UNA DUODENOPANCREATECTOMIA CEFÀLICA

La Vall d'Hebron opera un càncer de pàncrees amb cirurgia robòtica

És el primer hospital de Catalunya a utilitzar el robot Da Vinci en una intervenció quirúrgica d'alta complexitat

Aquesta nova tecnologia ha permès que l'operació a un pacient amb un tumor hagi sigut molt poc invasiva

hospital / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Hospital de la Vall d’Hebron ha realitzat una duodenopancreatectomia cefàlica amb el robot Da Vinci Xi per primera vegada a Catalunya. La duodenopancreatectomia, que és una intervenció quirúrgica d’alta complexitat, ha sigut realitzada a un home de 59 anys que patia un tumor de pàncrees, concretament situat al cap d’aquesta glàndula indispensable en els processos digestius de l’organisme.

La intervenció ha sigut duta a terme pel doctor Joaquim Balsells, cap clínic de Cirurgia Pancreàtica i investigador del grup de Trasplantaments Digestius de la Vall d’Hebron Research Institute (VHIR), i per la doctora Elizabeth Pando, del Servei de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Trasplantaments i també investigadora del grup de Trasplantaments Digestius del VHIR.

Els cirurgians han fet una resecció tumoral (o, el que és el mateix, una extracció del tumor mitjançant petites incisions) del cap del pàncrees amb el robot Da Vinci, que permet que aquesta operació sigui el menys invasiva possible, perquè l’accés a l’abdomen es fa mitjançant una laparoscòpia, que utilitza diverses incisions de 0,5 a un centímetre i, per tant, no s’ha d’obrir el pacient.

Menys dolorós

Això suposa un postoperatori menys dolorós i una recuperació més ràpida que amb una cirurgia oberta, la tècnica estàndard. La Vall d’Hebron es va convertir, a finals del 2017, en el primer hospital de l’Institut Català de la Salut (ICS) a realitzar aquesta intervenció per laparoscòpia amb una càmera de tres dimensions. Des d’aleshores, ha realitzat un total de 10 duodenopancreatectomies cefàliques per laparoscòpia.

Segons explica la doctora Pando, la duodenopancreatectomia cefàlica amb el robot Da Vinci "ha durat 10 hores entre la fase de resecció i la de reconstrucció. "Hem tret el tumor, el cap del pàncrees, el duodè, la vesícula i la part final del conducte biliar. Finalment, hem hagut d’unir l’intestí amb l’estómac, l’intestí amb el conducte biliar i l’intestí amb la part del pàncrees que quedava. La intervenció ha sigut satisfactòria i el pacient es troba en bon estat", afegeix.

Per poder fer aquesta intervenció mitjançant el robot Da Vinci és necessari que el pacient presenti "un tumor localitzat, que no estigui en contacte amb estructures venoses ni arterials importants, que no tingui obesitat ni hagi patit episodis d’inflamació del pàncrees o de la vesícula o intervencions prèvies que ho dificultin " segons el doctor Balsells. Aquesta tecnologia aporta millor visibilitat pel professional sanitari de la cavitat abdominal i millor accés al lloc de treball.

Robot Da Vinci Xi

El sistema quirúrgic Da Vinci és, avui dia, l’única tecnologia disponible a Espanya per realitzar cirurgia robòtica a més de ser l’última evolució de la cirurgia mínimament invasiva.

Notícies relacionades

El robot Da Vinci Xi té tres elements principals: una consola quirúrgica des d’on el cirurgià controla els instruments quirúrgics a través de dos comandaments i pedals; el carro del pacient, amb quatre braços mòbils que intervenen directament sobre ell, executen els moviments que ordena el cirurgià i amplien, així, el rang de moviments de l’instrumental, i la torre de visió, que permet visualitzar la cirurgia mitjançant càmeres que ofereixen una imatge en alta definició.

El robot Da Vinci d’última generació que s’ha utilitzat també incorpora un sistema d’imatge fluorescent anomenat Firefly, que permet una localització molt precisa de la correcta vascularització del teixit.