On Catalunya
Un clàssic de moda
Els restaurants que serveixen la millor tripa de Barcelona
Després del ‘boom’ del capipota, aquest plat que també forma part de l’art de la triperia es reivindica des del més profund de les seves tripes

El bombolleig lent de tota la vida. Olles que vibren. L’art de la triperia. Sembla que la cuina de sempre està tornant per la porta gran. I després del boom del capipota, és el torn d’un altre plat de xup-xup que també s’està reivindicant des del més profund de les seves tripes. ¡Entre tripes! .

Los huevos al plato de Bar Sant Josep. /
Primera parada, el Farró. Perquè a la farga del Bar Sant Josep (Saragossa, 33) es forja una tripa sense filtres d’Instagram. L’Assassí de Tendències, l’Al·lèrgic a la Tonteria, l’Enemic del Ramen, se’l coneix per molts i diversos noms, com als rapers o al diable en persona, però tothom sap el que es cou al seu menjador. Aquesta casa de menjars va molt i molt de debò: cuina tradicional desposseïda d’ínfules. Negoci familiar dels que aixequen la persiana quan els galls encara ronquen. Gent honesta, treballadora i de tracte càlid. Esmorzars de plat fondo, excel·lent menú del dia a menys de 15 euros, racions contundents, plats de cullera, guisats, truites i tot l’arsenal necessari per propiciar la migdiada del segle. I quina tripa. Es nota que fa anys que les fan. Amb els seus cigrons, el seu xoriço, un bassal potentíssim de salsa i una textura per a valents.

BARCELONA 31/08/2022 ON BARCELONA Tema sobre cocina casera. plato de puchero, callos capipota, garbanzos en el Restaurante Gelida FOTO ELISENDA PONS /
Amb els colzes afilats
Notícies relacionadesI me’n vaig a l’Eixample amb els colzes ben afilats per trobar lloc en un clàssic entre clàssics, el Gelida (Diputació, 133). La cuina catalana de sempre com mai. I amb preus impropis de la zona. La memorabília del Barça i la inequívoca aroma vintage de les olles intensifiquen la untuositat dels seus guisats, especialment del seu arxiconegut capipota. No obstant, les tripes són també antològiques. Impossible saltar-se-les. Un error que no es pot cometre en els dominis de Franc Monrabà, un cuiner de veritat que factura tripa de veritat a la taverna Haddock. Majestuosa, grandiloqüent, agradable, immensa, és la tripa que més empremta han deixat al meu impressionable paladar. I segueixen allà, a dalt del tot.

Los callos de Garum Conservas. /
I és que la tripa ja és a tot arreu. No són poques les noves obertures que hi aposten per sense complexos. Entre els arrossos, tapes, entrepans i platets són segell d’autor de Traca (Casp, 1), per exemple, en trobaràs unes d’inesperadets (i extraordinàries) tripes amb cigrons. També vaig disfrutar d’unes tripes enormes, esponjoses i suculentes en el nou Garum (Vilarós, 3), un espai amagat al Putxet. n
- Novetats en el format RTVE pren mesures amb 'La familia de la tele': separa Aitor Albizua i Inés Hernand de María Patiño i elimina el cor d'un dels seus blocs
- Seguretat Social El Govern central vol facilitar que els jubilats combinin la seva pensió amb un ‘minijob’
- incident als voltants de l’estadi Detinguda la dona que va atropellar 15 aficionats de l’Espanyol
- Radiografia d’un campió La Lliga de la revolució de Flick
- Treballadors de la DGAIA van alertar el 2023 del risc en les fugues de menors