Començar l'any amb bona energia
Comença un nou any i és el moment del bons propòsits. Per això, vull aprofitar aquest altaveu jove que tan encertadament ha promogut EL PERIÓDICO per animar la gent a iniciar l’any amb bona energia. En concret, amb bona energia elèctrica.
El 'problema' elèctric a Espanya no és nou, i cada vegada és menys desconegut, en part gràcies al magnífic programa de 'Salvados' que va fer Jordi Évole. Tot i així, el ciutadà encara té una sensació d’impotència davant de la immensa complexitat del sistema elèctric. N’hi ha molts que s’indignen, s’emprenyen, i fins i tot que signen iniciatives contra l’actual sistema a Change.org. Però amb això no n’hi ha prou. Cal fer un pas mes. Però quin?
Doncs el primer que s’ha de fer és ser conscients que els sistemes funcionen perquè la gent hi participa. Sense milions de consumidors, les gran elèctriques no tindrien cap poder. Aquesta és una afirmació tan simple, tan obvia, que moltes vegades ens n’oblidem. Cadascú de nosaltres és consumidor d’energia elèctrica des que s’aixeca fins que apaga el llum per anar-se’n al llit. I els consumidors tenim el poder de triar, almenys de forma parcial, el prestador del servei d’energia elèctrica.
El sistema elèctric es compon de quatre segments de mercat: producció d’energia elèctrica, el transport, distribució i comercialització. A Espanya, el transport d’energia (alta tensió) és competència exclusiva de Red Eléctrica de Espanya. I la distribució d’energia elèctrica (mitjana i baixa tensió) està repartida per zones geogràfiques. A Catalunya ens toca Endesa, que s’encarrega del manteniment de la xarxa i és a qui hem de trucar en cas d’averia. És a dir, aquí no tenim cap poder com a consumidors.
Tanmateix, hi ha dos segments de mercat on podem triar, i aquest és un potencial encara no explotat suficientment. Es tracta de la producció d’energia i de la comercialització. A Espanya, qualsevol persona física o jurídica pot esdevenir productor d’energia elèctrica, encara que amb el nou peatge per a l’autoconsum, aquesta possibilitat esdevingui més cara i complicada en el cas dels consumidors. Tot i així, tothom és lliure de posar-se una placa solar a la seva teulada de casa i començar a produir energia.
Però, sens dubte, el segment amb més potencial és la comercialització, és a dir, el de l'empresa que emet la nostra factura elèctrica i que tria les fonts d’energia que consumiran els seus clients. El sector de la comercialització està liberalitzat des del 2009, i doncs ja som lliures de canviar de companyia. El problema és que la majoria de la gent no ho sap. De fet, més del 95% dels consumidors a Catalunya encara continuen amb Endesa com a comercialitzadora. Però el canvi és possible, gratis i es pot fer per internet mitjançant un procediment senzill. No s’ha de realitzar cap instal·lació nova ni canviar el comptador.
Notícies relacionadesL’únic que s’ha de fer, doncs, és triar la nova companyia comercialitzadora. La meva recomanació és triar-ne alguna que garanteixi que el 100% de la energia consumida sigui renovable. És una possibilitat que no té cap cost addicional, perquè el preu continuarà sent el mateix. De comercialitzadores independents i que ofereixin energies renovables n’hi ha moltes (Som Energia, Holaluz.com, Goiener, Gesternova...), però no es tracta aquí de dir al lector quina ha de triar. El meu objectiu amb aquest 'post' és només informar de la possibilitat de canvi, assenyalar que és un procediment senzill i gratuït, i proposar començar l’any passant de consumidors indignats a consumidors responsables. O dit d’altra manera, passar de les paraules als fets.
- EFEMÈRIDE El metro celebra 100 anys amb visites a estacions fantasma
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- Escacs El prodigiós adolescent indi
- Ocupació La Generalitat es reforça amb 225 orientadors laborals per reduir l’atur
- Crisi al Pròxim Orient "Ho van destruir i ho van cremar tot"
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Estrena aquest diumenge ‘Señor, dame paciencia’: Jordi Sánchez torna a treure suc d’un personatge carregat de prejudicis
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- Teatre Tarragona reinterpreta el clàssic dels Pastorets de Folch i Torres: tindrà una Satanàs dona
- Santa Llúcia omple Manresa de tradició