Patrimoni històric

Localitzen per primera vegada un taller de farga del segle XIX enterrat al centre de Sabadell

Diverses troballes al cor de la ciutat els últims anys que permeten dibuixar-ne l’evolució històrica

Sabadell projecta tenir 220.000 habitants abans d’acabar l’any

Mataró proposa traslladar el jaciment de Ca la Madrona

Localitzen per primera vegada un taller de farga del segle XIX enterrat al centre de Sabadell

ACN / ARRAGO SL

2
Es llegeix en minuts
ACN

Unes obres al centre de Sabadell han permès descobrir el primer taller de farga que es troba en aquest sector de la ciutat. Es tracta d’un element que data del segle XIX i que forma part d’un conjunt industrial situat entres els carrers del Sol i Sant Pau. Les restes van quedar al descobert en el marc dels treballs de runa d’una estructura per poder projectar una nova promoció de vivendes, i malgrat que fa setmanes que es van localitzar, no ha sigut fins ara que s’ha fet pública la troballa.

Els últims anys, el centre de Sabadell ha sigut objecte de diverses intervencions aprofitant obres privades, que han deixat al descobert altres estructures, com ara cases, sitges i fins i tot nous trams de la muralla del segle XIV.

L’antiga farga s’ha trobat en un terreny situat entre cases que fins ara havia ocupat un aparcament de vehicles. En els últims mesos, no obstant, s’ha treballat per fer caure l’estructura existent per poder fer un conjunt de vivendes, un procés gràcies al qual han sortit a la llum aquestes restes.

El resultat ha sigut la localització d’un conjunt industrial de mitjans del segle XIX, aproximadament d’entre el 1850 i el 1870, corresponent a un gran taller de farga: «És el primer conjunt d’indústria de farga que trobem a la ciutat; fins ara coneixíem alguns vapors de fàbriques tèxtils de mitjans del segle XIX, però mai havíem localitzat instal·lacions com aquesta», explica a l’Agència Catalana de Notícies Jordi Roig, arqueòleg director d’Arrago SL.

Els elements s’han trobat en una finca del carrer Sant Pau, però quan estaven operatius formaven part de les parcel·les del carrer del Sol, on encara hi ha cases que havien sigut propietat dels industrials tèxtils de la ciutat. Aquí se n’ha trobat el sector energètic, integrat per un gran forn principal que encara tenia restes de ferro adherides a les parets, amb les sales de calderes que alimentaven la maquinària de vapor i les xemeneies, però no la principal, que es trobaria en finques adjacents.

«En aquest taller es feien les peces de ferro, els components de les màquines de vapor que necessitaven recanvis, com ara elements i aquests de les rodes», apunta Roig. Malgrat que hi ha documentació que descriu implantacions d’aquesta mena a la ciutat des del segle XIX, mai abans se n’havien trobat restes, fet pel qual incrementa la importància a escala documental, ja que ha permès l’estudi sobre el terreny.

Zona prolífica

La ciutat va viure una explosió arqueològica a principis d’aquest segle, sobretot entre el 2000 i el 2012, quan el ‘boom’ de la construcció va permetre treballar al centre, on s’han trobat diversos trams de la muralla medieval. També s’han fet excavacions en entorns en expansió, com el barri de Can Gambús, on es va localitzar una necròpolis neolítica.

Notícies relacionades

«El pla de Sabadell és un espai òptim per a assentaments», detalla Roig, un fet que corroboren les troballes, que van des de la prehistòria fins als temps de la farga acabada de descobrir. El passat agrícola de la ciutat queda reflectit en les restes localitzades, que demostren que l’economia se centrava principalment en l’activitat al camp, i que van quedar tapades per la irrupció de la màquina i la indústria.

Més notícies de Sabadell a l’edició local d’EL PERIÓDICO Sabadell