EL MALSON PERDURA

Es cronifica la crisi per les vivendes dels Merinals de Sabadell

Les diferències entre Habitatge i Ajuntament s'agreugen per l'avaluació dels pisos i la disputa per a qui competeix la neteja del barri

L'associació de veïns i la Comissió d'Afectats dels Merinals afirmen tenir una "caixa de resistència" per si fos necessari anar als tribunals

zentauroepp46057249 piso181128174047

zentauroepp46057249 piso181128174047

4
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo

Res indueix a pensar que les queixes dels veïns del barridels Merinals, a Sabadell (Vallès Occidental), que denuncien les condicions d’insalubritat i abandonament del barri i el mal estat de les seves vivendes, vegin la llum al final del túnel a curt termini. Dos fets recents entorn de la crisi pel manteniment del districte denoten la distància entre de l’Ajuntament de la cocapital vallesana i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC) per la resolució dels conflictes.

El primer fet correspon a la disputa per a qui competeix la neteja del barri, ja que Ajuntament i Generalitat s’assenyalen mútuament. D’altra banda, després de gairebé sis mesos de mediació entre veïns i Habitatge, continua sense haver-hi acord per un informe tècnic que avaluï l’estat de les 170 vivendes que es van quedar fora del Pla de Remodelació del barri Arrahona-Merinals.

Els veïns d’aquestes 170 vivendes reclamen que els seus blocs pateixen“problemes estructurals greus”i defensen que haurien d’entrar en la remodelació i no ser rehabilitat simplement, com defensa l’AHC.

“El pitjor espai públic de Sabadell”

El passat dilluns 15 de juliol, Pol Gibert (PSC), primera tinent d’alcaldessa de l’Ajuntament de Sabadell, va afirmar que el consistori netejarà el barri i que “passarà la factura a la Generalitat fins que actuï per iniciativa pròpia”, al considerar que és l’AHC la responsable del manteniment del“pitjor espai públic de Sabadell”,en paraules de Gibert.

Els veïns manifesten que fa anys que tenen el problema de la neteja. Aquest mateix dimecres, el portaveu de l’Associació de Veïns dels MerinalsFrancisco García, es va reunir amb Habitatge i explica que des de l’organisme “van tirar pilotes fora”. “Si no es posen d’acord entre Ajuntament i Generalitat, que vagin a un jutge, però aquest estira-i-arronsa ens provoca més degradació i brutícia”, afegeix García.

Jaume García, responsable de la Comissió d’Afectados dels Merinals, afirma que han arribat a estar “un any sense que ningú passés a netejar” i que, fins dimecres passat, “des d’abans de les eleccions no passaven” i que “hi ha plagues de rates i paneroles”.Per la seva part, l’Agència de l’Habitatge defensa que la neteja del barri és competència del consistori i no seva. Respecte a l’anunci de Gibert, des d’Habitatge expliquen que aquesta setmana es reuniran amb l’alcaldessa, Marta Farrés, i tractaran el tema.

Tornar a començar en la recerca d’un “informe tècnic neutral”

Després de gairebé sis mesos i 17.500 euros, la mediació entre veïns i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, que l’Ajuntament va encarregar a l’empresa Mediark per la resolució del conflicte sobre l’estat dels 170 pisos, va acabar sense acord. La mediació va proposar que es realitzés un informe comparatiu entre els edificis que sí que van entrar en el Pla de Remodelació del barri Arrahona-Merinals i les 170 vivendes del barri que Adigsa –l’organisme previ a l’AHC– va determinar el 1992 que només havien de ser reahabilitades.

“Mai han volgut fer un examen comparatiu, hem perdut el temps”,critica Jaume García. “Volem un informe tècnic neutral i comparatiu que avaluï si les nostres vivendes tenen els mateixos problemes que les gairebé 600 que sí que van entrar en el Pla. Estem oberts a acceptar que els resultats diguin que la nostra situació no és tan greu i n’hi hagi prou a fer les reformes pertinents, però que es faci l’estudi”, afegeix García.

Existeixen dos informes recents, a part del realitzat el 1992 per l’arquitecte Víctor Seguí: un que van encarregar els veïns a l’arquitecte Tomás Pardo i un altre que va realitzar l’Agència del Habitatge de Catalunya. L’estudi de Pardo avala el postulat dels veïns, mentre que el d’Habitatge, firmat per Jordi Sanuy, director de Qualitat d’Edificació i Rehabilitació de Vivenda de l’AHC, manté la versió del primer informe, tot i que apunta que a sis pisos s’hauria de “realitzar inspeccions més detallades, amb més mitjans que no els utilitzats en aquesta inspecció”.

La inspecció de l’Agència d’Habitatge va ser “visual” i “organolèptica” –que es pot percebre a través dels sentits. Jaume García, que va estar present durant la inspecció, critica aquest informe per no analitzar “de laboratori” l’estat dels pisos. Així, després de finalitzar el procés de mediació, Habitatge va proposar un nou acord als veïns per“rehabilitar els edificis on es presentin patologies estructurals”,per a la qual cosa atorgarien subvencions que “cobrissin part de les despeses” i crèdits. En assemblea, els veïns van votar, de forma unànime, en contra.

Els pròxims passos

Des d’Habitatge apunten que la mediació “no va ser com havia d’anar” perquè veïns i agència “no van poder parlar directament”. Mantenen que“és un tema de rehabilitació, no de remodelació.” Encara així, proposen que el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) realitzi un informe per analitzar l’estat de les 170 vivendes. Una proposta que no convenç la Comissió d’afectats al no tractar-se d’un informe comparatiu i no passar per concurs públic.

Per la seva part, el primer tinent d’alcaldia Pol Gibert també va anunciar que tècnics de VIMUSA –l’empresa pública municipal de vivenda– farien un informe per avaluar l’estat dels pisos i “tenir una opinió pròpia”que serveixi de partida per estudiar quines mesures prendre, segons va publicar el ‘Diari de Sabadell’.

Des de la Comissió afirmen que continuaran apostant per un “informe tècnic neutral, que l’Ajuntament es va comprometre a recolzar ja en l’anterior mandat”. Maties Serracant (Crida per Sabadell), que va ser alcalde de Sabadell en el moment d’aquest compromís, assenyala que “és indignant que l’Agència posi pals a les rodes i que faci propostes vergonyoses i inadmissibles” i demana al consistori que es mostri “exigent” davant l’AHC.

Notícies relacionades

Alhora, Jaume García i Francisco García expliquen que han creat una“caixa de resistència”amb l’aportació dels veïns dels Merinals per “fer davant les reformes estructurals” que puguin sorgir i, en cas de no continuar amb la negociació –a la qual diuen continuar oberts–, anar als tribunals.

Més notícies de Sabadellen l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

Temes:

Ajuntaments