CORONAVIRUS

La mascareta deixarà «aviat» de ser obligatòria al transport: ¿és un bon moment ara?

La retirada de la mascareta serà estudiada en els pròxims dies i estarà subjecta a l’evolució de la covid-19 i la situació a la Xina

La mascareta deixarà «aviat» de ser obligatòria al transport: ¿és un bon moment ara?
3
Es llegeix en minuts

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha assegurat que «aviat, aviat, aviat» s’eliminarà l’obligatorietat de portar la mascareta al transport públic. Una decisió per a la qual encara no hi ha data, però que es preveu que «no sigui gaire tard», que estarà supeditada a l’evolució del coronavirus i la situació sanitària a la Xina.

Després de gairebé tres anys amb aquesta mesura, que va entrar en vigor el maig del 2020, seria possible prescindir-ne atesa la «situació epidemiològica cada vegada més bona» d’Espanya. «Però s’ha de veure una mica com evoluciona el tema de la Xina per adoptar la decisió», ha matisat la titular de Sanitat.

Quique Bassat, epidemiòleg i investigador ICREA a l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), explica a aquest mitjà que retirar les mascaretes al transport públic és «prematur», però «entenc que no s’està seguint bé la normativa, perquè tot i que es continua requerint que s’utilitzi, si et passeges per qualsevol servei públic, més de la meitat de les persones no les està portant».

Per això, «entre tenir una regla que no la segueix ningú o simplement alliberar-nos de l’última mesura de prevenció», l’especialista considera que «pot tenir sentit que es retirin els tapaboques ara, després de les festes nadalenques i del pic de virus sincític respiratori que s’ha produït als hospitals».

La variant Kraken, en el punt de mira

Tot i que el final de les mascaretes al transport públic podria ser imminent, l’epidemiòleg apunta que «esperaria» a veure com es comporta la variant Kraken al nostre país, que és «més infecciosa que les prèvies, que ja ha arribat a Espanya i que previsiblement serà el dominant en els pròxims dies». 

El subllinatge de la variant òmicron, que ha despertat la preocupació dels experts, podria comprometre l’adeu als tapaboques en aquests espais públics.

El doctor Bassat aposta per «avaluar primer com s’instal·la entre nosaltres» abans de «prendre aquesta decisió». No obstant, «estant la població general ben protegida i vacunada tampoc em preocupa gaire si es retira ja».

Kraken va ser detectada per primera vegada en els estats nord-americans de Nova York i Connecticut i, d’acord amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS), els casos estan augmentant a Europa i als Estats Units i ja ha sigut identificada a 25 països. Seria la variant «més transmissible fins ara», però no per això més perillosa.

Encara és aviat per conèixer-ne la gravetat. Les noves onades d’infecció que podrien ocórrer arreu del món no tindrien per què traduir-se en noves onades de morts.

Davant la retirada de les mascaretes al transport públic, i posats de plens a l’hivern amb els virus respiratoris circulant, sí que podria ser recomanable que les persones vulnerables continuessin utilitzant-les, tot i que reconeix l’especialista que «perquè serveixi ha de portar-la tothom».

Els casos de grip saturen les urgències

El 2023 ha començat com el vam acomiadar: amb una ‘tripledèmia’ de malalties respiratòries (grip, virus sincític respiratori i covid-19). Tanmateix, el virus més prevalent és el de la grip, amb una incidència alta en el grup d’edat de majors de 79 anys.

Una situació que ha provocat que les urgències de molts hospitals espanyols estiguin saturades.

Notícies relacionades

Segons l’Observatori de Tendències de Cofares, entre l’1 de novembre i el 12 de gener, la demanda d’antigripals i anticatarrals a les farmàcies ha augmentat un 35% respecte als mateixos mesos de l’any anterior.

I es deuria principalment al «deute immunitari» per l’ús continuat de mascaretes i una protecció reforçada pel SARS-CoV-2, que produeix que «el sistema es veu debilitat i amb això es produeix un repunt d’infeccions respiratòries».