feina en persones amb còlon irritable és dues vegades superior a la resta de la població»

Javier Santos

Unitat de Gastroenterologia de Vall d’Hebron

Notícies relacionades

«El projecte ha de determinar els mecanismes subjacents de les funcions de sistema intestinal i del sistema nerviós central i la seva interacció amb l’eix perifèric microbiota-intestí-cervell», ha dit per la seva part el doctor Josep Antoni Ramos-Quiroga, cap del Servei de Psiquiatria de Vall d’Hebron i investigador principal del grup de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del VHIR.

El perfil del pacient que seguirà el projecte Discoverie és el d’una dona jove (d’entre 20 i 45 anys), en edat labora, productiva, amb fills i amb problemes laborals. «Hi ha estudis que demostren que la pèrdua de dies de treball en persones amb còlon irritable és dues vegades superior a la resta de la població. I quan van a la feina, la seva productivitat es veu disminuïda en un 50%, una cosa que repercuteix en els costos de la productivitat i els laborals», ha dit el doctor Santos.

Judith, amb còlon irritable: «Estic contínuament al psiquiatre»

Judith Pardo, de 41 anys, pateix còlon irritable des que en tenia 28, tot i que l’hi van diagnosticar el 2014. És una de les pacients que participarà en l’estudi. «Això repercuteix molt en la meva vida, físicament mentalment. Estic contínuament visitant el psiquiatre», relata. Té «dolors molt intensos» i està «sobremedicada», malgrat que «és molt difícil trobar la medicació perfecta per a això». Pren 15 pastilles al dia, entre antidepressius i calmants i relaxants musculars.

«Confio en els metges que participen en aquest estudi i tinc l’esperança  que surti alguna cosa per no tenir dolors continus. De vegades he de prendre medicaments tan forts com la morfina». Assegura que el seu és un dolor que hi és «des de fa molts anys». «Els símptomes han anat a pitjor. He arribat a estar ingressada per no aguantar el dolor», explica. Als 19 anys va començar a treballar com a administrativa. Com que no estava «al cent per cent», va acabar perdent la feina. «Per sort tinc el gran recolzament dels meus pares», conclou.