Baixen els casos de tuberculosi a Espanya, però encara són més que els de la mitjana europea

La malaltia es troba en la quarta posició d'entre les de declaració obligatòria

2
Es llegeix en minuts

La Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) ha celebrat aquest dilluns el descens del nombre de casos de tuberculosi a Espanya, tot i que ha recordat que encara es registra una incidència superior que la de la mitjana europea.

Amb motiu de la commemoració, demà, del Dia Mundial de la Tuberculosi, la SEPAR, que té la seu a Barcelona, ha informat que, segons les últimes dades oficials disponibles de la Xarxa de Vigilància Epidemiològica, el 2013 es van notificar a Espanya un total de 5.177 casos de tuberculosi: 3.931 de tuberculosi respiratòria, 66 de meningitis tuberculosa i 1.180 d'altres tuberculosis.

Aquestes xifres situen la tuberculosi en la quarta posició dins de les malalties de declaració obligatòria, precedida per malalties com la grip, la varicel·la i les galteres.

"La tuberculosi és una malaltia amb una incidència important, amb casos greus i en persones joves, que afecta grups que poden tenir dificultats en el tractament i amb casos resistents, fet que fa necessari un control i una programació que s'haurien de dur a terme amb una Estratègia Nacional de Tuberculosi", ha demanat el coordinador de l'Àrea de Tuberculosi i Malalties Infeccioses de SEPAR, José María García.

"És molt rellevant el descens progressiu que experimenta la tuberculosi a Espanya. El 2011 es van registrar 6.379 casos de tuberculosi, el 2012 en van ser 5.705 i les últimes dades recollides mostren que el 2013 se'n van notificar 5.177. En un període de tres anys s'han registrat 1.202 casos menys", ha destacat la presidenta de SEPAR, Pilar de Lucas.

No obstant això, i malgrat aquesta tendència decreixent de la incidència, "la tuberculosi representa un repte científic, en relació amb la millora dels tractaments, el diagnòstic i la prevenció", ha subratllat de Lucas, que també ha exigit una "estratègia nacional de la tuberculosi per ajudar a contenir les encara altes xifres d'aquesta malaltia a Espanya".

Segons l'European Centre for Disease Prevention and Control, el 2012 es van diagnosticar a Europa un total de 68.423 casos de tuberculosi, la qual cosa equival a una taxa del 13,5% per cada 100.000 habitants.

Notícies relacionades

Els països amb la incidència més alta van ser Lituània i Romania (amb un interval de 50-99 casos per cada 100.000 habitants), mentre que Espanya va registrar una taxa de 10-19 casos per cada 100.000 habitants, al costat de països com Irlanda, el Regne Unit, Polònia i Eslovàquia.

L'estudi europeu va alertar que 2.845 menors de 15 anys van ser diagnosticats de tuberculosi, un 4,2% del total de casos de tuberculosi a Europa.

Temes:

Tuberculosi