On Catalunya

PESSEBRE

Un viatge al passat bíblic i tradicional

Les Torres de Fals són, des de fa prop de mig segle, l’escenari d’un dels grans esdeveniments nadalencs de les comarques centrals

2
Es llegeix en minuts
Queralt Casals

El bucòlic paratge de les Torres de Fals, al petit poble de Fonollosa (Bages), és l’escenari d’un dels grans esdeveniments nadalencs de les comarques centrals: el veterà Pessebre Vivent del Bages que, entre demà i diumenge, culmina la seva 45a edició amb més de tres mil espectadors a les tretze funcions programades. L’espectacle de Nadal més veterà de la comarca representa més d’una vintena d’escenes estàtiques i en moviment, i com a novetat aquest any ha incorporat una mostra d’oficis antics a l’inici del recorregut.

Durant aproximadament una hora, els visitants poden retrocedir dos mil anys per endinsar-se en escenes bíbliques i costumistes, que narren la història entorn del naixement del nen Jesús, amb cuidats efectes de so i llum, que fan realitat unes 280 persones, entre tècnics i figurants. El so del ferrer que fa cops al ferro guia els primers passos dels visitants, que poden observar els treballs del fuster, les teixidores de llana i un grup de nens que trenquen ametlles, una mostra d’oficis que serveix de preludi abans d’endinsar-se en l’espectacle.

El viatge bíblic comença amb l’Anunciació a la Verge i continua amb el camí de Betlem fins a la Cova del naixement. En processó, els espectadors segueixen el camí que serpenteja fins a l’església amb quadros, estàtics i en moviment, a les escarpades parets que pugen fins al temple. Pastors tallant llenya, reposant en una cova i els Reis Mags d’Orient són algunes de les estampes que es poden contemplar.

Notícies relacionades

Una vegada a dalt, hi ha escenes com la dels mercaders i la presentació al temple davant la façana i el campanar de l’església de Sant Vicenç, que llueixen especialment després de la seva restauració l’any passat. L’Orgia d’Herodes, la fugida a Egipte i la matança dels innocents completen el viatge que acaba amb les escenes de caràcter més costumista com la vida de poble i el mercat, que tanca el pessebre.

El muntatge, que aquest any s’emmarca dins de la commemoració dels 800 anys del primer pessebre vivent a la ciutat italiana de Greccio, encara pot veure’s aquest dissabte, coincidint amb el dia de Reis, a les 6 i les 7 de la tarda, i diumenge, que es tancaran les representacions amb una única funció a les 6 de la tarda. Amb gairebé mig segle de vida, el Pessebre Vivent del Bages, que té lloc a la zona de les Torres de Fals, s’ha convertit en una cita ineludible de les festes Nadal.