On Catalunya
RACONS ON PERDRE'S
Tardor, temps de boscos
Des d’alzines i alzines sureres fins a fajos i avets poden contemplar-se als 20 parcs naturals protegits que acull el territori
CUADERNO DEL DOMINGO PARC NATURAL DEL MONTSENY BOSQUE DE HAYAS FOTO JORDI BAS /
La tardor és la millor estació de l’any per deixar-se perdre pels boscos, amb els seus camins atapeïts de fulles caigudes i els tons marrons, vermellosos i ocres que tenyeixen tot el conjunt. Entorns naturals atapeïts de vegetació diversa, cursos d’aigua i aire pur ideals per disfrutar en família realitzant rutes de senderisme o simplement passejant, escoltant els seus sons de forma relaxada i tranquil·la.
Catalunya compta amb 20 parcs naturals protegits repartits per tot el territori i moltes zones boscoses amb una vegetació d’allò més variada. Des del bioma mediterrani (alzines, alzines sureres i pi blanc) fins a l’eurosiberià (pi silvestre, hagis i avet blanc), passant pel boreoalpí (prada alpina) i els boscos de pi negre i d’avets a mesura que s’ascendeix.
Zona Volcànica de la Garrotxa
És una zona ideal en la recerca d’entorns i paisatges impressionants, ja que compta amb fins a 28 reserves naturals. Terra de volcans, això li confereix una orografia i clima especials que donen com a resultat una vegetació variada i uns entorns privilegiats. La Fageda d’en Jordà és, segurament, la reserva natural de la Garrotxa més emblemàtica, ja que pensar en un bosc de Catalunya és sinònim de la Fageda. Es tracta d’un bosc de fajos que va emergir sobre la colada de lava del volcà del Croscat i que, ara a la tardor, arriba la seva màxima esplendor. Un paratge que, al seu dia, va deixar enamorat el poeta Joan Maragall, que li va dedicar un poema homònim: «El caminant, quan entra en aquest lloc/ comença a caminar-hi a poc a poc;/ compta els seus passos en la gran quietud/ s’atura i no sent cap de bestiar, i està perdut./ Li agafa un dolç oblit de tot el món/ en el silenci d’aquell lloc profund,/ i no pensa a sortir, o hi pensa en va:/ és pres de la fageda d’en Jordà (…)» .
La tardor és el millor moment per visitar el bosc de fajos més emblemàtic de Catalunya. El fet d’haver crescut sobre terreny volcànic i la seva poca altitud (550 metres) el diferencien de la resta de fagedes de la península Ibèrica, el fan especial. S’hi pot accedir a peu des de l’aparcament de Can Serra (recorregut d’uns 30 minuts), des d’Olot (1 hora i 30 minuts) i des de Santa Pau (1 hora i 45 minuts). També és possible fer una excursió d’una hora en carruatge de cavalls per tota la fageda amb un guia.
A prop de la Fageda és possible trobar una senzilla ermita al mig del bosc. Es tracta de Sant Martí del Corb, molt fotogènica i embolicada en cert misticisme, una cosa que s’incrementa amb els colors de la tardor. Visitar aquesta ermita i la de Sant Miquel del Corb en una senzilla ruta circular d’uns 10 quilòmetres amb sortida i arribada a les Preses, a prop d’Olot, la capital de la comarca, ens permet descobrir el preromànic més amagat de la Garrotxa.
Parc Natural del Montseny
A una hora de Barcelona es troba el Parc Natural del Montseny, una reserva de la biosfera situada a prop de grans conurbacions metropolitanes. La Vall de Santa Fe és una de les zones amb més encant d’aquest massís, la porta d’entrada de la seva muntanya més alta, el Turó de l’Home, amb 1.712 metres, i on es poden trobar pantans, esplèndides fagedes, rieres i sequoies gegants com les de Can Casades, que arriben fins als 40 metres, autèntics colossos que s’alcen al costat del centre d’informació del Montseny de Can Casades.
La Vall de Santa Fe ofereix una gran riquesa paisatgística. En el seu entorn hi ha llocs com una ermita, el pantà homònim, una riera, fonts, les sequoies gegants de Can Casades i la fageda de Santa Fe, on poder disfrutar de la tonalitat tardoral de les seves fulles caduques. Hi ha diferents rutes per a tots els nivells, amb el camí ben senyalitzat. L’excursió es pot iniciar al centre d’informació Can Casades, on us poden informar sobre les rutes existents i el que és imprescindible.
L’itinerari de la Font dels Frares, curt i adaptat per a persones de mobilitat reduïda, és ideal per introduir-se en aquest entorn natural. També al Montseny, el castanyer de la Baga d’en Cuc possiblement sigui el seu arbre més emblemàtic. Un castanyer, declarat arbre monumental pel seu perímetre de més de 12 metres que té l’interior completament buit i havia sigut habitat per un carboner amb taula, cadires i aprofitant una obertura natural, una xemeneia. Està situat a Cànoves i Samalús i el camí per arribar-hi està ben senyalitzat.
La comarca d’Osona, que comprèn part del Montseny, està atapeïda també d’entorns naturals que val la pena de recórrer. A l’Espai d’Interès Natural Serres de Milany-Santa Magdalena i Puigsacalm-Bellmunt es troba el bosc de la Grevolosa, un espai de fajos que superen els 30 metres d’altura i on alguns dels seus exemplars tenen un antiguedad d’uns 200 anys.
El grèvol és l’arbust que es va trobant i que dona nom a aquest bosc de la comarca d’Osona. Per accedir-hi cal seguir la carretera en direcció Olot fins a arribar a prop del Coll de Bracons. Es tracta d’una ruta d’uns sis quilòmetres que ofereix vistes panoràmiques a la Vall d’en Bas i el Pirineu. La fageda ocupa només una petita part del bosc, però els seus fajos impressionen per l’altura, alguns superiors als 40 metres, i diàmetre, amb més d’un metre.
Bosques mágicos para los niños
La naturalesa és un entorn immillorable per als més petits. Malgrat això, de vegades pot ser difícil i tediós per a ells si la ruta és complicada o massa de llarga. Estimular la seva imaginació amb una dosi de fantasia pot ser una bona opció als passejos pels boscos.
Sense sortir d’Osona, concretament a Gurb, es troba el Bosc Encantat de Gurb. Un espai atapeït d’arbres centenaris amb una particularitat que el fa especial: al llarg del camí es van trobant figures de fusta que representen animals i figures fantàstiques com dracs, follets o bruixes. A més a més, al llarg del recorregut hi ha cartells que senyalitzen els diferents arbres o plantes que hi ha (roures, falgueres, oms...) perquè puguin aprendre a distingir la fauna i flora que els envolta.
Notícies relacionadesA la comarca de la Garrotxa es troba el bosc de les Roques Encantades, un escenari màgic envoltat de fagedes amb una ruta fàcil que s’inicia al santuari de la Salut de Sant Feliu de Pallerols. La llegenda explica que en aquest bosc hi vivia un dimoni que, quan s’avorria o estava enfadat, llançava pedres muntanya avall. Fins que un dia, un àngel va lligar les roques amb unes cadenes tan fortes que el dimoni no les va poder moure mai més per a alleujament de la gent del poble. El resultat, un bosc atapeït de roques gegants, a prop d’unes altres, recobertes de molsa i de formes diverses; un petit laberint natural perquè els més petits disfrutin jugant, passejant i pujant per les roques.
Sortint del santuari de la Salut, a la carretera entre Olot i Vic, hi ha un camí que porta al bosc de les Roques Encantades. Després d’una mitja hora de sender pràcticament pla, sense dificultats i senyalitzat, l’arribada al bosc es farà evident per les seves grans roques. Perfecte per als més petits, aquest entorn és una espècie de laberint natural, seguint el recorregut que conformen les immenses roques cobertes de molsa. Això sí, a poc més de mil metres d’altitud, convé anar-hi ben abrigat.