On Catalunya

Seguretat a la platja

Preocupació per la vaga de socorristes a la platja: «Ens estan posant en risc»

Preocupació per la vaga de socorristes a la platja: «Ens estan posant en risc»

Zowy Voeten

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest cap de setmana, els llocs de guaita dels socorristes tenen un aspecte diferent a Barcelona. A la platja, no només hi onegen les banderes verdes que permeten el bany, sinó també les pancartes de protesta dels socorristes: «Amb la vida de les persones no s’hi juga», «Servei desvalorat» i «Més de tres milions de persones sense vigilància» eren alguns dels lemes visibles. A les torres de vigilància, un cartell indicava «fora de servei». I a prop, els treballadors han hissat una espècie de bandera pirata, amb els típics ossos en creu, però amb la calavera substituïda per un flotador.

Els serveis mínims dictats per la Generalitat són del 50%

Els banyistes s’han mostrat preocupats davant la vaga indefinida que els socorristes han començat a la ciutat. El col·lectiu exigeix millores laborals i un augment de la plantilla.

Diuen que només així podran garantir la qualitat del servei. Algunes de les persones que eren a la platja aquest matí entenien perfectament les reivindicacions, però alhora reconeixien sentir-se menys segures del que és habitual».

Imprudències

Només hi ha presents la meitat dels treballadors del que era habitual, pels serveis mínims del 50% dictats pel Departament de Treball.

Notícies relacionades

«Jo crec que no és adequat, que els paguin el que correspongui, però no és positiu que ens quedem sense socorristes. Entenc que lluitin per la seva feina, però hi ha d’haver socorristes a la platja», deia la Dolores, una barcelonina, en declaracions a l’Agència Catalana de Notícies (ACN). «No és el moment de protestar posant en risc les persones», afirma. Altres banyistes s’ho han pres amb més filosofia.

Des de principis d’estiu, ja s’han ofegat mortalment 18 persones a les platges catalanes, per motius que se solen repetir. El perfil de víctima habitual és el d’homes d’uns 70 anys que moren a l’entrar a l’aigua a causa d’alguna patologia prèvia que s’activa amb el canvi de temperatura brusc –la calor de la sorra amb el fred del mar. Gairebé tots aquests casos es registren amb un mar en calma i amb platges de bandera verda.