INVESTIGADORS DEL SANT PAU

Descobreixen una nova manera de predir malalties cardiovasculars

Han revelat la importància del biomarcador sLRP1 per predir "amb molta antelació" el risc de desenvolupar malalties del cor

icoy36454171 puertas abiertas sant jordi170419185132

icoy36454171 puertas abiertas sant jordi170419185132 / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
EFE

L’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Sant Pau ha descobert la importància del biomarcador sLRP1 a la pràctica clínica per predir "amb molta antelació" el risc de desenvolupar malalties cardiovasculars, com infarts de miocardi, en persones que no presenten cap símptoma previ.

Segons ha informat l’Institut en un comunicat, el projecte, en què també han participat doctors del’Institut Hospital del Mar Investigacions Mèdiques (IMIM), s’ha realitzat en el marc de l’estudi Registre Gironí del Cor, que segueix més d’11.000 persones de la província de Girona des de fa més de 15 anys.

Fins ara, estudis previs havien constatat que la presència del biomarcador sLRP1 estava relacionada amb l’acceleració del procés de l’aterosclerosi, un mecanisme que explica les malalties més greus del cor, amb més cúmul de colesterol i inflació a la paret de les artèries.

Amb aquest nou projecte, els investigadors han demostrat que per cada increment en una unitat del SLRP1 en sang, el risc de presentar una malaltia del cor augmenta un 40%.

Notícies relacionades

“Aquest increment és independent dels altres factors de risc com el colesterol, el tabac, la hipertensió arterial i la diabetis, per la qual cosa aquest biomarcador aporta informació nova i complementària a la que ja coneixem en l’actualitat”, ha afirmat el doctor Jaume Marrugar, de l’IMIM.

L’estudi ha sigut finançat amb ajuts del Pla Estratègic d’Investigació i Innovació en Salut de la Generalitat de Catalunya, la Fundació La Marató TV3 i el CIBER Malalties Cardiovasculars de l’Institut de Salut Carles III.