ESDEVENIMENT SANITARI

Naixements a Catalunya: La il·lusió de parir per Cap d'Any

Posar-se de part el 31 de desembre a la nit no és una elecció, però si succeeix és ben vist per les dones

Llevadores i obstetres programen l'arribada dels nens en funció de criteris mèdics, mai festius

zentauroepp41432259 barcelona 29 12 2017 parir la noche del 31 de diciembre miha171229190045 / FERRAN NADEU

zentauroepp41432259 barcelona 29 12 2017 parir la noche del 31 de diciembre miha171229190045
zentauroepp41432257 barcelona 29 12 2017 parir la noche del 31 de diciembre equi171229190034
zentauroepp41431892 barcelona 29 12 2017 sociedad tema sobre los nacimientos la 171229190024

/

4
Es llegeix en minuts
Àngels Gallardo
Àngels Gallardo

Periodista

ver +

El naixement de les bessones que espera Diana Celeste Mas, de 33 anys, serà induït per la seva ginecòloga, Montse Cubo, a primeres hores de l’1 de gener del 2018 a la sala de parts de l’Hospital de la Vall d’Hebron, excepte si, de forma espontània, cosa poc probable tenint en compte l’elevada posició del ventre, la dona inicia les contraccions del part hores abans que s’acabi l’any. Els metges que controlen aquesta doble gestació, amb 37 setmanes complertes, són partidaris de no esperar més i han fixat la cita prescindint dels 12 grans de raïm, les 12 campanades i el brindis amb cava. «No es poden fer prediccions ni excepcions festives a les sales de part», puntualitza Cubo, que està de guàrdia aquest Cap d’Any.

Si el part es produeix quan encara és 2017, les nenes Dalia Milera i Luana Marie Geanta –el matrimoni procedeix de Veneçuela i Romania– seran inscrites en el registre de l’any que s’acaba i, al ser escolaritzades juntament amb altres nens nascuts el 17, seran les més petites de la seva classe.

A Diana Celeste, contenta, expectant i inquieta davant la proximitat de l’hora en què naixeran les seves filles, el detall escolar no la preocupa en absolut, tot i que, segons assegura el doctor Alberto Rodríguez Melcón, responsable de l’àrea d’obstetrícia a la clínica Dexeus Dona, de Barcelona, aquest és un dels assumptes que més interessen a les parelles que planifiquen la seva descendència en aquell centre mèdic. «Tohom vol que el seu fill sigui el més gran de la classe, que neixi a començaments d’any, perquè, en determinades edats, és un factor avantatjós per al nen», explica Rodríguez Melcón.

PRIMERA MARE DE L’ANY 

Diana Celeste no ha escollit ser una de les primeres mares de l’any a Catalunya –aquesta elecció no és possible–, però, si pogués decidir, hauria preferit parir el 10 de gener. «És el dia que arriba la meva mare des de Veneçuela», explica. Quan la doctora li va proposar l’1 de gener, va veure el costat positiu. «L’aniversari de les meves filles sempre serà festiu, podran continuar la festa del Cap d’Any amb el seu aniversari, sempre estarem junts perquè és una festa important i serà un dia fàcil de recordar», explica.

«Estic morta de por», prossegueix la dona. «Aquest embaràs ha sigut espontani en tot: nosaltres –mira el seu marit, Mihai Geanta– no volíem tenir fills, i jo prenia la pastilla, però, ¡sorpresa!, vaig quedar embarassada. En la primera ecografia ens van preguntar si sabíem quants nens venien». Han canviat de casa per cabre-hi tots. Segueix preguntant-se si tindrà llet per alletar-les totes dues, com gestionaràles dues demandes... «Com que són dues, i no tres, no tindrem dret a una guarderia pública», lamenta.

CINC LLEVADORES DE GUÀRDIA 

Amb la doctora Montse Cubo, el 31 a la nit està de guàrdia a la Vall d’Hebron Alba Crespo, una de les cinc llevadores de guàrdia al servei, que, si tot va bé, s’ocupen del part des del principi fins al final. Quan sorgeix una complicació, truquen a l’obstetra. La Vall d’Hebron, centre de referència per a embarassos d’alt risc, atén cada any una mitjana de 3.000 parts, una desena cada 24 hores. 

«Aquesta última nit de l’any hi pot haver quatre naixements espontanis, o cap –diu Cubo–. Se sumaran als dos parts induïts que estan programats». Això significa que dues embarassades que per indicació mèdica ja han de finalitzar la seva gestació han sigut citades el 31. Al llarg d’aquestes 24 hores, si la inducció amb fàrmacs és exitosa i el coll de la matriu s’obre i desdibuixa, hauran sigut mares. «El que de forma fisiològica duraria fins a dues setmanes, ho reduïm a un dia», sintetitza la doctora.

El part s’indueix davant embarassos «de risc», o «molt alt risc» perquè la mare té més de 40 o 45 anys, quan la gestació és múltiple o si la dona pateix alguna malaltia que aconsella fer-ho així. La data fixada per a la inducció mèdica no es modifica perquè coincideixi amb el final d’any.

Les sol·licituds d’inducció per motiu social d’un part mai proposen una nit de 31 de desembre, assegura Rodríguez Melcón. «A Dexeus [que el 2017 ha atès 2.900 naixements], les peticions d’inducció per causa social no passen de l’1% del total», indica. Parelles procedents de Rússia que, diu, «venen buscant una sanitat millor que la del seu país», o espanyoles que treballen en altres capitals europees però volen que el seu fill neixi aquí, són dos perfils de pacients que van en augment, indica el metge. «Però mai per parir per Cap d’Any».

SETEMBRE I ABRIL 

Notícies relacionades

Si les contraccions se succeeixen cada cinc minuts i el naixement s’acosta, l’embarassada s’oblida del raïm i corre a l’hospital. «Quan una dona coneix el seu cos i ha fet treball a casa –cosa que, segons descriu Alba Crespo significa que s’ha informat i exercitat–, el part pot durar 16 o 18 hores. Tot depèn de com sigui ella d’activa».

La ginecòloga Ariadna Salvador, de guàrdia en la nit del 31 de desembre a l’Hospital del Mar, sosté que la màxima il·lusió de les mares imminents no serà tenir «el primer català de l’any», sinó «veure néixer el seu fill». Certifica com és de «previsible» l’ésser humà. «Els parts augmenten nou mesos després de les vacances d’estiu i nou mesos després de les de Nadal –especifica–. És a dir, al setembre i a l’abril. El descans hi ajuda».