Gestionar el temps
És important equilibrar l’ús de la tecnologia amb enfocaments d’aprenentatge més tradicionals

La introducció dels ordinadors a les aules va ser vista inicialment com un avenç prometedor que transformaria el procés d’aprenentatge dels estudiants. Tot i que indubtablement són una eina valuosa, la seva implementació ha plantejat desafiaments significatius i ha generat debats sobre el seu impacte en el desenvolupament acadèmic i social dels alumnes.
Si bé els ordinadors ofereixen als alumnes accés a una àmplia gamma de recursos educatius i presenten una manera atractiva d’aprendre, també han sorgit preocupacions importants. Un dels principals problemes és l’augment de les distraccions i la disminució de la capacitat d’atenció. La facilitat per canviar d’activitat amb un sol clic pot portar a una més baixa concentració i dificultats per mantenir l’enfocament en les tasques assignades. Els estudiants poden veure’s temptats de distreure’s amb contingut no relacionat amb l’aprenentatge, com les xarxes socials o els jocs en línia, cosa que pot afectar negativament el seu rendiment acadèmic.
A més, l’accés il·limitat a la tecnologia pot afectar la qualitat de la interacció social i el desenvolupament d’habilitats de comunicació. Això pot tenir repercussions en la seva capacitat per col·laborar amb d’altres, resoldre conflictes i desenvolupar relacions interpersonals sòlides.
D’altra banda, l’ús excessiu de la tecnologia
pot limitar les oportunitats de participació en activitats que requereixen reflexió profunda i anàlisi crítica. Els estudiants poden tornar-se dependents de la gratificació instantània que ofereix la tecnologia, que pot afectar la seva capacitat per enfrontar desafiaments a llarg termini i persistir en els seus esforços.
És important equilibrar l’ús de la tecnologia amb enfocaments d’aprenentatge més tradicionals. Els mètodes d’ensenyament que fomenten la participació activa, el debat i la reflexió crítica continuen sent fonamentals per al desenvolupament integral de l’alumne. En resum, si bé l’ús de portàtils a les aules pot ser beneficiós per millorar l’accés a la informació i promoure l’aprenentatge actiu, també cal abordar els desafiaments associats. Només mitjançant un enfocament equilibrat i reflexiu podem aprofitar al màxim el potencial de la tecnologia i garantir que tots els estudiants tinguin l’oportunitat de desenvolupar les habilitats necessàries per tenir èxit en el món modern.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Drets laborals Renúncies per venjança: la tendència que més temen les empreses
- Salut assenyala un bar com a causa del brot de salmonel·la a Sant Adrià
- Cas Koldo L’Anaís, la «model» que va intentar amagar un disc dur d’Ábalos a la Guàrdia Civil: «Som amics. Amistat pura i dura»
- Una cinquena alumna acusa el professor del Conservatori del Liceu de tocaments
- Carta a Rutte Sánchez trasllada al secretari general de l’OTAN que es plantarà a la pujada de la despesa militar
- Els consells de Maria José Valiente Maria José Valiente, psicòloga: "Quan envellim, ens reconciliem amb el temps"
- El Barça segella l’acord amb Nico Williams i pagarà els 58 milions de la seva clàusula de rescissió
- Educació a Catalunya Els campus d'estiu universitaris per a estudiants d'ESO es multipliquen a Catalunya
- Ramaders Catalunya extrema els controls després de detectar tres focus de tuberculosi bovina
- Bombers de la Generalitat Indignació interna a Bombers per la incorporació d’efectius en pràctiques per a Sant Joan