On Catalunya
BERGUEDÀ
Cues als boscos, bolets als cistells
Els primers rovellons ja han aparegut als boscos i el mercat de Cal Rosal, pròxim a Berga, s’ha posat en marxa
MERCAT DEL BOLET DE CAL ROSAL AL BERGEDÀ
Cues en l’accés als camins forestals del Berguedà. Aquesta setmana, especialment l’11 de setembre, festiu, ja n’hi havia. Els boletaires ja els oloren i els seus vehicles apareixen als llocs, de vegades, més inversemblants. És habitual la queixa de la població autòctona per la presència de tant cotxe i la dels serveis d’emergència, que adverteixen, una vegada i una altra, que una actitud irresponsable pot portar més d’un problema si no es respecta l’accés.
El Berguedà no és l’única comarca amb producció de bolets a Catalunya, ni de bon tros, però potser sí que és la més coneguda i popular, o una d’elles. Entre les últimes setmanes d’estiu i les primeres setmanes de tardor, apareixen els rovellons a les zones més altes com arbredes. A mesura que ens endinsem en els mesos d’octubre i inicis de novembre, els bolets fan acte de presència en parts menys fredes i de menor altitud. I al rovelló l’acompanyen un parell d’espècies més, molt apreciades: els fredolics i especialment les llenegues.
Els boletaires salten dels seus vehicles a buscar, sobretot, rovellons. És una de les espècies més desitjades, més conegudes i més apreciades. Hi ha més tipus de bolets comestibles, però potser és millor que un quedi satisfet amb el botí de rovellons del dia. Millor un rovelló conegut que un bolet per conèixer; no és bo que una ingestió de bolets no comestibles acabi amb la il·lusió estirada sobre una llitera d’hospital amb forts recargolaments de dolor.
Notícies relacionadesÚltimes pluges
El descens de les temperatures i les últimes pluges solen ser l’avantsala de bones collites. Els més experts saben que en aquestes circumstàncies poden trobar els preuats fongs entre malesa als boscos de pi. Aquestes setmanes, les esperances han crescut per sobre de la realitat. Han aparegut els primers rovellons i, com indiquen alguns venedors que s’instal·len al mercat de Cal Rosal, es venen rovellons botó. El nom, en aquest cas, respon a la mesura de la peça. Són deliciosos, però petits i costa molt més omplir el cistell. Són petits, perquè són els primers de la temporada. Ja creixeran. Per ara hi ha més expectatives que bolets, però es tracta de provar sort, de recórrer uns quilòmetres amb la mirada fixada als peus. I si no n’hi ha, en la majoria de restaurants els podran degustar i als mercats, comprar-los.
- ChatGPT La IA aposta per aquest barri de Barcelona per viure: "On tradició i modernitat es troben"
- Previsió meteorològica El Nadal arribarà amb pluges, nevades i molt fred a Catalunya: aquestes són les previsions per a les pròximes setmanes
- L’Hospitalet Illa i Quirós firmen el soterrament de la Granvia
- La duresa d’una malaltia El pitjor moment en la vida de Jordi Cruyff
- Receptes rodones La recepta definitiva per fer les millors mandonguilles casolanes
- Renovació en potència La universitat envelleix: més de la meitat de professors es jubilaran en els pròxims 20 anys
- CAS SEPI El jutge deixa lliure Leire Díez, l’expresident de la SEPI i el ‘soci’ de Cerdán al no demanar la fiscal el seu ingrés a la presó
- Eleccions a Extremadura Feijóo augura que Extremadura iniciarà «el canvi» per acabar amb la «degradació» de Sánchez
- Obituari Mor l’exdirectiu del Barça Gabriel Masfurroll
- Lloc recomanat El petit poble de Tarragona que 'National Geographic' considera "una obra d'art"
