Els implants dentals són una solució permanent

Laia Chacón Canut, copropietària i directora mèdica de Oris Clínica d’Especialitats Odontològiques, respon a les preguntes més comunes sobre aquest tractament

Els implants dentals és una cirurgia que millora la qualitat de vida del pacient

Els implants dentals és una cirurgia que millora la qualitat de vida del pacient / Shutterstock

6
Es llegeix en minuts
Xavier Oliva

Els implants dentals són un dels tractaments més comuns realitzats per les clíniques dentals. Es tracta d'un procediment quirúrgic que consisteix en la col·locació d'un caragol que substitueix a l'arrel de la dent i que, posteriorment, serveix com a suport per a la corona dental. Segons les dades de la Societat Espanyola de Periodòncia (SEPA), cada any es realitzen entre 1,2 i 1,4 milions d'implants dentals.

El principal motiu pel qual els pacients decideixen sotmetre's a aquest tractament està relacionat amb la pèrdua de peces dentals, que es produeix, sobretot, a causa de problemes com la periodontitis, una infecció que afecta les genives i que pot arribar a provocar la pèrdua de la peça.

Com qualsevol tractament que es duu a terme en la consulta del dentista, els implants dentals generen molt respecte. I, en moltes ocasions, poden sorgir dubtes importants sobre el procediment. Laia Chacón Canut, copropietària i directora mèdica de la clínica barcelonina Oris Clínica d’Especialitats Odontològiques respon en aquest article a les principals preguntes dels pacients.

Quines molèsties pot tenir el pacient d'un implant dental?

“Després de la cirurgia, es pot experimentar inflor, molèsties lleus i hematomes en la zona tractada”, explica la doctora Chacón. Aquestes molèsties es produeixen, principalment, durant els primers dies després del procediment quirúrgic, sobretot el primer dia. ”Alguns pacients poden tenir incomoditats temporals en la masticació o sensibilitat en les genives”, afegeix. Malgrat tot, i també gràcies a la medicació que es recepta, solen ser lleus i perfectament suportables.

En aquest sentit, l'experta de la clínica barcelonina recorda que cada cas és diferent i que el postoperatori és una cosa molt personal. “Tot és variable en funció del pacient i el tipus d'implant. És molt important seguir totes les instruccions de cura postoperatòria”, assegura la Dra. Chacón.

Quines són les edats màxima i mínima per a fer-se implants dentals?

“En termes generals, no hi ha un límit d'edat específic per als implants dentals”, afirma la copropietària de Oris Clínica d’Especialitats Odontològiques. L'única cosa que és realment fonamental és que el pacient tingui un desenvolupament ossi complet. Per exemple, si el pacient és molt jove caldria esperar a la finalització del creixement ossi i, en el cas dels més majors la densitat òssia i la salut sistèmica.

“No obstant això, la salut general del pacient és un factor crític”, apunta Chacón. Els implants dentals no són recomanables si falta qualitat i quantitat d'os, o existeixen altres problemàtiques de salut no controlats com la diabetis o el tabaquisme.

El procediment quirúrgic es realitza en un mateix dia?

“Sí, en alguns casos, es pot realitzar un procediment de càrrega immediata, on l'implant es col·loca i s'uneix a una pròtesi provisional en el mateix dia. Això depèn de la quantitat i qualitat de l'os, així com de l'estabilitat inicial de l'implant”, assegura la directora mèdica de la clínica barcelonina.

En el cas que la quantitat d'os no sigui suficient, avui dia existeixen tècniques quirúrgiques i materials que permeten solucionar aquest contratemps. Tot això faria, però, que el tractament es dilati una mica més en el temps.

Els implants dentals és una cirurgia que millora la qualitat de vida del pacient /

Shutterstock

Pot haver-hi rebuig d'un implant dental?

“El rebuig és excepcional, però pot ocórrer. Es presenta principalment a causa de la mala integració de l'implant amb l'os. Sovint per una mala qualitat de l'os, infecció o problemes immunològics del pacient”, explica la Dra. Chacón. Quan es produeix un rebuig, el pacient mostra els següents símptomes:

  1. Dolor i inflació

  2. La pròtesi es mou

  3. Infecció

“Els implants dentals estan comunament fabricats amb titani, a causa de la seva biocompatibilitat amb el teixit ossi, la qual cosa permet una integració reeixida amb l'os de la mandíbula o maxil·lar”, adverteix la Dra. Chacón Canut.

La higiene dels implants dentals és la mateixa o diferent?

La higiene és, probablement, un dels punts més importants de la salut bucodental. I, en el cas d'haver-se sotmès a un implant dental, es converteix en una cosa crucial per a l'èxit final de la cirurgia. “La higiene per als implants dentals és fonamental i ha de ser molt acurada. Es recomana raspallat regular, ús de fil dental i esbandides. A més, s'han de realitzar visites regulars al dentista per a revisions mèdiques i neteges”, apunta la copropietària de Oris.

Si el pacient no cuida la higiene dels implants es poden produir problemes com la periimplantitis, un procés inflamatori dels teixits que envolten a l'implant i que pot arribar a provocar la caiguda d'aquest.

Els implants dentals són per sempre?

Els implants dentals poden durar tota la vida amb una cura adequada. Si es duu a terme una correcta higiene i se segueixen tots els consells de la clínica. “Proporcionen una solució permanent que restaura la funció i l'estètica oral, a més d'ajudar a prevenir problemes de salut relacionats amb la pèrdua de peces dentals", afirma la Dra. Chacón Canut.

Els implants dentals és una cirurgia que millora la qualitat de vida del pacient /

Shutterstock

És millor una pròtesi fixa o una amovible?

“L'elecció entre una pròtesi fixa o amovible depèn de la situació individual de cada pacient. En termes d'estabilitat i comoditat, les pròtesis fixes solen ser preferibles, ja que es mantenen de manera permanent en la boca”, assegura la doctora Chacón Canut i afegeix que, no obstant això, “en uns certs casos molt específics, les pròtesis amovibles poden ser més apropiades, sobretot si hi ha problemes amb la quantitat o qualitat de l'os”. 

Quin és el pressupost mínim?

Segons expliquen des de Oris Clínica d’Especialitats Odontològiques, el cost dels implants dentals varia significativament segons la quantitat d'implants necessària i el tipus d'intervenció necessària, entre altres factors. El pressupost mínim pot variar.

On fer-se un implant dental a Barcelona?

Oris Clínica d’Especialitats Odontològiques compta amb més de 20 anys d'experiència. Aquesta clínica dental, situada en el barri de les Corts de Barcelona, disposa d'un equip amb 15 odontòlegs que cobreixen cadascuna de les especialitats de l'odontologia, des de la cirurgia a l'endodòncia i passant per la periodòncia, entre altres. “Creiem que oferim un millor servei amb un especialista de cada branca que no amb un dentista que ho faci tot”, explica la Dra. Chacón Canut.

A tot això, se suma un tracte molt humanitzat amb el pacient, amb una atenció que té en compte cadascuna de les seves necessitats. I, a més, la utilització de les últimes tècniques i tecnologies odontològiques. Així, per exemple, la clínica dental barcelonina utilitza la radiologia 3D, que permet obtenir diagnòstics més precisos, planificar un tractament o realitzar cirurgies guiades per ordinador.

Jon Revesado mostra el seu nou somriure després de sotmetre's a un implant dental en Oris Clínica d'Especialitats Odontòlogiques /

Cedida

D'altra banda, han deixat a un costat l'ús de l'alginat per a obtenir impressions dentals i elaborar pròtesis, utilitzant un escàner intraoral i la impressió 3D per a la tasca. També compten amb una centrifugadora de plasma que genera un coàgul bioactiu de la sang del pacient per a millorar la cicatrització.