02 juny 2020

Anar al contingut

Assaig clínic internacional

Creat a Barcelona un fàrmac que evita la metàstasi i redueix el tumor

El MSC-1 ha començat a provar-se en 40 pacients de Barcelona, Nova York i Toronto

Efe

El Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) ha desenvolupat un nou fàrmac, que ja ha començat a provar-se en 40 pacients a Barcelona, Nova York i Toronto, que evita que les cèl·lules tumorals s’expandeixin i causin metàstasi o recaigudes i que activa el sistema immunitari per reduir el tumor.

El nou fàrmac, que es denomina MSC-1, bloqueja LIF, una citocina (proteïna que regula la funció de les cèl·lules que les produeixen sobre altres tipus cel·lulars) que és present a molts tumors i promou la proliferació de les cèl·lules mare tumorals, a més de desactivar l’alarma del sistema immune.

L’innovador medicament, del desenvolupament del qual informa avui la revista 'Nature Communications', ha aconseguit bloquejar LIF, que reactiva l’alarma i promou el reclutament del sistema immune contra el tumor, segons han demostrat en models animals.

Ha superat les fases preclíniques

Així, el medicament, que ha superat totes les fases preclíniques amb èxit, indueix la infiltració de les cèl·lules T del sistema immunitari als tumors per atacar-los i eliminar-los, i ja ha començat el primer assaig clínic fase I amb 40 pacients que s’estan tractant amb inhibidors de LIF a l’Hospital Vall d’Hebron (Barcelona), el MSKCC (Nova York) i el Princess Margaret (Toronto).

L’investigador i director del Programa d’Investigació Preclínica i Traslacional del VHIO, Joan Seoane, ha dirigit el desenvolupament d’aquest nou fàrmac gràcies que el seu equip va ser el primer en relacionar LIF amb càncer i demostrar que si el bloquejaven s’eliminaven les cèl·lules mare tumorals prevenint la reaparició dels tumors.

"Hem descobert que LIF desactiva el sistema d’alarma perquè no arribin les cèl·lules del sistema immunitari, com si un lladre desactivés el sistema d’alarma d’un banc perquè no arribés la policia", ha explicat Seoane.

En concret, l’equip ha observat que LIF inhibeix el gen CXCL9, que actua com un senyal per atreure les cèl·lules T del sistema immune, i hem vist que al bloquejar LIF a tumors amb alts nivells de LIF es reactiva la crida a les cèl·lules T, que arriben al tumor per destruir-lo", ha precisat l’oncòleg.

En declaracions a Efe, Seoane ha dit que estan "molt orgullosos perquè a partir d’entendre què és el que estava fallant, hem pogut dissenyar i desenvolupar un fàrmac que ha arribat a més de 40 pacients que ja ho estan provant".

Els millors del món

"No hi ha gaires casos d’un fàrmac desenvolupat a Barcelona que arribi a nivell d’assaig clínic internacional i en hospitals d’aquesta importància, que són dels millors del món", ha afegit.

Segons l’oncòleg, "el fàrmac genera una resposta elevada que elimina completament el tumor i genera una 'memòria immunitària', que significa que el sistema ja està entrenat per evitar recaigudes".

"Encara falten diversos anys fins que aquest fàrmac pugui arribar a tots els pacients perquè estem en la primera fase de l’assaig clínic. Ara estudiarem l’eficàcia del fàrmac i com es pot combinar amb d’altres", ha puntualitzat.

Seoane, que ha agraït el finançament de la European Research Council (ERC) i el recolzament de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), FERO i el programa CAIMI de la Fundació BBVA, ha assegurat que "la combinació de la inhibició de LIF juntament amb immunoteràpia genera una potent resposta antitumoral".

Després d’anys veient la potencialitat de LIF com a diana terapèutica en models experimentals, Seoane va fundar Mosaic Biomedicals, una 'spin-off' del VHIO nascuda per desenvolupar i traslladar nous tractaments oncològics al més ràpid possible als pacients.

L’oncòleg ha puntualitzat que aquest nou fàrmac no és vàlid per a tots els tipus de càncer, sinó només per als que expressen un alt nivell de LIF, com els glioblastomes, el càncer de pàncrees, el d’ovari, el de pulmó i el de pròstata, que solen ser els més agressius, i amb pitjor pronòstic. 

Temes: Càncer