Un bon preludi per a la Fira

L’ISE dona el tret de sortida d’un exercici que es presenta amb molt bones perspectives per a la Fira. A aquest esdeveniment de caràcter global el seguiran d’altres com el Mobile d’aquí un mes.

Un bon preludi  per a la Fira

Jordi Otix

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"L’any pinta molt positiu", va sentenciar el director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, quan se li va preguntar per les perspectives per a aquest exercici. "Comencem amb dos esdeveniments de caràcter global, l’ISE i, un mes després, el Mobile", va afegir. Avui el saló ISE, el més gran del món del sector audiovisual, que preveu una edició rècord, obre la temporada. I a aquest el seguirà un mes després, del 26 al 29 de febrer, el Mobile World Congress (MWC) –una altra de les joies de la corona–, juntament amb el 4YFN per a les start-ups, que s’encaminen cap als nivells prepandèmia; i del 18 al 21 de març, Alimentaria&Hostelco, la plataforma de negocis internacional líder en alimentació, begudes, food service i equipament hoteler, amb un increment de l’oferta estrangera del 15%.

Per a aquest any, el pressupost apunta a una facturació d’uns 260 milions d’euros, davant els 250 milions de l’exercici precedent, però fins i tot podrien superar-se aquestes xifres, afirma Serrallonga. La Fira és com un termòmetre de l’activitat econòmica i, per ara, reflecteix dinamisme. Als salons se sumen trobades empresarials com les d’IBM o McDonald’s. De fet, també s’espera un exercici històric en el Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) a la zona del Fòrum, que la Fira gestiona des de finals del 2021.

El president de la institució, Pau Relat, en la presentació de resultats el desembre passat, va qualificar l’exercici del 2023 d’"històric". Amb aquest balanç, amb un resultat d’explotació que va arribar al nivell sense precedents de 39 milions d’euros, amb una alça del 6,6% respecte a l’exercici anterior, queda totalment enrere la paralització total de l’activitat presencial que es va viure com a conseqüència de la pandèmia. L’entitat va superar amb escreix la facturació anterior a la pandèmia a l’assolir l’any passat els 250 milions d’euros, amb un increment del 17,9%.

Notícies relacionades

Aquest any estan previstos gairebé 300 esdeveniments firals, davant els 270 de l’any passat. Tot això coincideix amb les obres d’ampliació del recinte entre Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat, que sumarà 60.000 metres quadrats més de superfície i la fonamentació del qual es troba en fase molt avançada (les obres finalitzaran la tardor del 2026).

Està previst que el projecte arquitectònic i d’estructura surtin a licitació abans de Setmana Santa. Al seu torn, aquest 2024 sortiran a concurs els treballs transformació i modernització del recinte de Montjuïc, l’altre gran espai firal que acull esdeveniments com l’històric Automobile, entre d’altres. Les obres, que s’hauran de realitzar per fases per pertorbar el mínim possible l’activitat firal, estaran acabades el 2029, coincidint amb el centenari de l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929. Una de les primeres fases serà la demolició i reconstrucció del Palau de Congressos.