On Catalunya

A Mazarrón

Ensurt en una platja de Múrcia al trobar-hi una medusa gegant de 15 quilos

Banyistes van trobar un exemplar de ‘Rhizostoma luteum’, molt cridanera per la seva mida

Ensurt en una platja de Múrcia al trobar-hi una medusa gegant de 15 quilos
1
Es llegeix en minuts

Alguns banyistes de la platja de badia de Mazarrón es van endur un ensurt dimecres al migdia al topar amb una medusa gegant d’entre 10 i 15 quilos de pes.

Segons indiquen des del Servei de Protecció Civil, la medusa trobada era una ‘Rhizostoma luteum’, particularment notables per la seva mida considerable, i es trobava sense vida, en estat de descomposició.

La medusa gegant va ser arrossegada per un grup de banyistes fins a la vora i més tard va ser retirada de la platja de Mazarrón.

Així és la medusa ‘Rhizostoma luteum’

Tot i que aquestes meduses espanten els que hi topen per la seva gran mida, s’ha de destacar que no resulten cap perill per a la salut de les persones. El seu nom prové del grec ‘rhizó’, que significa «arrel», i ‘stoma’, que significa «boca». Això es deu al fet que, a diferència de moltes altres espècies de meduses, la ‘Rhizostoma luteum’ té diversos tentacles reptants, que s’assemblen a les arrels de les plantes, i una boca prominent.

Les ‘Rhizostoma luteum’ són molt cridaneres per la seva gran mida. Poden arribar a tenir fins a 60 centímetres de diàmetre, cosa que les fa fàcilment visibles a l’aigua. La seva campana és generalment de color blau pàl·lid o blanc, i està coberta per una sèrie de berrugues blanques. Sota la campana, tenen vuit tentacles orals ramificats de color blau pàl·lid.

La ‘Rhizostoma luteum’ es distribueix a la regió del Mediterrani i també s’ha observat a l’Atlàntic oriental, des de Portugal fins al Senegal. En els últims anys, els informes d’albiraments han augmentat, possiblement a causa de l’escalfament de les aigües o a les variacions als ecosistemes marins.

Què fer si et pica una ‘Rhizostoma luteum’

Notícies relacionades

Malgrat la seva mida i aparença imponent, la medusa ‘Rhizostoma luteum’ no és perillosa per als humans. La seva picada pot causar irritació a la pell i enrogiment, però rares vegades comporta complicacions més serioses. No obstant, algunes persones poden tenir reaccions al·lèrgiques a la picada, que poden requerir atenció mèdica.

Si et pica una ‘Rhizostoma luteum’ has de fer el següent:

  El primer pas és sortir de l’aigua per evitar més picades.

  1. sortir de l’aigua per evitar més picades

        Temes:

        Múrcia Platges