On Catalunya

Mesura antisequera

Resignació a les platges de Barcelona per la limitació de dutxes: «Ves a saber on és la més pròxima»

Resignació a les platges de Barcelona per la limitació de dutxes: «Ves a saber on és la més pròxima»

MANU MITRU

2
Es llegeix en minuts

Aquest estiu, a Barcelona només funciona una dutxa a cada platja, com a mesura contra la sequera a Catalunya. Aquesta restricció de l’aigua és fruit de la declaració d’estat d’excepcionalitat després d’una primavera d’escassetat hídrica. Tot i que es va anunciar la limitació de dutxes a l’abril, milers de banyistes de Barcelona desconeixen aquest juny la novetat: majoritàriament són turistes, tot i que el públic barceloní ja surt al litoral amb la proximitat de la fi de curs.

El Periódico ha recorregut el front marítim de la capital per observar com s’ha implantat la nova política d’estalvi d’aigua. El denominador comú dels testimonis consultats és la resignació malgrat un alt desconeixement de la situació. Al veure que moltes dutxes públiques no són operatives, es conformen i passen per alt esbandir-se després d’hores arrebossats en crema solar, sal i sorra. «Quan arribem a casa ja passarem per la dutxa», explica un grup de joves de la zona davant la limitació d’aigua.

Poca senyalització i sense traducció a l’anglès

A més, la falta de senyalització que indiqui on és la dutxa en funcionament més pròxima desemboca en passivitat a l’hora de buscar-la. Una veïna de la Barceloneta reconeix que no es posaria a caminar per tota la platja per trobar quina és la que raja: «Ves a saber on és la pròxima dutxa que funciona». De fet, segons alguns dels presents de la platja del Bogatell (extensió de 702 metres), prefereixen anar-se’n de la sorra amb la pell salada que perdre el temps recorrent tota la costa per descobrir quina dutxa funciona.

Notícies relacionades

Els cartells als pals de les dutxes expliquen el context de sequera en català. No hi ha traducció a l’anglès. La bretxa lingüística ha suposat un problema relatiu per als turistes, perquè al prémer el botó ja comprenen que no podran passar per aigua dolça. No obstant, no capten la urgència que hi ha al darrere: «No entenc què posa al cartell, al provar-les ja hem vist que no funcionen, però no sabem per què». D’altres es despreocupen d’aquesta restricció perquè només estaran de vacances a la ciutat uns dies i no els afectarà durant la resta de l’estiu: «Jo ja marxo demà», responia un visitant preguntat.

La resignació per part dels banyistes es pot comprovar fàcilment observant la poca aglomeració de gent per arribar a les dutxes. Ara com ara no s’estan formant cues per accedir a l’única dutxa operativa per platja, però el pic de la temporada alta serà la prova del cotó fluix del futur que pot tenir aquesta limitació.