PREVISIONS D'UN SECTOR FET MALBÉ

Càmping, autocaravanes i cases rurals protagonitzaran l'enlairament del turisme

Aquests subsectors, que es publiciten com a oferta segura, es reactivaran abans que els hotels i que els viatges internacionals

jmexposito53410394 pla general de bungalous a un c mping de la guingueta d  neu200516153903

jmexposito53410394 pla general de bungalous a un c mping de la guingueta d neu200516153903 / Marta Lluvich

3
Es llegeix en minuts
Efe

Càmping, autocaravanes, turisme rural i de naturalesa es publiciten com ofertes segures, una vegada que el final del confinament permeti moviments en el turisme. El sector veu la possibilitat de recuperar una part de la campanya d’estiu després de les perspectives una mica més optimistes de la Comissió Europea. 

Consultors del sector calculen que els primers en arrencar seran els càmping, caravanes i turisme rural, al juliol començaran els viatges i a l’agost es reactivaran amb més vigor els hotels per al turisme nacional. No serà fins al novembre, afegeixen, quan s’activin els viatges corporatius i el turisme d’esdeveniments, mentre que al desembre començaran a arribar i sortir els turistes internacionals.

La Comissió Europea va llançar aquest dimecres un missatge que busca salvar almenys part de la temporada d’estiu a la UE, on la indústria del turisme representa entorn del 10% del PIB (a Espanya el 12,3%), mitjançant l’establiment de corredors segurs entre països amb situacions epidemiològiques similars, dins d’un pla de tres fases. 

Els càmping demanen promoció

La Federació Espanyola de Càmpings (FEEC) ha demanat al Govern que llanci una campanya de promoció cap al turisme nacional i de proximitat a través de Turespaña i que reforci la idea d’aquests establiments com una oferta «saludable i segura», segons la seva presidenta, Ana Beriain. 

Més de 1.000 càmpings van reobrir el passat dilluns 11 de maig una vegada que el Ministeri de Sanitat va aprovar el protocol elaborat per al sector per l’Institut de Qualitat Turística d’Espanya (ICTE), que regeix per a tots els establiments del país independentment de la seva tipologia, categoria o mida. 

El sector va rebre durant l’any passat 8,23 milions de viatgers, que van fer un total de 40,2 milions de nits, i és el tercer segment que trien els turistes després dels hotels i els apartaments turístics.

Les caravanes ofereixen seguretat

També el subsector de les autocaravanes es presenta com una alternativa vacacional segura aquest estiu, perquè se sol desenvolupar en la naturalesa i, en general, en espais amb poca concentració de gent. Segons l’Associació Espanyola de la Indústria i Comerç del Caravàning (Aseicar) a Espanya hi ha unes 300.000 caravanes, i les matriculacions d’aquest tipus de vehicles creix de forma ininterrompuda des de 2013, fins a les 8.900 el 2019. No hi ha dades oficials d’evolució del lloguer. 

No obstant, tant els càmpings com el negoci de les caravanes assenyalen que la prohibició de circular entre diferents províncies que regirà fins a l’última fase del pla de desescalada, a finals de juny, els dificultarà la tornada a l’activitat normal. 

Cases rurals i apartaments

Les noves preocupacions de seguretat sanitària dels turistes han arribat per quedar-se, coincideixen al sector, que haurà de treballar amb aquest nou factor i desenvolupar protocols perquè els clients percebin que s’allotgen en llocs segurs. 

L’exemple de la Xina, que va dos mesos per davant en l’evolució de la pandèmia, apunta i aquesta direcció: les recerques de paraules clau com «condicions higièniques» o «servei sense contacte» s’han multiplicat per cinc i el passat pont del Primer de Maig les recerques d’apartaments turístics o les cases rurals es van duplicar respecte a l’any anterior. 

Una altra opció: intercanvi de cases

Segons un estudi elaborat entre els seus clients per HomeExchange, un portal d’intercanvi de cases per a vacances, la immensa majoria dels viatgers es mouran a destinacions nacionals, en les quals puguin realitzar activitats a l’aire lliure i on tinguin garantia de cancel·lació de la reserva. 

El portal d’escapades temàtiques weekenddesk.es afirma que des que va començar maig les recerques d’opcions per a vacances han augmentat un 29%, per a destinacions a prop de casa i en la naturalesa, als quals arribar mitjançant vehicle privat. Andalusia, Galícia i País Valencià són les comunitats autònomes preferides en aquestes recerques. 

Notícies relacionades

El 61% dels usuaris consultats per aquest portal –que treballa a França, Bèlgica, Holanda i Itàlia, a més d’Espanya– pensa viatjar fora de casa almenys una setmana o més quan la llei ho permeti. Els hotels amb encant, el jacuzzi privat i la mitja pensió lideren les recerques. 

Possibilitat d’anul·lacions i canvis

Els diferents agents coincideixen també que els clients demandaran productes turístics amb més flexibilitat per a canvis i anul·lacions, a més d’assegurances de viatge que incloguin pandèmies. Així ho ofereixen cada vegada més portals de reserves i cadenes hoteleres davant de la incertesa sobre què es podrà fer i què no en el futur més pròxim.