MEDICINA GENERAL

Com evitar que la baixada de temperatures afecti negativament la nostra salut

Des del Ministeri de Sanitat assenyalen que l’impacte del fred en la salut pot ser fins i tot superior al de la calor extrema

Com evitar que la baixada de temperatures afecti negativament la nostra salut
2
Es llegeix en minuts
Rebeca Gil

A l’estiu vam patir un gran nombre d’onades de calor que van arribar a provocar morts. Les advertències sobre els perills de la calor per part de la comunitat sanitària van ser contínues. 

Ara, amb les temperatures en l’altre extrem del termòmetre, els sanitaris alerten que no només la calor, sinó també el fred intens, afecta negativament la salut. L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) pronostica que aquest cap de setmana arribarà un anticicló que crearà un ambient hivernal amb nevades, pluges i temperatures, ara sí, pròpies del mes de gener.

I tot i que només en casos molt extrems es produeixen efectes com la hipotèrmia o la congelació, sí que és molt freqüent el sobreestrès de l’organisme, que pot donar lloc a una descompensació orgànica que agreuja malalties cròniques en població vulnerable. 

A més de les conseqüències pròpiament fisiològiques del fred al nostre cos, les baixes temperatures tenen altres efectes sobre la nostra salut, i és que en la temporada hivernal s’incrementen els accidents de trànsit i les caigudes a causa de plaques de gel, així com incendis i intoxicacions per monòxid de carboni a partir d’estufes de gas o brasers. 

Notícies relacionades

En tot cas, i tot i que els efectes de les baixes temperatures no solen produir-se d’una forma tan aguda i sobtada com en el cas de les altes temperatures, des del Ministeri de Sanitat assenyalen que l’impacte del fred en la salut pot ser fins i tot superior al de la calor extrema. 

Recomanacions davant la baixada de temperatures

A fi d’evitar qualsevol problema derivat del descens de les temperatures, el Ministeri de Sanitat ha elaborat un Pla Nacional d’Actuacions Preventives per Baixes Temperatures 2022-2023. S’hi recullen nou recomanacions generals per prevenir els efectes del fred sobre la salut: 

  • la primera recomanació es refereix a la forma en la qual hem de respirar quan siguem a l’exterior. El millor és agafar l’aire pel nas i no per la boca, ja que l’aire s’escalfa al passar per les fosses nasals i així disminueix el fred que arriba als pulmons. 

  • Extremar la precaució en cas de gel als carrers. Un elevat percentatge de lesions relacionades amb el fred té a veure amb caigudes al relliscar sobre plaques de gel. Si es produeixen gelades al lloc de residència, és convenient utilitzar calçat antilliscant sempre que sigui possible. 

  • Convé saber que diverses capes de roba fina protegeixen més que una sola de gruixuda, al formar càmeres d’aire aïllant entre si. 

  • Si utilitza brasers a casa o xemeneia, és convenient ventilar l’estança amb freqüència per evitar l’acumulació de CO2. Ventilar la casa almenys dues vegades al dia, durant 15 minuts cada una de les vegades, per assegurar la renovació de l’aire.

  • No prendre medicaments sense recepta mèdica, perquè alguns precipiten els problemes derivats de l’exposició al fred. 

  • Portar una dieta variada, sempre rica en fruita i verdura. 

  • No és estiu, però continua sent igualment important mantenir-nos hidratats. Així que d’han de beure líquids, sobretot aigua i begudes calentes. 

  • Mantenir-se sempre ben informat sobre les previsions meteorològiques abans de sortir de casa.

  • Tot i que qualsevol persona pot tenir un problema relacionat amb les baixes temperatures, procurar prestar més atenció a les persones que puguin estar en situació de vulnerabilitat davant el fred. En cas necessari, contactar amb un professional sanitari. 

  • Es recomana la vacunació contra la grip en persones més grans de 65 anys i en les que tenen alguna malaltia crònica (cardiopulmonar, metabòlica i immunodeprimits).