BALANÇ de l'ont

Espanya consolida el lideratge en trasplantaments amb un nou rècord

El 2014 es va arribar a la taxa de 36 donants per milió d'habitants

Unitat de trasplantaments a l’Hospital Clínic de Barcelona.

Unitat de trasplantaments a l’Hospital Clínic de Barcelona. / JONATHAN GREVSEN / ARXIU

1
Es llegeix en minuts
M.V. / MADRID

Espanya va consolidar l'any passat el seu lideratge mundial en trasplantaments i donacions amb un nou rècord a l'arribar a una taxa de 36 donants per milió de persones i portar a terme 4.360 trasplantaments.

«Seguim amb xifres molt superiors a la mitjana de la Unió Europea, que se situa en 19, i a la dels Estats Units, amb 25», va destacar durant la presentació del balanç Rafael Matesanz, director de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT). França està en una taxa del 26 i el Regne Unit, en 21.

Per comunitats autònomes, la Rioja encapçala la classificació amb una taxa de 56 donants per milió d'habitants, seguida de Cantàbria (52) i Castella i Lleó (48). Catalunya ocupa l'última plaça amb una taxa de 29, tot i haver batut també el seu rècord històric amb 908 gràcies a l'augment de donacions.

25 EN UN SOL DIA / El 20 de febrer es va aconseguir batre el rècord de nombre de trasplantaments en 24 hores, amb 25 operacions que van ser possibles gràcies a 16 donants, 14  d'ells morts i dos de vius. En l'operatiu hi van intervenir un total de 22 hospitals d'11 comunitats autònomes.

Notícies relacionades

Per tipus de donants, l'any passat van baixar el 5,2% els procedents d'accidents de trànsit, fet que va prolongar la tendència registrada els últims anys vinculada al descens de la sinistralitat viària. En l'actualitat, la gran majoria de donants (65,6%) moren per un accident cerebrovascular. Les dades confirmen una altra tendència creixent: l'envelliment dels donants. Per quart any consecutiu, més de la meitat superen els 60 anys.

El ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, es va felicitar durant la presentació del balanç que Espanya «hagi arribat a màxims històrics gràcies a la col·laboració ciutadana, el compromís dels professionals sanitaris i el Sistema Nacional de Salut».