CENTRE DE REFERÈNCIA

L'Hospital Vall d'Hebron compleix 40 anys de trasplantaments amb més de 22.000 èxits

En el balanç que fa el centre destaca el programa de trasplantament hepàtic infantil, posat en marxa el 1985

Una entrada de lHospital de la Vall dHebron, on està ingressat el nen amb diftèria.

Una entrada de lHospital de la Vall dHebron, on està ingressat el nen amb diftèria. / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts

L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona compleix 40 anys des que el 1976 va iniciar el seu primer programa de trasplantaments, el de ronyó, i des d'aleshores ha portat a terme amb èxit un total de 22.883 trasplantaments d'òrgans i teixits.

Centre de referència en trasplantaments, l'Hospital Vall d'Hebron és el més actiu en 9 dels 10 programes de trasplantament d'òrgan sòlid adult i pediàtric d'Espanya i un dels centres líders en el d'òrgan sòlid, el de progenitors hematopoètics pediàtrics i en el pulmonar en adults i infantils.

En el balanç que ha fet aquest dimecres l'hospital, coincidint amb el seu 60è aniversari60è aniversari, en aquests 40 anys d'història de trasplantaments el centre va ser el primer a portar a terme a Espanya un trasplantament hepàtic infantil, és pioner en el trasplantament de cara, amb dues intervencions realitzades amb èxit, i va ser el primer a realitzar, l'estiu passat, sis trasplantaments pediàtrics en només 24 hores.

Segons dades de l'Organització Catalana de Trasplantaments Organització Catalana de Trasplantaments(OCATT) i de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), Vall d'Hebron va liderar l'any 2015 la donació d'òrgans a Catalunya, on es van registrar 47 donants, un increment del 30 % respecte al 2014, cosa que va permetre salvar la vida a 242 pacients, 36 d'ells pediàtrics.

L'hospital també va ser el 2015 líder en trasplantament de pulmó, amb 58 intervencions realitzades, mentre que el renal es va incrementar un 35%, amb 138 pacients intervinguts, 12 d'ells nens.

Aquest 40è aniversari  coincideix amb els 60 anys d'història de l'hospital

El 40 aniversari de la posada en marxa del programa de trasplantament a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron coincideix amb el 60 aniversari de la institució.

En aquest marc, l'equip del Programa de Donació i Trasplantament del centre ha organitzat la XV edició del Curs de formació continuada sobre el procés de donació d'ògans i teixits, dirigit a professionals sanitaris.

En el curs es tracten els aspectes legals i ètics del procés, així com els principals reptes per incrementar el nombre de donants, a través de la donació de viu i la donació en asistòlia.

El balanç que ha fet l'hospital destaca el cas del programa de trasplantament hepàtic infantil, posat en marxa el 1985 pel doctor Vicenç Martínez Ibáñez, actual gerent del centre, i el doctor Carles Margarit Creixell.

Vall d'Hebron va ser el primer centre a realitzar aquesta intervenció a Espanya i ara, 30 anys després, la Unitat de Trasplantament Hepàtic, liderada per Ramon Charco Torra, registra uns nivells de supervivència en pacients pediàtrics per sobre de la mitjana estatal, segons el registre espanyol de trasplantament hepàtic (RETH).

L'Hospital Maternoinfantil Vall d'Hebron encapçala el trasplantament pediàtric a Espanya, amb més de 1.600 nens tractats i lidera cinc dels programes de trasplantament infantil, juntament amb l'Hospital Universitari La Paz de Madrid.

Entre ells, el de progenitors hematopoètics, posat en marxa el 1984, any des del qual s'han realitzat més de 1.200 trasplantaments, de medul·la òssia, de sang perifèrica i de sang de cordó umbilical.

La Unitat de Trasplantament Hematopoètic té una mitjana de 40 trasplantaments anuals.

EN RENAL DE NENS, UN DELS MÉS COMPLEXOS

Un altre dels programes destacats és el de trasplantament renal en nens, posat en marxa el 1981 i que és un dels més importants en activitat i complexitat a Espanya.

Notícies relacionades

També són rellevants les xifres de supervivència aconseguides al Programa de Trasplantament Cardíac Pediàtric del centre, iniciat l'any 2006.

Per un altre costat, l'any passat es van complir 25 anys del primer trasplantament pulmonar realitzat amb èxit a la Vall d'Hebron i actualment és l'únic centre de Catalunya que disposa d'aquest programa, degà a Espanya, i un dels quatre de referència al món.