On Catalunya

Els ‘hot spot’ de Barcelona on hauries d’anar abans que acabi l’any

El desembre és l’època per posar-se retrospectiu i mirar cap enrere. ¿Quins són els locals imperdibles que ens deixa l’any? Aquí els recopilem

Els ‘hot spot’ de Barcelona on hauries d’anar abans que acabi l’any
5
Es llegeix en minuts
Abel Cobos
Abel Cobos

Periodista

Especialista en cultura digital, tendències i oci.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Com dirien a El rei lleó, és el cicle sense fi. Tot comença amb un local que destaca entre el pobladíssim ecosistema de l’oci barceloní. Algun famós o influencer el visita, li dedica lloances, i de cop apareixen milers de tiktoks, reels i stories en els quals se’n parla. Al final, s’acaba convertint en un lloc clau de la ciutat, cosa que es coneix com a hot spot, llocs molt freqüentats on es formen unes cues que ni en el Nadal madrileny. Aquest cicle etern se sol anar renovant any rere any, i dona pas a noves joietes per descobrir, menys massificades (de moment). Així, toca repassar els llocs de moda que ens deixa el 2023 abans que aparegui una llista amb nous imperdibles a Barcelona.

1. Els recomanats per RosalíaTruites, xurros i cigalons

Un dels hot spot més sonats d’aquest any ha sigut l’acabada d’inaugurar La Polla (Tigre, 33), germana bessona el El Pollo (Tigre, 31), també conegut com el bar de Rosalía, que ofereix "la millor truita de patates de Barcelona", utilitzant paraules de la susdita. Aquests bars germans s’especialitzen en tapes i plats de tota la vida. Res de brunches americanitzats.

No és l’únic lloc que s’ha convertit en hot spot per l’efecte Rosalía. Tot i que ara estigui solteríssima, recordem que la Motomami va començar l’any enamorada. Poc abans de la seva sonada ruptura, a la primavera, va estrenar Vampiros junt amb Rauw Alejandro, i el videoclip utilitzava com a escenari diversos locals de Barcelona que, arran d’això, van saltar a la fama amb més ímpetu que Podem al Grup Mixt.

És el cas del Marsella (Sant Pau, 65), monument del Raval bohemi pel qual han passat, en els 200 anys d’història que té, a més de la Motomami, Hemingway i Picasso, entre molts d’altres. També tret de Vampiros, un hot spot conegudíssim pels parroquians de Razzmatazz (Almogàvers, 122): la Xurreria J. Argilés (Marina, 107), que fa dècades que ofereix menjar a borratxos famolencs (majoritàriament, universitaris drenats d’energia per la pista de ball) i que, després de Rosalía, ha viscut un boom inaudit en tota la seva història.

Pujant per la Meridiana, i fent una petita desviació per Padilla a l’altura del TNC, hi ha un altre hot spot xurrer. Aquesta vegada, tret de TikTok. La Xurreria J. Alpuente (Padilla, 161), també coneguda com a @xurrebcn en l’app, en la qual acumula 22 milions de likes i mig milió de seguidors. Aquí, els vídeos es fan com xurros.

2. Locals autèntics FUGINT de la gentrificació

El que tenen aquests locals en comú és una cosa que ja apuntava com a tendència a principis d’any: la tornada a l’autenticitat. En l’era de la gentrificació, els joves busquen llocs antics, carregats d’ànima i història. Llocs que facin més olor de Varon Dandy que un acudit d’Arévalo. Per això triomfen aquests locals amb decoracions barroques, amb pòsters castissos, amb barres llargues de metall i amb cartes en les quals l’ensalada russa és l’únic que sona a estranger.

Així, no és estrany que s’hagin consagrat com a hot spot locals com el Bar del Toro (Sant Gil, 2), famós pel cap de toro dissecat que mira solemnement com desenes de moderns es prenen cigalons.

O el Bareto Olímpic (Joaquín Costa, 25), que aquest 2023 s’ha renovat per ser fins i tot més viejuno, recuperant el sabor i l’estètica dels cubates servits en got de tub de la Barcelona preolímpica. El mateix passaamb el Bar Alegría (Comte Borrell, 133), bar rumber i de platillos que va néixer el 1899 i que compta amb 21.000 seguidors a Instagram.

Aquesta tendència de nostàlgia cap al que es considera viejuno no es limita a bars o xurreries. També s’aplica en discoteques. És el cas de La Paloma (Tigre, 27), que a finals de l’any passat va reobrir les seves portes després de 15 anys tancada, i que durant el 2023 s’ha convertit en el place to be. ¿La clau del seu èxit? Festes de tarda en un local històric que conserva pràcticament intacta l’estètica del 1920.

3. El Poble-Sec, BEN ‘cool’ El barri de moda

Però no tots els hot spot són llocs antics que rememoren una Barcelona perduda. Els joves no només s’alimenten de nostàlgia (tot i que potser els que es manifestaven davant Ferraz sí). Hi ha molts racons que triomfenper la seva gran oferta d’oci transformadora, actual, moderna i inclusiva. El clar exemple, el barri del Poble-sec, ple de locals que són tendència.

Allà hi ha l’associació cultural Meteoro (passeig de Montjuïc, 72), amb festes on punxen els millors de l’underground local i internacional. També, la Sala Paral·lel 62 i el Club P62 (tots dos a l’avinguda Paral·lel, 62), amb una programació exquisida que sap abordar el mainstream i el més nínxol perquè quedi congruent. O el Rouge del Poble-sec (Poeta Cabanyes, 21), bar amb una agenda tan ben cuidada (amb pòdcasts en directe, xous de transvestits i presentacions culturals) que permet conviure a públic de generació X, mil·lennista i Z sense que ningú desentoni.

Molt a prop hi ha la Casa Montjuïc (Vila i Vilà, 65), un espai cultural amb una agenda versàtil que un dia et fa una projecció d’un curt musical i al següent et munta un club. Combinen aquesta programació amb gastronomia al seu bar, el Tiberi (Vila i Vilà, 67), ubicat literalment a la porta del costat. ¿Una recomanació gastronòmica? Les seves patates amb bolets i ous ferrats, un èxit.

4. ‘Greatest hits’ del 2023‘Smash burger’, ‘bubble tea’, cafè de marca i entrepans del dia

Dos locals estrella on ni cridant Jumanji podries evitar la marabunta d’aspirants d’influencer. Un, el Nude Cafè (Pujades, 81), la cafeteria de Nude Project i Good News, inaugurada aquesta tardor. I segon, la Bodega Montferry (passatge Serra i Arola, 13), que ofereix un bocata del dia que ja és un clàssic en les xarxes socials.

Finalment, un repàs de dues modes que han tingut molt d’èxit el 2023: els bubble tea i les smash burgers. Els bubble tea no són res nou, fa una dècada que estan a Barcelona; no obstant, amb el seu auge a TikTok, les seves bombolles s’han fet més famoses que les de Freixenet. Sí, es registren cues de fins a una hora als locals més cèntrics.

Notícies relacionades

Bateria de recomanacions: Bubbolitas Barcelona (Bonsuccés, 7), Zenzoo (Bonsuccés, 6), Yicha (Tetuan, 32), QTea (passeig de Sant Joan, 44), BoBa (Ribes, 33) i, finalment, Youcha (Alí Bei, 44), que també fa de pastisseria asiàtica.

Quant a smash burger, anota: Smash Hiro (Floridablanca, 148), del youtuber Esttik; Fast Eddie’s (Carders, 6); Twopatties (Guillem Tell, 51); Gringa (Lleialtat, 16); Bemba (Encarnació, 38), i, com a colofó, una de les millors smash de Barcelona, la d’Antonia’s Burger, amb tres seus (Canalejas, 20; Teodora Lamadrid, 1; Pepe Rubianes, 37). Consell: si hi vas per posturejar, fes la foto abans de menjar, perquè acabaràs amb les mans empastifades.