On Catalunya
Jaume Fàbrega recull el receptari del territori
‘La cuina de Lleida’ recupera els plats tradicionals de la zona amb l’objectiu de preservar el patrimoni de la la cuina popular
Jaume Fàbrega recull el receptari del territori
Entre camps de fruita, horts infinits i masies centenàries, Lleida amaga una cuina d’arrels humils, sabors intensos i una relació íntima amb la terra. La gastronomia no és només el que se serveix al plat: és història, identitat i una manera d’entendre la vida. De l’escudella als cargols i la cassola de tros, aquest territori té molt a dir... i encara més a assaborir.
Situada en una àrea que juxtaposa muntanya i plana, ofereix una àmplia gamma de plats que reflecteixen la diversitat del seu entorn. Jaume Fàbrega, gastrònom de referència, ha reunit més d’un centenar de receptes que recullen des de la tradició dels productes de l’horta fins a la caça i els embotits pirinencs, sense oblidar les conserves ni les begudes.
Al seu nou llibre La cuina de Lleida. Del Pirineu al Pla, la Vall d’Aran i la Franja, publicat per Viena Edicions, podrem preparar plats d’una cuina tan variada com deliciosa i rendir homenatge als productes del territori. A l’obra, Fàbrega recupera les receptes tradicionals de les comarques de Ponent, i posa en valor els productes de la nova marca agroalimentària Gust de Lleida.
El gust
Durant la seva presentació el passat 20 de maig, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn ja va destacar que "aquesta obra parla de nosaltres, de la nostra història i de la nostra gastronomia. Fixem bona part del receptari de la cuina de Lleida en aquest llibre, que a més d’història ens ensenya a preparar plats amb un innegable gust de Lleida".
I és que aquest manual no és només una compilació de receptes, sinó una mirada profunda i documentada sobre la tradició culinària de les comarques de Ponent, el Pirineu, la Franja i la Vall d’Aran. El llibre dona protagonisme a productes locals, com l’oli d’oliva, la fruita dolça, els embotits o els formatges, i connecta la gastronomia amb la cultura i la identitat del territori.
Notícies relacionadesL’autor explica que el llibre neix de la necessitat de preservar la cuina popular com a patrimoni immaterial i de transmetre-la a les noves generacions. El volum recull receptes com cargols a la llauna, cassola de tros, trinxat o les orelletes i ho fa a través de testimonis, investigació de camp i diàleg amb productors i famílies.
Amb la publicació d’aquest llibre i la seva vinculació amb la marca Gust de Lleida, la diputació provincial reafirma el seu compromís amb la promoció del territori a través de la gastronomia, per posar en valor tant els sabors com les persones que els fan possibles.
- Transport públic La T-Jove continuarà rebaixada al 50% el 2026
- Segona vida (23) / JORDI VILA-PUIG Jordi Vila-Puig, exjugador del Barça d’hoquei patins: "La meva vida és una aventura en el món de l’esport"
- Joan Baltà, director de Barcelona Sagrera Alta Velocitat: "L’estació de la Sagrera encara necessita sis anys més d’obres"
- Assaig Escapar-se dels Testimonis de Jehovà
- LA CLAU En l'elefant de Manuel Valls
- Aquesta és la ciutat on és estiu tot l’any: té més de 300 dies de sol, una temperatura mitjana de 22 graus i un centre històric de postal
- Estudi de Stanford Vacunar-se contra l’herpes podria reduir el risc de demència i fins i tot frenar l’avanç de la malaltia
- Operada del peroné Aitana Bonmatí estarà cinc mesos de baixa i es perdrà el que queda de temporada
- Prensa Ibèrica llança Cauro, la seva nova agència que uneix creativitat i tecnologia
- Indústria agroalimentària La Generalitat avança una auditoria sanitària i més protocols a les granges catalanes per blindar-les contra la pesta porcina
