NOVA NORMATIVA

Catalunya multarà amb 100.000 euros les webs que facin apologia de la bulímia

Un decret llei que modifica el codi de consum perseguirà l'apologia dels trastorns alimentaris

A partir d'ara, es vigilarà, s'investigarà i se sancionarà les empreses que no eliminin aquests continguts

zentauroepp44934962 barcelona 07 09 2018 entrevista a una joven que ha sufrido a190122165417

zentauroepp44934962 barcelona 07 09 2018 entrevista a una joven que ha sufrido a190122165417 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern ha aprovat avui modificar el codi de consum de Catalunya per poder sancionar amb fins a 100.000 euros les empreses, les plataformes o els serveis digitals que no eliminin pàgines web o blogs que facin apologia dels trastorns alimentaris, com la bulímia o l’anorèxia.trastorns alimentaris,

En la seva reunió d’avui, el Consell Executiu ha aprovat un decret llei que modifica el codi de consum de Catalunya, aprovat per llei l’any 2010, per comptar amb un marc legal amb el qual perseguir i sancionar els continguts que fan apologia dels trastorns alimentaris a internet.

Aquesta modificació dona compliment al compromís subscrit en el marc de la Taula de Diàleg per a la Prevenció dels Trastorns Alimentaris, en la qual "es va posar de manifest la necessitat urgent d’adoptar mesures de protecció i prevenció davant la informació potencialment perjudicial present en webs, blogs i xarxes socials sobre trastorns com ara l’anorèxia i la bulímia", segons ha informat aquest dimarts el Govern en un comunicat.

A partir d’ara, es podrà vigilar, investigar i, si és necessari, sancionar les empreses, plataformes i serveis digitals que, tot i tenir coneixement de l’existència d’aquesta mena de continguts en les seves plataformes, no duguin a terme accions per eliminar-los. D’aquesta manera, s’amplia la responsabilitat als mitjancers de les xarxes socials, que "passen a ser també responsables de la difusió d’aquests continguts, com a cooperadors o encobridors", ha precisat el govern de Catalunya.

Sancions

L’incompliment d’aquestes obligacions suposarà una infracció greu del codi de consum, que es podrà sancionar amb fins a 100.000 euros. En els últims vuit anys s’ha constatat un important creixement dels continguts favorables a l’anorèxia i la bulímia. 

Així, el 2010 es van detectar 3,07 milions de resultats en 0,14 segons, una xifra que el passat 2018 va ascendir a 12,8 milions en 0,48 segons de les paraules anorèxia i bulímia, uns increments que es repeteixen quan es demana 'pro Ana' i 'pro Mia', que ha passat dels 35.800 resultats en 0,05 segons als 25 milions de resultats en 0,35 segons.

El 2017, la Taula de Diàleg per a la Prevenció dels Trastorns de Conducta Alimentaria (TCA), en la qual hi són presents entitats, universitats, associacions, professionals de la salut, a més de l’administració, va fer un estudi que va revelar que el 59,2 % dels malalts accedeixen a través d’internet a continguts no saludables.

Notícies relacionades

L’estudi també va indicar que la mitjana d’edat per a la primera recerca a internet se situa en els 15,5 anys i que el 85% dels que busquen aquesta mena de continguts són menors d’edat.

Els trastorns de la conducta alimentària representen la tercera malaltia crònica en dones adolescents després de l’obesitat i l’asma, i a Catalunya afecta un 5% de la població adolescent i jove, i un 11% té conductes de risc.