La batalla de "l’Europa de les pàtries"

Vox i l’activisme prorús treuen rèdit del cansament i la ira dels camperols i els agiten per a «la rebel·lió del camp». Per als activistes partidaris del Kremlin a les xarxes, la culpa del malestar dels agricultors és més de l’OTAN i d’Ucraïna que dels preus i la sequera

Comparteixen una orientació ultradretana i anti-UE , i reben suports prorussos

Vox : «Acabarem amb l’agenda 2030 impulsada per Brussel·les i el Govern de Sánchez»

A la protesta s’uneixen líders de formacions neofalangistes com Hacer Nación

La batalla de  "l’Europa de les pàtries"

JUAN JOSÉ FERNÁNDEZ

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Dos anys de pluja de missatges i polarització sobre agricultors i ramaders van donant fruit: quan falten menys de 150 dies per a les eleccions europees, un gran engranatge d’entitats, comptes de xarxes socials, mitjans digitals, influencers, telepredicadors i terminals automàtiques d’agitació s’han llançat a instrumentalitzar i treure rèdit del cansament i la ira del sector agrari.

A Espanya, fa 12 dies que la campanya està reactivada. Un sector de l’eixam, el més extremista, ho presenta com la batalla de "l’Europa de les pàtries"; un altre, més trumpista, ho promou com el pols contra les elits urbanes i el setge a l’Agenda 2030 i els seus promotors ecologistes. Tenen en comú una orientació ultradretana i anti-UE, i la cada vegada més visible franja pro-Kremlin de les xarxes socials recolza la mobilització, per a qui la culpa de l’angoixa del camperol europeu no és tant l’ecologisme, els preus i la sequera com l’OTAN i Ucraïna.

Es compleixen les previsions que experts de la Seguretat de l’Estat feien durant els aldarulls de Ferraz al novembre, en previsió de futurs desordres al carrer: la ultradreta mantindrà mobilitzat el seu públic amb successives causes agòniques fins als comicis europeus.

Aquest dimecres, el dirigent de Vox i vicepresident de la Junta de Castella i Lleó, Juan García-Gallardo, encara estava de viatge a Budapest quan va penjar al seu perfil d’X un discurs amb foto nocturna de la tractorada multinacional en una plaça de Brussel·les: "Ells resisteixen als carrers de tot Europa. I nosaltres no els deixarem sols". Aquest dijous es va presentar al lloc de la protesta amb l’eurodiputat Hermann Tertsch per recolzar els manifestants.

Va ser hores després d’una trobada amb la cúpula que orbita entorn del president ultra hongarès Viktor Orban, i amb l’aparell del think tank hongarès MCC, plataforma pròxima a Orban, una de les entitats del moviment euròfob i anti-Agenda 2030 que deslliura l’anomenada "guerra cultural" conservadora a Europa, i que ha celebrat els escraches de Ferraz i carregat contra el món LGTBI. Per al portaveu d’aquesta plataforma a Brussel·les, John O’Brien, la culpa de la protesta agrària és de l’"extremisme mediambiental de l’elit europea", que "mata els grangers i les seves famílies".

Té lògica de coreografia el fet que, alhora, el sindicat de Vox, Solidaridad, s’hagi afegit a les tractorades. El mateix partit anunciava aquest dijous a les xarxes socials: "Comença la revolta del món rural" contra "les conseqüències de l’Agenda 2030 impulsada per Brussel·les i el Govern de Sánchez. ¡Acabarem amb ella!".

S’utilitza l’argument de la competència deslleial com a catalitzador no només a França, Alemanya, Bèlgica i els Països Baixos; també a Espanya, tot i que és el mateix argument amb què activistes francesos cremen la càrrega de camions espanyols a la frontera.

L’important no és tant la coherència com la polarització. Al pastís de la protesta agrària acudeixen influencers falangistes. Com el perfil HerQles, a l’esfera de Revuelta, les joventuts de Vox i un dels promotors de la marca Noviembre Nacional; o Carlos Navarro, portaveu de la formació neofalangista Hacer Nación, que ha cridat a la contundència: "El camp s’ha de fer escoltar, tant sí com no."

Antivacunes

Notícies relacionades

El 29 de gener la principal plataforma de la protesta agrària a Espanya, SOS Rural, va anunciar una gran tractorada per al 6 de febrer. Aquesta entitat és la mateixa que va unir oradors anti-OTAN, anti-UE, antivacunes i anti-Agenda 2030 a Madrid al juliol. Però l’hora va sonar un dia abans en un altre sector: el dia 28, el corresponsal de l’agència russa Sputnik, Victor Ternovsky, proclamava a la seva agència i a Telegram: "Fa mala olor, la Unió Europea; literalment. Els seus carrers s’han inundat de fems. Els llancen els agricultors...". En la seva anàlisi, un punt de vista molt moscovita: "A les normes ecològiques draconianes i la pujada de gasolina i impostos s’hi van afegir les importacions agrícoles ucraïneses barates amb tal de recolzar Kíiv". Des que va esclatar la guerra, el Kremlin atribueix els mals dels europeus, a través de les vetades RT televisió i l’agència Sputnik, al suport a Ucraïna i a l’OTAN. Ara, amb la indignació del camp, tot tipus de comptes (i de bots) repliquen la idea a les xarxes socials en espanyol, francès, alemany i flamenc.

SOS Rural escalfa l’ambient en espais com el programa de webTV a YouTube que dirigeix Pedro Baños, coronel retirat de l’Exèrcit i difusor de postulats estratègics semblants als del Kremlin. Títol del programa: ¡La Rebelión del Campo! Baños –que fa cinc anys es va mencionar per dirigir el Departament de Seguretat Nacional a Moncloa i que avui és una de les estrelles de Cuarto Milenio (Cuatro)– va entrevistar Juanvi Palleter –agitador del món rural–, Pilar Esquinas –lider de la plataforma Aquaiuris, que denuncia una suposada destrucció d’embassaments per Pedro Sánchez– i Víctor Viciedo, líder de SOS Rural, coronel retirat com Baños i conferenciant contra "la ingerència de la UE a Ucraïna".