On Catalunya

agenda irisada

Tots els plans per celebrar l’Orgull LGTBI a Barcelona

barcelona/WhatsApp Image 2023-06-07 at 17.49.59.jpeg

barcelona/WhatsApp Image 2023-06-07 at 17.49.59.jpeg / Jordi Otix

3
Es llegeix en minuts
Abel Cobos
Abel Cobos

Periodista

Especialista en cultura digital, tendències i oci.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cada 28 de juny es commemora mundialment el Dia de l’Orgull LGTBI. Però les celebracions no es limiten a aquell dia, sinó que tot l’estiu s’omple de plans que provocarien una síncope a Rocío Monasterio. Són les protagonistes del juny i juliol: les ‘activitats queer’, que a Barcelona es compten a desenes. Obre l’agenda, que aquest mes se t’omplirà amb els colors de l’arc de Sant Martí.

Esmentar tots i cada un dels plans inclusius que arribaran als equipaments públics aquest mes és més difícil que un examen del B2 d’anglès per a Feijoó. Hi ha programades més d’un centenar d’activitats tant als barris de la ciutat com als museus (per exemple, teatre, pòdcasts en directe, exposicions, cinefòrums i un llarg etcètera). Pots consultar-les a la web de l’Ajuntament: www.barcelona.cat/orgullosa.

No obstant, si una cosa caracteritza les festes municipals de l’orgull, més enllà del seu esperit combatiu i reivindicatiu, és que saben aprofitar al màxim la perfecta temperatura de juny per omplir la ciutat amb festes de carrer. Aquest diumenge, per exemple, el col·lectiu ‘queer’ i antiracista Don’t Hit a la Negrx organitza a la plaça del Pou de la Figuera una sèrie de xous, demostracions de ‘voguing’, concerts i ‘dj sets’ que auguren una festassa d’alt nivell. Les celebracions ‘queer’ municipals, un any més, acabaran amb el concert multitudinari de L’Orgullosa, que serà el dia 28 al Moll de la Fusta, i que aviat anunciarà el ‘line-up’.

L’Ajuntament no és l’únic que farà vibrar l’orgull a cop de ‘dj set’. Moltes de les principals sales de Barcelona també acolliran esdeveniments irisats, com la Sala Apolo (Nou de la Rambla, 113), on el dissabte 24 el punter col·lectiu de ‘techno-queer’Maricxs agafarà les regnes amb una festassa que promet música de qualitat fins que surti el sol. I Razzmatazz (Almogàvers, 122), que el dia 28 estarà servint pop en vena a la seva festa dels dimecres, El Dirty.

Cinefòrum lèsbic del ‘destape’

Més enllà de festes, un altre pla que no pot faltar a la graella LGTBI del juny: el cine inclusiu. Aquest any, Fire!!, la mostra de cine LGTBI de Barcelona celebra 28 edicions. I ho farà amb més d’una desena de projeccions, del 8 al 18 de juny, la majoria a l’Institut Français (Moià, 8). Però l’oferta d’aquest any no només és cinèfila. Aquest divendres, dia 9, alerta lèsbica: projectaran als Cines Girona (Girona, 175) la mítica pel·lícula del ‘destape’ ‘Me siento extraña’, de Bárbara Rey i Rocío Durcal, i després se sortirà a la Sala Vol (Sancho de Ávila, 78), a la festa lèsbica ‘Me siento extraña’, per tenir una nit d’amor com la que va tenir Bárbara Rey amb Chelo García-Cortés.

Notícies relacionades

La graella del Pride la completa, per descomptat, el ‘drag’. Barcelona, un dels epicentres nacionals d’aquest art, té tot l’any espectacles transvestits. Però al juny es preveu allau de perruques i talons. La Ravalada (@ravalada_bcn, a Instagram), una espècie de correbars anant de local en local consumint espectacles de transformisme, comptarà amb dues dates, 11 i 25 de juny. Però no seran els únics a treure a passejar la seva horda de fidels transvestits, a tots els bars d’ambient hi haurà xous durant totes les setmanes que duri l’orgull. ¿Algunes recomanacions? Clàssics com La Sastreria (Consell de Cent, 245) i La Federica (Salvà, 3), o alguns locals nous, com l’Imperial (Aribau, 46) o Lo de Carmen (avinguda Paral·lel, 104).

I el 14 i 15 de juliol, serà el torn del Pride. Hi haurà la Village, un conjunt de carpes amb activitats per a tots els públics, que en total omplirà 5.000 metres quadrats a la plaça Universitat, també hi haurà els concerts de l’avinguda Maria Cristina, i, per descomptat, les manifestacions de l’orgull i la desfilada amb carrosses plenes de reinones i molta màgia. Aquest juny i juliol, hi haurà massa activitats per quedar-se tancat a l’armari.