PRESSIONS A UNA EX ALT CÀRREC

Condemnen l'Ajuntament de Sabadell per assetjar una treballadora que es va negar a canviar un informe

La sentència obliga el consistori a indemnitzar una ex alt càrrec d'Urbanisme amb 25.000 euros

La treballadora va elaborar un dictamen negatiu a la cessió de l'espai Cal Balsach al grup El Talleret

foto 3419183

foto 3419183

3
Es llegeix en minuts
EFE

Un jutge ha condemnat l’Ajuntament de Sabadell a indemnitzar amb 25.000 euros una ex alt càrrec d’Urbanisme per sotmetre-la a assetjament laboral i a “pressions” socials propiciades per l’alcalde, Maties Serracant, de la Crida per Sabadell, després d’oposar-se a cedir un edifici a una entitat del municipi quan era tinent d’alcalde d’Urbanisme.

En la seva sentència, a la qual ha tingut accés Efeel jutjat social número 2 de Sabadell estima la demanda presentada per la funcionària María Teresa Morao, que va ser cessada el novembre del 2015 com a cap del servei de Planificació Urbanística de l’Ajuntament, a l’entendre provat que va patir “conductes d’assetjament laboral”.

Segons la sentència, Morao, que ostentava des del 2011 el càrrec de cap de servei de Planificació Urbanística de l’Ajuntament, va ser consultada per l’actual alcalde i exregidor d’Urbanisme Maties Serracant per les condicions urbanístiques de la nau Can Balsach, a fi de cedir-la a l’associació Casal Independentista i Popular El Tallaret de la Creu Alta.

Segons l’opinió del jutge, l’ex alt càrrec municipal va ser “ridiculitzada” i “degradada” en les seves condicions de treball per part del consistori, així com objecte de crítiques, manifestacions, cassolades i actes vandàlics per part de moviments socials i polítics “pròxims al partit de l’actual alcalde”.

L’equipament es va cedir tot i haver-hi dos informes negatius

Després de dos informes negatius d’arquitectes municipals del consistori, Morao va emetre l’octubre de 2015 un dictamen en què advertia que l’ús dominant de Can Balsach era esportiu, fet que no va impedir que finalment se cedís l’equipament a El Tallaret, tot i que l’informe donés a entendre que les activitats associatives no tenien cabuda en aquest espai.

Dies després, afegeix el jutge, la funcionària va ser citada a una reunió amb responsables d’Urbanisme del consistori, en què la cap d’aquest àrea es va mostrar en desacord amb l’informe, va provar de convèncer-la que el canviés i el va llegir en veu alta “fent-ne mofa i intentant ridiculitzar-la”.

El mes següent, la demandant va ser destituïda com a responsable de Planificació Urbanística i va ser adscrita al servei d’obres com a tècnica superior arquitecta sense direcció d’obres. Paral·lelament, la formació Crida per Sabadell, a la qual pertany l’equip de govern, va demanar que s’imputés la denunciant per tràfic d’influències, junt amb exregidors de Sabadell i Polinyà, per haver tolerat unes obres il·legals, en una causa que va ser arxivada.

Morao, al seu torn, va interposar una denúncia per tràfic d’influències contra Serracanti responsables de l’àrea d’Urbanisme, que també ha sigut arxivada provisionalment, arran de la cessió de Can Balsach.

El 2017, mentre estava de baixa, la demandant va rebre una trucada de l’Ajuntament en la qual se l’advertia que se li havia obert un expedient reservat per Can Balsach, mentre el consistori arxivava la denúncia que la funcionària va presentar per assetjament laboral.

De baixa per depressió des del 2016

L’ex alt càrrec va cursar baixa mèdica per depressió i ansietat el març del 2016, de la qual va empitjorar el desembre del 2018 per la seva tornada a la feina i després va patir una recaiguda el març del 2019 vinculada a l’estrès laboral. La sentència sosté que El Tallaret va convocar “cassolades” setmanals contra la denúncia que la funcionària va presentar per Can Balsach i que la dona va ser víctima d’una campanya en què es van col·locar adhesius al seu portal i es van publicar pamflets que la titllaven de “corrupta”.

En conseqüència, el jutge dona per provat que l’ex alt càrrec va ser víctima d’una situació d’assetjament laboral, després de negar-se a modificar l’informe sobre la cessió de Can Balsach, en contra del criteri de la responsable d’Urbanisme, que, segons la sentència, va lesionar la seva “dignitat i integritat psíquica” quan va llegir el seu dictamen per “ridiculitzar-la”.

Des d’aquell moment, afegeix la sentència, la dona va patir “crítiques, rumors, subestimacions, publicacions de premsa, pamflets, manifestacions, actes vandàlics al seu domicili, des de l’entorn associatiu i polític pròxim a l’equip de govern del consistori, sens dubte, propiciat des del mateix equip” i el mateix alcalde.

Una pressió constant

“Tot això amb una intencionalitat denigrant en la credibilitat i honorabilitat de la treballadora”, el que segons el jutge va culminar amb “una actuació sistemàtica de pressió” al ser citada en relació amb l’expedient obert pel consistori. Aquest “últim capítol” va suposar, pel jutge, una “maniobra més de pressió d’entre les diferents accions de fustigació contra l’actora, que afecta necessàriament la seva integritat psíquica”.

Per tot això, la resolució conclou que hi va haver una vulneració dels drets a la vida i a la integritat física i moral de l’ex alt càrrec, fet que va afectar “aspectes de la seva salut, dignitat, honor i intimitat personal”.

Notícies relacionades

Contactades per aquest diari, fonts del consistori anuncien que no es faran declaracions sobre el tema, més enllà d’un comunicat que es publicarà en les pròximes hores.

Més notícies de Sabadell  a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA