On Catalunya

Salut

Davant la calor, cuidem-nos

Davant la calor, cuidem-nos

RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts

La calor extrema pot ser perjudicial per a la salut, sobretot de les persones grans o els nadons. Pots millorar la temperatura dins de casa amb alguns gestos senzills. Quan surtis de casa, protegeix-te del sol. Procura ser a l’ombra i vestir adequadament. És important beure aigua sovint i fins i tot mullar-se una mica. Si la temperatura dins de casa és bastant alta, es recomana passar un parell d’hores al dia a llocs frescos o climatitzats, com els refugis climàtics, i aprofitar la nit per refrescar les estances.

Consells per mantenir la llar més fresca

            Al carrer, evita el sol directe

                      Les hores centrals del dia, entre les 12.00 i les 17.00 hores, són les més crítiques

                              Hidrata’t molt i sovint

                                    Persones especialment vulnerables a la calor

                                    La calor extrema és pesada per a tots i totes, però hi ha diversos col·lectius que són especialment vulnerables als seus efectes: les persones de més de 75 anys; les persones amb discapacitats, limitacions de mobilitat o autocura; les persones amb malalties cròniques, i els nadons. Si formes part d’aquests col·lectius o cuides persones que en formen part, tingues-ho present. És una qüestió de salut.

                                    Teleassistència, també per la calor

                                    El servei de teleassistència de l’Ajuntament de Barcelona està actiu 24 hores al dia 365 dies l’any. A l’estiu, utilitza’l o truca al 061 si les altes temperatures afecten la teva salut. Segueix amb atenció les reaccions del teu cos i prem el botó vermell del penjoll si notes algun d’aquests símptomes:

                                                        ¿Què són els refugis climàtics?

                                                        Si no tens ventilador o aire condicionat a casa, és important passar un parell d’hores a llocs frescos. En situacions d’emergència per calor, pots anar als refugis climàtics. N’hi ha més de 200 per tota la ciutat. Són equipaments municipals amb confort tèrmic, a 27 graus. Poden ser interiors o exteriors i tenen bona accessibilitat, zones de descans i aigua.

                                                        Platges de Barcelona

                                                        Al llarg dels 5 quilòmetres de litoral, Barcelona té nou platges i la zona de banys del Fòrum, que ofereixen una bona alternativa per refrescar-se i combatre les altes temperatures. Són espais oberts a tota la ciutadania, lliures de fum, amb servei de salvament i socorrisme, lavabos, dutxes i xiringuitos, i dissenyats per facilitar l’accés a les persones amb mobilitat reduïda. Alguns també disposen del servei d’assistència al bany per a persones que necessiten ajuda personal i tècnica per poder accedir a l’aigua i una àrea per a gossos.

                                                        A més, es pot consultar informació en temps real sobre el grau d’ocupació de les platges, l’estat del mar, la qualitat de l’aigua, les banderes, la temperatura de l’aigua i de l’aire, la insolació (incidència de la radiació ultraviolada), la presència de meduses o els serveis de cada platja.

                                                        Piscines municipals a l’aire lliure

                                                        Notícies relacionades

                                                        A la ciutat hi ha 14 piscines municipals descobertes. Aquestes instal·lacions estan preparades per acollir tota la ciutadania, incloent-hi les persones amb mobilitat reduïda. Estan obertes cada dia i ofereixen una oferta variada per als dies de calor.