On Catalunya

La Noguera realça la cuina de la mel

Fins al 30 de novembre, el Consell Comarcal i la Fundació Coma de Meià organitzen jornades gastronòmiques basades en aquest producte tan dolç

La Noguera realça la cuina de la mel

Agencias

2
Es llegeix en minuts

La cuina de Lleida és una gran desconeguda per a molts, però guarda alguns dels sabors més autèntics de Catalunya. Des dels productes de proximitat fins a les tradicions rurals més arrelades, la gastronomia lleidatana barreja herència agrícola, creativitat local i una passió per les coses ben fetes. Avui, més que mai, mereix ocupar un lloc en el mapa culinari.

En paraules Joan Talarn Gilabert, president de la Diputació de Lleida: "L’excel·lent reputació agroalimentària de les terres de Lleida, fonamentada en la varietat i qualitat dels seus productes i en una diversitat culinària d’alt nivell, situa les comarques de Lleida com a centre de destinació gastronòmica preferent".

I és que la gastronomia lleidatana té una personalitat única: podem parlar de productes de l’horta, carn, embotits, oli d’oliva, bolets, vi, cargols, cava, pastisseria... Una cuina rica i variada, amb diferències marcades entre les comarques de l’interior i del Pirineu. La combinació exquisida d’aquests aliments ha donat lloc a una cuina tradicional i innovadora, que ha sabut recuperar productes i sabors i adaptar-los al gust dels paladars més exigents. Per aquesta raó i perquè aquest 2025 Catalunya ha sigut escollida com la Regió Mundial de la Gastronomia, Lleida ha organitzat diverses activitats per assaborir els seus productes més arrelats a la terra. Per exemple, fins al 30 de novembre, el Consell Comarcal de la Noguera i la Fundació Coma de Meià organitzen les jornades de la cuina de la mel.

Catalunya, per la diversitat de flors i la gran varietat de plantes mel·líferes, és un país de llarga tradició apícola amb una producció que es remunta a fa uns quants segles. La mel de la Noguera de collita pròpia destaca per la varietat i els sabors, que van des de la suavitat de la mel de taronger fins a la intensitat de la mel de castanyer o de romaní, i és un producte gastronòmic de primer nivell alhora que essencial de la cuina catalana: des de plats tradicionals fins a propostes actuals utilitzen aquest producte, tant en receptes dolces com en salades o bé en maridatges. De fet, a la falda del Montsec, un paratge de naturalesa salvatge i cel net, les abelles hi troben un entorn ideal per produir una mel pura, aromàtica i d’alta qualitat. Alimentades per una flora rica en romaní, farigola, espígol i altres espècies autòctones, aquestes abelles treballen en harmonia amb el paisatge per crear una mel que encapsula l’essència del territori. Més enllà del sabor que té, aquesta mel també és un reflex de la biodiversitat del Montsec i de la traça dels apicultors locals, que mantenen viva una tradició respectuosa amb l’entorn i fonamental per aconseguir l’equilibri de l’ecosistema.

Notícies relacionades

El Montsec o la Segarra

A més, a la província hi treballen petits productors com Apiferro, Apícola Bonet, Mel Mimó i Masia Rosinés, que elaboren mel artesanal, amb mètodes sostenibles i respectuosos amb l’entorn. Els seus ruscos, repartits per zones com el Montsec i la Segarra, donen lloc a varietats úniques que reflecteixen la biodiversitat de cada paisatge. Amb tota aquesta feina, contribueixen no només a preservar l’apicultura local, sinó també a mantenir viva una tradició lligada al territori.