On Catalunya

Les faies de Nadal al nord del Berguedà

La tradició que moltes poblacions celebren al voltant del dia de Sant Joan, a Bagà i Sant Julià de Cerdanyola arriba amb els torrons

Les faies de Nadal al nord del Berguedà
2
Es llegeix en minuts
Enric Badia

Les falles baixen quan fosqueja i la fusta cremant il·lumina la foscor. És una desfilada de portadors que encenen els seus feixos de fusta i formen una llarga i ordenada línia dels punts de llum que, compassadament, baixa fins a la foguera al centre de la plaça d’alguns dels poblets que mantenen la tradició al Pirineu. Aquesta baixada de falles és una tradició festiva que se celebra, principalment, coincidint amb la festivitat de Sant Joan, amb el solstici d’estiu, excepte en dos municipis al nord de la comarca del Berguedà, Bagà i Sant Julià de Cerdanyola, que han mantingut la seva pròpia tradició de celebració de la baixada de falles la tarda anterior al dia de Nadal. Les d’estiu i aquestes de Nadal són Patrimoni cultural immaterial de la Humanitat segons la Unesco, des del 2015​. En aquestes poblacions del Berguedà la festa es coneix com la Fia-faia.

Ahir es va encendre una foguera a la Torre de Faia amb mètodes naturals. Una mostra d’aquest foc es trasllada a cadascun dels municipis i serveix perquè la tarda del 24 de desembre s’encenguin les teies. Aquest any, a Bagà s’ha recuperat una tradició que es va perdre després de la Guerra Civil, i a primera hora de la tarda de diumenge es farà una mostra testimonial de petites falles, enceses, que mostren infants de la població des del balcó de l’Ajuntament.

Notícies relacionades

A Bagà, la concentració per pujar fins a la muntanya en la qual es realitza el descens és a les 16.30 h. A les 18 h s’encén la foguera i 30 minuts després s’inicia la baixada. És un acte molt participat per la població, de manera que si es vol visitar Bagà la tarda del dia 24 és aconsellable anar-hi amb el temps suficient per poder buscar un punt on aparcar el vehicle. Davant centenars de persones, la desfilada de falles anirà arribant a la preciosa plaça Porxada de Bagà on es canta i balla la cançó de la Fia-faia i se serveix coca amb allioli de codony.

A Sant Julià de Cerdanyola, la baixada de les falles s’inicia una mica abans, a les 18 hores. De la muntanya, la serp de foc que es forma baixa fins a la plaça de l’Església, on es repeteix una cerimònia similar a la de Bagà. Una foguera central on dipositen la resta de les falles que no han cremat i el repartiment de pa torrat amb el típic allioli de codony, regat amb festives bombolles de cava.