On Catalunya
Agafa pa i suca
Sense xavalla no hi ha propina, per Òscar Broc
El plàstic està aniquilant el sa costum de deixar petits sobrants de xavalla en mans dels cambrers
Aquests deu cèntims que et sobraven de l’esmorzar i acabaven al gotet de les propines... Sembla que parli d’altres temps, però abans de la pandèmia, aquestes petites quantitats extra anaven incloses al ‘pack’. Prenies una birra i deixaves aquesta moneda de 5 cèntims a la barra. Cafè, biquini i moneda de 20 cèntims per a la casa. Ara ja no. El plàstic està aniquilant el sa costum de deixar els petits sobrants de xavalla en mans dels cambrers. I no sembla que hi hagi marxa enrere.
Som molts els que, després del flagell de la covid, hem deixat de portar diners a la butxaca. La Visa mana. Després d’esmorzar, passes la targeta o el mòbil pel datàfon i tururut viola. Mai penses a demanar-li al cambrer que sumi 10 cèntims al total, a tall de propina. Entono el mea culpa: soc el primer que mai pensa a afegir aquest pessic quan pago amb targeta; soc un dels culpables de la gradual desaparició d’aquest petit i merescut reconeixement a la feina de les persones que ens posen la cervesa.
Plàstic fi
Notícies relacionadesCuriosament, l’esmentada actitud no es repeteix quan vaig a un restaurant i el compte és més voluminós. Pagues amb targeta el menjar i li afegeixes un plus, no hi ha problema. ¿Per què no faig el mateix amb l’esmorzar o la cerveseta d’abans d’arribar a casa? No tinc una resposta clara. El cert és que a la cafeteria el plàstic ha aconseguit que m’oblidi d’una cosa que abans tenia totalment interioritzada.
Tots els cambrers que conec asseguren que les petites propines s’esllangueixen en mans del plàstic. Quantitats que poden semblar absurdes quan no es manifesten en forma de xavalla, però que per als treballadors són importants. Prometo esmenar l’error: «Posa al datàfon 10 cèntims de propina, sisplau». No costa tant, ¿no?
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- El temps Desembre es complica a Catalunya: pluges, borrascas i la incògnita de la neu per Nadal
- Recomanacions «Dinar de 10»: els elogis al millor restaurant de Cornellà de Llobregat, segons Tripadvisor
- Tradicions amb encant El poble de Catalunya que té un pessebre vivent de més de 200 persones: dia, horari i entrades
- "En algun moment hauré de fer el dol"
- El sector editorial preveu un rècord de 1.250 milions de facturació
- Tradició Un pessebre de muntanya al Bages
- CATA MAYOR La taula on menjar Catalunya
- On socialitzar Plans analògics per quedar amb els amics a Barcelona
- Estadístiques i salut mental Com llegir les dades del suïcidi: què expliquen les xifres i què no
- La crisi del Reial Madrid Florentino Pérez s’escuda en Xabi
