El càncer augmenta un 8% a Catalunya en cinc anys

Salut atribueix a la pèrdua de població jove l'increment en el nombre de tumors

Pròstata, còlon i recte, mama i pulmó són els òrgans més afectats

 

  / GUILLERMO MOLINER

2
Es llegeix en minuts
ÀNGELS GALLARDO / BARCELONA

Segons càlculs matemàtics elaborats per la Conselleria de Salut (el registre real de casos només arriba al 2012) el 2016 a Catalunya es va diagnosticar un càncer a 38.500 persones, de les quals la majoria -22.562- eren homes i 15.922, dones. Com passa a tot Occident, la incidència del càncer manté un constant increment a Catalunya, tendència que les estadístiques epidemiològiques concreten en un 8% d'augment en els últims cinc anys. El 2016, es va diagnosticar un càncer a 5.000 persones més que el 2006, i 8.400 més que el 2000. La progressió creixent no s'atura.

Des de la perspectiva dels responsables del Pla Director d'Oncologia de la Generalitat, no obstant, les xifres del càncer estan “estabilitzades” a Catalunya , amb un "lleu creixement" que s'atribueix a l'envelliment de la població provocat per la sortida de persones joves cap a altres països europeus o nord-americans. Fet que es vincula a causes laborals. 

“La pèrdua de població jove que ha patit Catalunya incrementa indirectament, de forma molt lleu, la incidència del càncer ja que les estimacions estadístiques responen a càlculs sobre la població resident”, afirma Josep Maria Borrás, director del Pla d'Oncologia. El càncer augmenta a mesura que les cèl·lules humanes envelleixen i creix la seva propensió a patir mutacions genètiques. Les dades de Salut indiquen que el 2025 l'expansió del càncer entre la població catalana haurà crescut un 5,5% entre els homes i un 12% en les dones. Borrás destaca que la supervivència global dels malalts de càncer ha crescut un 7% a Catalunya.

Totes les dades relacionades amb el càncer a Espanya, i la resta d'Europa, estan influenciades per la supervivència més gran dels ciutadans i el descens de la natalitat, fenomen aquest últim que encapçalen Catalunya i la resta d'Espanya.

LA MORTALITAT BAIXA

Notícies relacionades

La taxa de mortalitat atribuïda al càncer se situa en l'actualitat a Catalunya en 139 defuncions per cada 100.000 ciutadans. Els tumors malignes més freqüents entre els homes són el càncer de pròstata, seguit del de còlon i recte i el de pulmó. Entre les dones, el més freqüent segueix sent el de mama, seguit del de còlon i recte i en tercer lloc el d'endometri. Sumant homes i dones, el càncer més estès és el de còlon i recte. 

Entre les causes de la creixent incidència del càncer a Catalunya –primera causa de mort entre els homes i segona en les dones- destaquen l'alimentació, a la qual s'atribueixen fins a un 30% de tots els càncers, la contaminació ambiental, causant del 15% dels tumors malignes, i els hàbits personals insans, entre els quals destaca a gran distància de la resta el consum de tabac, seguit del d'alcohol. L'augment de pes en totes les edats de la població i la baixa pràctica d'exercici físic són destacats com a factors "preocupants" des de la perspectiva del previst increment del càncer a mitjà termini a Catalunya.    

Temes:

Càncer