Protector gàstric molt receptat

Sanitat alerta d’un nou i perillós efecte secundari de l’omeprazole

Sanitat alerta d’un nou i perillós efecte secundari de l’omeprazole
2
Es llegeix en minuts

L’Agència Espanyola de Medicaments (Aemps), dependent del Ministeri de Sanitat, ha informat sobre una alerta sanitària relacionada amb un nou efecte secundari del fàrmac omeprazole, un dels medicaments més utilitzats a Espanya.

La mateixa agència va ordenar fa uns dies la retirada d’uns lots del mateix medicament, comercialitzat pel laboratori Stada, SL i fabricat pel laboratori Liconsa, SA.

L’omeprazole és un medicament utilitzat per tractar problemes gastrointestinals, com l’acidesa estomacal, el reflux gastroesofàgic i l’úlcera gàstrica. El fàrmac actua disminuint la quantitat d’àcid produïda a l’estómac, cosa que ajuda a alleujar els símptomes i a promoure la curació de l’úlcera.

Contra els problemes gastrointestinals

L’omeprazole pertany a una classe de medicaments coneguts com inhibidors de la bomba de protons (IBP). Aquests medicaments bloquegen l’acció d’un enzim a les cèl·lules de l’estómac que produeix àcid clorhídric, cosa que redueix l’acidesa de l’estómac i prevé el mal al revestiment de l’esòfag i de l’estómac.

Com qualsevol medicament, l’omeprazole té una llista de possibles efectes secundaris associats amb utilitzar-lo. Alguns dels més comuns són:

  • Mal de cap.

  • Dolor abdominal.

  • Nàusees.

  • Diarrea.

  • Restrenyiment.

  • Flatulències.

  • Sequedat de boca.

  • Fatiga.

  • Mareig.

  • Erupció cutània.

Ara, l’Agència Espanyola de Medicaments ha sumat un nou efecte secundari: la nefritis tubulointersticial aguda, una inflamació sobtada del teixit tubular i del teixit intersticial del ronyó. Aquest tipus de nefritis, que pot aparèixer quan es produeixen reaccions al·lèrgiques als medicaments, infeccions, malalties autoimmunitàries –com el lupus–, o altres causes, sol presentar-se amb símptomes com febre, dolor lumbar, orina espumosa, orina fosca, sang a l’orina, augment de la freqüència urinària i fatiga. En alguns casos, la malaltia pot progressar a una insuficiència renal aguda, segons informa l’agència dependent de Sanitat.

Interrupció

En molts casos, la interrupció de l’omeprazole sol ser suficient per resoldre la inflamació i millorar la funció renal. No obstant, en casos més greus pot ser necessari l’ús de corticoesteroides o altres medicaments immunosupressors per controlar la inflamació i protegir la funció renal.

Aquest efecte secundari s’engloba dins dels efectes secundaris més greus i poc comuns, com un altre tipus de reaccions al·lèrgiques o problemes renals, problemes hepàtics, neuropatia perifèrica, fractures òssies, infeccions gastrointestinals, deficiència de vitamina B12 i augment del risc d’infeccions per Clostridium difficile.

Prescripció mèdica

Notícies relacionades

És important destacar que l’omeprazole ha de ser utilitzat únicament sota prescripció mèdica i seguir les indicacions d’ús i posologia, ja que l’ús inadequat o abús pot tenir efectes secundaris greus i potencialment perillosos.

A més, en cas que aparegui qualsevol d’aquests efectes secundaris, convé suspendre el tractament i informar al més aviat possible el metge. En cas de patir efectes secundaris greus, com dificultat per respirar, inflor de la cara, llavis, llengua o coll, o símptomes d’una reacció al·lèrgica greu, convé buscar atenció mèdica d’emergència immediatament.