On Catalunya

Aquests són els restaurants on menjaràs aquest any a Barcelona

Aquest 2024 aniràs a joves cellers de vell, buscaràs autenticitat i productes de proximitat, i devoraràs tàrtars i bocates italians

Aquests són els restaurants on menjaràs aquest any a Barcelona
5
Es llegeix en minuts
ÒSCAR BROC

Els oracles gastronòmics ja entreveuen les tendències que imperaran el 2024. Però en aquesta casa no s’estilen les boles de vidre, sinó aquesta cosa anomenada sentit comú. Aferrat a aquest, i després de repassar totes les experiències gastronòmiques del 2023, he arribat a la conclusió que aquestes són algunes de les tendències més visibles per a l’any que estrenem. Un 2024 en el qual menjarem més producte de proximitat i plant-based, anirem a joves cellers de vell, buscarem autenticitat i barator, fugirem del centre, explorarem tàrtars més enllà de l’steak o ens trobarem amb una sandvitxeria italiana a cada cantonada. Pinta bé la nova temporada, ¿no?

1. Els nous vells - Joventut i tradició

És un fenomen en auge a Barcelona: restaurants joves que volen ser vells. En una ciutat amb excedent de ‘smash burgers’ i sushi amb maduixes, han aparegut nous negocis amb gent jove a la sala de comandaments i l’antídot contra la tonteria a les seves neveres: tradició. Hijos de Javier (Amigó, 30) és el màxim exponent d’aquesta nova onada. Sembla un celler castís de l’any de la picor, hi ha més xivarri, gresca i moviment que al camarot dels germans Marx, i a la pissarra només trobaràs menjar taverner de tota la vida, fet amb grans productes i molta mà a la cuina: cargolins, llengua, gambetes salades, ous farcits, gildas... I tot, com li agradaria al teu iaio Javier: pa llepar-se els dedicos.

2. Any de barmuterIes - Vermut, vins i platets

Les anomeno barmuteries, perquè no saps si ets en un bar o en una vermuteria, un format jove i en voga que té molt recorregut el 2024. Són vermuteries 2.0 que, com Pokemon, evolucionen a bar de tapes sense que te n’adonis. Fino (Torrent de les Flors, 113) acaba d’arribar a Gràcia i s’ajusta a aquest perfil. Els caps de setmana obre a les 12 h i al seu celler destaquen el vermut italià Vermò (només el trobaràs aquí i al Rouge) i els vins naturals. La joventut dels seus impulsors es reflecteix en una carta de platets i tapes senzilla, amb tocs creatius molt assenyats, i producte de molta qualitat. Mèrit del xef Alberto Ibáñez. Hi veig salaons, conserves i embotits dels millors proveïdors. Tasto una excel·lent ensaladilla russa, un gran capipota, un llardó Cadis style molt viciós i una coca Inés Rosales amb sobrassada de bou de plorar... Set de la tarda i ja vaig com el nom del local.

3. Autèntics i barats - Fora tonteries

La profusió de restaurants de fusió ha derivat en mutacions a preus bojos que no entrarien ni en la dieta de Godzilla. Per això, cada vegada es busca més l’autenticitat de les cuines a preus raonables. El 2024 és un any per a restaurants com El Sazón de Isabel, una taqueria mexicana autèntica d’allò més que ja ha rebut la benedicció dels mexicans establerts a BCN. És al centre comercial La Farga, a l’Hospitalet (av. de Josep Tarradellas i Joan) i et nodreix amb chilaquiles, panades, coques ofegades, pozole, caldo de birria, quesadillas i, per descomptat, tacos. Gerres de mandarina o aigua de jamaica per fer-ho baixar tot. Per 20-25 euros menjaràs millor que el Santo.

4. De proximitat i natural - Honestedat sostenible

El producte de proximitat és un bé cada vegada més apreciat per un segment de la població que vol menjar bé i no contribuir al deteriorament del medi ambient. A Vereda Bar (Diputació, 155) es prenen seriosament aquesta filosofia, i als seus plats, curulls de verdures i hortalisses, mana el producte de fonts pròximes, d’una qualitat excepcional i tractat amb summa destresa. La segona carta guanyadora de Vereda és la dels vins naturals, tan extensa que et recomano que demanis assessorament al sommelier. Producte fresc de proximitat, vins naturals i ambient íntim: l’antítesi d’aquells sorollosos i horteres restaurants-espectacle patrocinats per TikTok.

5. Lluny del centre - Barris ‘on fire’

Per a molts barcelonins, de Rambles avall, la ciutat va deixar d’existir fa molt temps. L’única solució per fugir del parc temàtic per a turistes és allunyar-se del centre. Molts ho estan fent i més ho faran el 2024. A la Bordeta, per exemple, Kobuta (Súria, 6) factura el millor ramen de Barcelona. No li fa cap falta canviar d’ubicació: els seus fideus, caldo de porc i tapes tradicionals japoneses arrosseguen multituds. En un altre punt als antípodes del centre, a Horta, acaba d’obrir La Madurada (Pg. Maragall, 408), un temple de les carns madurades que, malgrat la seva joventut, ja té un èxit devastador. Si vols tastar les millors empanades de carn de BCN, hauràs de moure el cul fins allà. Tens tot l’any per fer-ho.

6. ‘Plant-based forever’ - Vegetal i tal

Encara que em resisteixo a creure-ho, la proteïna animal té els dies comptats. Cada vegada hi ha més gent que vira cap al vegetal i no mira enrere. Plant-based serà una de les paraules del 2024 i alguna cosa em diu que serà un bon any per a restaurants com Rasoterra (Palau, 5), un meravellós bistrot que segueix a ulls clucs aquesta filosofia i brilla gràcies a una cuina vegetal, creativa, colorista, sana i amb producte frescos, de temporada i de proximitat ¿Per beure? Vins naturals, no esperaràs que et posin un Monster.

7. Més enllà de l’‘steak tartar’ - Temps de ‘raw food’

Barcelona ha embogit amb l‘steak tartar. Ens falta un pestanyeig per demanar-lo a la cafeteria amb un tallat. Afortunadament, el 2024 ens dona l’oportunitat perfecta per canviar de postura i viure la mateixa febre des d’una altra perspectiva. Per a això hi ha La Tartarería (Muntaner, 26), trinxera dels crus que ha convertit el tàrtar en la seva preparació estrella. El xef Pedro Silva et posa un steak tartar de nassos, però també et sedueix amb els seus exquisits tàrtars de peix i marisc fresc. El de vieira amb escabetx de pastanagues, el de gambos o el de gambes en brioix faran que li siguis infidel a la maleïda carn de bou. El 2024 serà un any molt cru.

Notícies relacionades

8. Entrepans italians - Tsunami de panini

De sobte, als barcelonins ens els flipen els entrepans italians. A grans cases com a Sant Porcello, OiMa o Compà, se’ls està unint un nombre creixent d’espais dedicats al panino i repartits per tota la ciutat. Un dels nous podria ser Kiena Kiena (Parlament, 34), una xarcuteria-bocateria italiana que li resa al pa de schiacciatta i l’embotit italià de qualitat, i està aconseguint un èxit notable a Sant Antoni.Si busques peces amb més autoria, sempre pots anar a Walló (Muntaner, 183), trinxera italiana de l’entrepà d’autor, amb peces tan interessants com el cotto e crudo, amb filet a la planxa i en tàrtar. Si no pots anar a cap d’aquests, no passa res, el 2024 trobaràs bocates italians a cada cantonada.