aturada a la sanitat primària

La vaga de metges s'enroca i amenaça amb un tercer dia d'aturades

Un 77% dels metges de primària, segons el sindicat, van a la vaga el segon dia i tallen la Diagonal

Quim Torra es pronuncia per primera vegada i diu que és partidari que es millorin les retribucions

zentauroepp46045943 barcelona 27 11 2018 huelga de los medicos de atencion prima181127165926

zentauroepp46045943 barcelona 27 11 2018 huelga de los medicos de atencion prima181127165926 / ALBERT BERTRAN

5
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez / Gabriel Ubieto

Els metges dels centres d'atenció primària (CAP) de l'Institut Català de la Salut (ICS) i de la sanitat concertada, mobilitzats per Metges de Catalunya (MC), han tornat a viure un exitós segon dia de vaga. Durant les aturades, com a colofó, han tallat passada la una del migdia l'avinguda de la Diagonal: el cor de Barcelona. Segons el sindicat, un 77% dels 5.700 metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs de primària a Catalunya i un 70% dels 10.000 facultatius de la concertada han seguit la vaga. La Conselleria de Treball, per la seva banda, ha assegurat que l'impacte de la vaga en primària ha sigut d'un 44% en el personal mèdic i un 4,23% a la resta de la plantilla. Són xifres molt similars a les de dilluns.  

Al tancament d'aquesta edició l'ICS i els representants del comitè de vaga de l’MC continuaven en la tercera reunió de mediació per provar d'arribar a un acord que evités un tercer dia de vaga. Fonts presents en les negociacions afirmen que aquestes continuen encallades en els mateixos punts que van provocar que la mediació de dimarts acabarà passada la mitjanit sense acord. Aquests són un compromís de limitació de l'horari de visites a dos terços de la jornada dels facultatius i un mínim de 12 minuts de mitjana per pacient. Actualment hi ha vaga convocada i dimecres, a les 11 del matí, els sanitaris dels CAP estan cridats a manifestar-se a les portes del Parlament de Catalunya.

El director gerent de l'ICS, Josep Maria Argimon, s'ha personat en el Departament de Treball poc abans de començar la mediació i ha anunciat, davant dels periodistes, que arribaven amb una nova proposta per traslladar-la a MC. No n’ha revelat, no obstant, els detalls. 

Les aturades han provocat un nou descens del nombre de visites efectuades en els CAP de tot Catalunya, segons les dades de Treball. Si en la jornada de dilluns aquestes van caure el 55%, els números del segon dia d'aturades també han sigut semblants, amb un descens del 54,6%. L'impacte de la vaga, seguint en aquest sentit també el mateix guió de la primera jornada, no ha sigut uniforme al llarg de tot el territori. Mentre en l'àrea metropolitana de Barcelona i en la províncies de Girona Tarragona les visites han disminuït més del 50%, en altres zones com les Terres de l'Ebre o l’Alt Pirineu  i la Vall d'Aran, els percentatges han oscil·lat entre el 15 i el 20%.

Encara que els metges són majoritaris en aquesta aturada, molts consideren que aquesta és una reivindicació en defensa de l'atenció primària en general i per això s'hi han unit algunes infermeres i administratius. Han sigut convocats per CGT amb el suport de Rebel·lió Primària i el Fòrum Català d'Atenció Primària (Focap). I, encara que l'ICS i Metges de Catalunya han reprès les negociacions aquest dimarts a les 19 hores (la tercera negociació ja), CGT crida a mantenir les aturades fins divendres en cas que MC desconvoqui. Això podria tenir algun impacte en algun CAP, encara que s'espera que minoritari. El president, Quim Torra, s'ha pronunciat per primera vegada aquest dimarts sobre la vaga. Ha expressat l'"empatia" del Govern amb els facultatius i ha desitjat que hi hagi avui una solució al conflicte. Torra ha assegurat que és partidari que els metges tinguin "mitjans i retribucions justes" i ha ressaltat que en la sanitat pública i concertada hi ha "uns professionals excel·lents que tenen tot el suport del Govern".

El secretari d'atenció primària-ICS de MC, Óscar Pablos, ha destacat la voluntat de diàleg i acord dels sindicats, però ha advertit que no renunciaran a fixar el nombre màxim de persones a qui poden oferir qualitat assistencial en un temps determinat. "Si divendres no hi ha acord, no ens quedarem de braços plegats i valorarem quines mesures hem de prendre", ha dit. Així, Pablos no ha descartat una altra vaga i ha demanat a la secretària general de Salut, Laura Pelay, que "acosti posicions".

La qualitat assistencial, en joc

De la mateixa manera s'ha pronunciat el president de MC del sector d'hospitals concertats, Xavier Lleonart, el qual ha assegurat que els metges estan "en peu de guerra" perquè els reconeguin millores mínimes de qualitat. A més, Lleonart ha denunciat que la patronal del sector "creu que ja està tot negociat" després del conveni firmat amb alguns sindicats i ha subratllat que l'acord només contempla "mesures purament econòmiques", sense tenir en compte altres aspectes com la qualitat assistencial o la formació.

La jornada reivindicativa d'aquest dimarts ha arrencat a les 11 hores a la Conselleria de Salut, a la Travessera de les Corts, on s'han reunit un miler de professionals de primària i de la sanitat concertada vestits amb bates blanques. L'ambient ha sigut festiu. Metges de Catalunya ha construït un mur de cartró de més de dos metres on es podia llegir 'Digna i respectada' i poc després s'ha produït un dels moments més divertits quan un grup de joves metges han cantat una versió adaptada de la cançó 'Despacito': "Sí, ya sé que llevas un rato esperándote. Tengo que doblar visitas hoy...", ha arrancat. "Despacito, quiero visitarte bien y despacito. Mirarte a los ojos y no a lo que escribo, poder escucharte largo y tendido", ha continuat la tornada. Altres metges han col·locat una bata de metge a tall de bandera en un pal a l'entrada de la conselleria.

Notícies relacionades

Aquest ‘despacito’ es concreta a nivell de minuts de visita en 12 mínim per pacient. Un dels punts que ha provocat l'enroc de les negociacions, ja que l'ICS ofereix aproximar-se a una mitjana de 12 minuts. 

El col·lectiu ha intentat entrar a la conselleria, una cosa que no han aconseguit perquè els Mossos d'Esquadra ho han evitat i perquè a més, en un moment donat, el secretari general de MC, Josep Maria Puig, ha demanat de desistir. Així, els manifestants s'han adreçat a la Travessera de les Corts de Barcelona, i han obligat a tallar el trànsit. A continuació han pujat per la Gran Via de Carles III i, cap a les 13.30 hores han arribat a l'avinguda de la Diagonal, mentre cridaven: 'A tu, a tu, a tu també t'afecta'. Just en aquest encreuament han fet una seguda simbòlica davant els vehicles aturats. El trànsit ha estat tallat entre 15 i 20 minuts. 'La primària, el primer', deia una de les múltiples pancartes que portaven.

Temes:

Vagues