On Catalunya

Dos anys tancada

Sant Adrià estudia imposar una multa milionària per la contaminació a la platja cancerígena

La incineradora del Besòs va informar que va arribar a temperatures impossibles segons les lleis de la física

Ampliar el parc de la Sagrera i soterrar les vies del tren: les receptes de la FAVB per recosir el Besòs

L’Ajuntament atribueix negligències a l’empresa que va excavar a la sorra per estendre el cablatge d’una base intercontinental de telecomunicacions

Sant Adrià estudia imposar una multa milionària per la contaminació a la platja cancerígena

RICARD CUGAT

4
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A finals de maig farà dos anys que la principal tros de costa de Sant Adrià de Besòs està tancat al públic. Al marge dels intrusos que s’obstinen a eludir la tanca per colar-s’hi, la platja del Litoral continua sent inaccessible a la ciutat de gairebé 37.000 habitants, enganxada a Barcelona. El litoral continua tancat des que es van detectar substàncies contaminants potencialment cancerígenes a nivell superficial en una proporció «inadmissible», segons l’informe que va precipitar la clausura el 2021. El municipi encadena la tercera temporada de bany consecutiva amb la platja blindada a l’espera que, retard sobre retard, es comenci d’una vegada a descontaminar el tram i es reobri abans que l’estiu s’acabi. En paral·lel, la localitat es proposa ara reclamar una compensació pel desatre.

L’Ajuntament de Sant Adrià ha fet aquesta setmana el primer pas per tirar endavant un expedient sancionador. En cas de prosperar, podria acabar amb una voluminosa multa contra l’empresa que va fer les obres a la platja per estendre uns cables de fibra òptica. Després de remoure la sorra per condicionar el subsol, van aflorar rastres de vuit metalls pesants –com ara plom i coure– i un tipus d’hidrocarbur. 

La comissió creada al consistori per investigar els fets assenyala com a «presumpte responsable» AFR-IX Telecom, propietari de l’estació de telecomunicacions d’abast internacional establerta al costat de la central clausurada de les Tres Xemeneies. La companyia s’enfronta a una amonestació per dues suposades infraccions que, si es resol que les va cometre, faria que el consistori li exigeixi fins a 2,4 milions d’euros.  

El dictamen que firma l’alcaldessa de Sant Adrià, Filo Cañete, assenyala l’empresa com a potencial autora de dues vulneracions «molt greus». D’una banda, apunta que va poder cometre un presumpte «vessament de residus», que han causat «riscos o danys al medi ambient» o «posen en perill greu la salut de les persones»; per l’altra, li atribueix un suposat «incompliment de les obligacions imposades en les autoritzacions i llicències». Concreta que cada una de les possibles faltes pot comportar una penalització entre 150.001 euros i 1,2 milions. 

Vestigis industrials

L’informe conclou que AFR-IX Telecom «no va actuar amb la deguda diligència» per evitar que emergissin les substàncies tòxiques. Encara més, afirma que l’empresa «tenia coneixement de la contaminació» enterrada sota la sorra. El document afegeix que el permís que el servei de Costes de la Generalitat va concedir per remoure la platja no feia referència al perill latent al subsol ni donava indicacions al respecte. 

Càrrecs municipals que van comparèixer en la comissió van declarar que la companyia va rebre informes que alertaven de l’existència de components perillosos a més de 80 centímetres de profunditat. En canvi, el gerent de construcció de la firma va dir que que no van ser informats fins que les obres, ja iniciades, es van replantejar.  

AFR-IX destaca en resposta a EL PERIÓDICO que «la contaminació de la platja ja existia abans de l’inici de les obres». Remarca que «ha actuat sempre amb màxima responsabilitat, amb tots els permisos requerits i seguint les directrius de les autoritats competents».

És senzill deduir que les restes insalubres són part del llegat de les fàbriques que es van assentar a la franja costanera del nord de Barcelona, i que van acabar marxant sense netejar abans els terrenys que van ocupar durant dècades. La resolució de l’ajuntament deixa clar que la troballa dels residus nocius no es pot entendre sense fer cas al «passat industrial» de la façana marítima de Sant Adrià i Badalona. L’informe esmenta algunes de les «empreses industrials de gran envergadura i rellevància» que s’hi van establir, com la central tèrmica de Fecsa-Endesa, la fàbrica de pintures Procolor i la química Cros. 

Base estratègica

El dictamen del consistori afirma que AFR-IX no va encarregar cap estudi de l’estat del terra a una entitat habilitada per fer-ho «ni va seguir la metodologia d’anàlisi correcta». Encara més, assegura que la companyia «va amuntegar la sorra contaminada a la platja i la va tenir apilada a la intempèrie durant setmanes». «Finalment, va omplir les rases amb la mateixa sorra no tractada convenientment», es llegeix al document, que sentencia que AFR-IX «va produir una contaminació significativa de la platja del litoral». 

Fonts municipals expliquen que el cas ja està en mans d’un tècnic. Afegeixen que la sanció que s’imposi serà una «proposta tècnica basada en criteris objectius». Així mateix, l’ajuntament no renuncia a emprendre accions penals. AFR-IX diu que de moment no ha rebut cap notificació. 

Notícies relacionades

La construcció de la base de telecomunicacions per la qual es va excavar a la platja de Sant Adrià entre el 2020 i el 2021 va comptar amb la complaença tant de l’ajuntament com de la Generalitat. Les instal·lacions formen part d’una xarxa intercontinental de connexions d’internet que enllacen amb l’Àfrica, l’Orient Mitjà i Àsia

El Govern va considerar que el node de cables és estratègic: va calcular que pot provocar un augment del 4% del PIB català, equivalent a uns 8,5 milions d’euros. AFR-IX Telecom va tornar a perforar a la platja la tardor passada per empalmar dos dels vuit cables que han d’enllaçar amb Sant Adrià. La ciutat espera ara que el Ministeri de Transició Ecològica emprengui les tasques de descontaminació. Les previsions han anat fent batzegades. A finals de l’any passat, es va dir que la platja podria tornar a rebre banyistes la Setmana Santa passada. Després es va anunciar que la neteja arrencaria a finals d’abril, però les casetes dels operaris encara no han arribat. L’ajuntament espera que, ara sí, els treballs comencin la setmana que ve.