22 febr 2020

Anar al contingut

LA PNEUMÒNIA DEL PAÍS ASIÀTIC

¿Què és el coronavirus? Símptomes, contagi i prevenció del virus

El virus del brot que es va generar a Wuhan (Xina) es diu 'nCoV2019' i ja ha arribat a Espanya

Beatriz Pérez / Agencias

¿Què és el coronavirus? Símptomes, contagi i prevenció del virus

Més d’un miler de persones han mort pel coronavirus xinès, un virus amb símptomes similars als de la pneumònia i el brot del qual es va detectar a Wuhan (al centre de la Xina) el desembre passat. El coronavirus també ha causat més de 40.000 encomanats i ja ha arribat a més de 20 països, entre els quals Espanya. [Seguiu les  últimes notícies del coronavirus en directe.]

1. ¿Què és el coronavirus xinès?

Els coronavirus són una família de virus que produeixen fonamentalment infeccions respiratòries. «Els coronavirus poden provocar infeccions lleus com els refredats, però també d’altres de més greus, com les pneumònies», diu a EL PERIÓDICO Juan Pablo Horcajada, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar de Barcelona i membre de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC).
 

què és el coronavirus

«El nom del nou coronavirus xinès és ‘nCoV2019’: té un genoma diferent del d’altres coronavirus; és nou dins la família i no es coneixia». El coronavirus xinès té una taxa de mortalitat del 3%. 

2. ¿Com s’encomana el virus?

Tot i que inicialment es pensava que s’encomanava d’animals a humans (el brot es va iniciar en un mercat d’animals de la ciutat xinesa de Wuhan), ara sabem que es pot encomanar de persona a persona, ambgotes al tossir o esternudar. Recentment s’ha sabut que també s’encomana durant la fase d’incubació, mentre la persona encara no n’ha desenvolupat els símptomes.

La Federació Nacional d’Empresaris d’Ambulàncies (ANEA) ha difós una sèrie de vídeos formatius per establir un protocol amb pautes normalitzades per a l’atenció i trasllat adequat i segur de pacients amb malalties infeccioses, com el coronavirus. 

3. ¿Quins són els símptomes?

Els principals símptomes d’una infecció pel coronavirus de la Xina són cinc:

  • Febre
  • Tos (de vegades amb secrecions respiratòries)
  • Dificultat per respirar
  • Mal de cap
  • Fatiga generalitzada

4. ¿Quines mesures de prevenció s’han de prendre?

«Les mesures que ha de prendre la ciutadania són la higiene de mans, tapar-se al tossir o esternudar, evitar el contacte amb persones que tinguin símptomes gripals i evitar viatges a la zona de Wuhan», afirma Horcajada, que afegeix que «no hi ha vacuna ni tractament antiviral» per al coronavirus.

símptomes i prevenció del coronavirus

Només se’n tracten els símptomes, amb paracetamol o ibuprofèn i hidratació en casos lleus. En casos greus, es fa un suport hemodinàmic i/o respiratori. 

5. ¿Hi ha motius per estar alerta a Espanya?

«És una malaltia emergent i la gent està preocupada perquè vivim en un món globalitzat», diu Horcajada. «Tot i així, estem preparats per fer front a aquest virus perquè tenim serveis d’epidemiologia i salut pública potents i hi ha prou preparació per evitar que es dissemini», afirma aquest expert.

Malgrat que el Ministeri de Sanitat espanyol va assegurar que considerava «molt baix» el risc d’introducció a Espanya del nou coronavirus, ja s’ha confirmat un primer cas, el d’un turista alemany a La Gomera.

A més, hi ha altres motius per estar alerta: les autoritats sanitàries vinculen aquest virus a la síndrome respiratòria aguda greu (SARS), el brot de la qual també es va iniciar a la Xina i que el 2003 va matar 813 persones a tot el món (646 d’elles, a la Xina). Tot i així, la taxa de letalitat del 2019-nCoV (3%) és menor que la del SARS (10%).

6. ¿Com ha avançat l’epidèmia?

Així hem explicat els primers dies de l’epidèmia del coronavirus i la seva arribada a Espanya: